L'ermita de Sant Sebastià reviu amb força l'històric Pacte dels Vigatans

Celebració per partida doble, amb la presència de Muriel Casals, Miquel Calçada i Alfred Bosch, entre d'altres personalitats.

Redacció Osona.com
21 de maig del 2013
Muriel Casals, aquest diumenge a Sant Sebastià.
Muriel Casals, aquest diumenge a Sant Sebastià. | Xevi Vilaregut
Muriel Casals, aquest diumenge a Sant Sebastià. Foto: Xevi Vilaregut

El passat diumenge 19 de maig, Òmnium Cultural d'Osona i els ajuntaments de Santa Eulàlia de Riuprimer i Vic van commemorar el Pacte dels Vigatans de 1705 a l'ermita de Sant Sebastià. L'activitat pretén rememorar els fets històrics succeïts el 17 de maig de 1705, quan un grup de prohoms vigatans es van reunir secretament a l'ermita per signar el Pacte dels Vigatans que propiciaria el posterior Pacte de Gènova i l'entrada dels catalans en la Guerra de Successió al bàndol austriacista.

El programa va incloure diverses activitats. Aquest any es va dur a terme una caminada a les 9 del matí que va anar des de Vic fins a l’ermita de Sant Sebastià. La proposta va tenir un al·licient històric, és a dir, en el recorregut es van tractar temes respecte els prohoms vigatans de 1705 als quals es va retre homenatge en la jornada.

Pels que no van participar de la caminada, els actes van començar a partir de les 11 del matí a l’ermita, lloc històric on van ocórrer els fets. A 2/4 de 12 es va iniciar una mostra de cultura popular en la que hi van participar els Falcons de Malla i els Miquelets de Catalunya. Tot seguit es van lliurar els IX Premis Literaris Pacte de Sant Sebastià .

Després dels premis, l’alcalde de Santa Eulàlia de Riuprimer Àngel Torres va encendre la Flama del Pacte dels Vigatans, que va ser recollida per un dels infants riuprimerencs guanyador dels premis literaris de l'any passat. Aquesta Flama serà custodiada per diferents famílies de Santa Eulàlia de Riuprimer fins al 10 de setembre del 2013, quan la columna dels Vigatans la portarà a Vic per cremar el Decret de Nova Planta durant la Marxa dels Vigatans. 

Els parlaments institucionals van anar a càrrec de Txevi Rovira, Muriel Casals, com a presidenta d’Òmnium Cultural, i dos membres de la Federació Llull en representació de la campanya “300 anys mirant cap al futur”, Carles Solà d’Acció Cultural País Valencià i Josep de Lluís d’Obra Cultural Balear. Tots ells van tenir paraules crítiques contra la llei Wert que el govern espanyol vol imposar.

Finalment els Grallers de Vic van interpretar els himnes dels Països Catalans, La Muixeranga, La Balanguera i Els Segadors.

A partir de la 1 del migdia, va començar la recreació històrica del Pacte dels Vigatans a l'interior de l'ermita de Sant Sebastià a càrrec del grup de teatre Tona 78 Talia. Es tractava d'un fragment del guió de l'obra d'Albert Jofre, “El General”. Va comptar amb 10 actors.

Pels volts de les 2 va començar el dinar popular i el temps més distès de la diada, amb un concert de sobretaula seguit de balls tradicionals a càrrec de Víctor Viladot.

Més informació i enllaços




Homenatge a l'impulsor del Pacte dels Vigatans

La commemoració va tenir una prèvia el dissabte, dia anterior. L’Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer va retre homenatge al Dr. Llorenç Tomàs, convocant del Pacte dels Vigatans de 1705 a Sant Sebastià. L’acte va comptar amb la presència del Comissari del Tricentenari 1714-2014 de la Generalitat de Catalunya, Miquel Calçada, i de l’historiador Alfred Bosch. entre d’altres.

Homenatge al Dr. Llorenç Tomàs. Foto: Judit Coma

L’homenatge es va fer a partir de 2/4 de 6 de la tarda a l’església de Santa Eulàlia de Riuprimer. El Dr. Llorenç Tomàs. doctor en Dret canònic i Dret civil, catedràtic de Filosofia de l’Estudi General de Barcelona, vicari general de Vic i rector de Santa Eulàlia de Riuprimer, va arribar a ser canceller del Principat de Catalunya i va convocar els prohoms vigatans a la reunió secreta de l’ermita de Sant Sebastià per signar el Pacte dels Vigatans i enviar emissaris a Gènova amb el que va suposar l’entrada de Catalunya a la Guerra de Successió.

L’acte, en el qual hi van col·laborar la parròquia de Santa Eulàlia de Riuprimer i el seu rector Pere Casas, els Miquelets de Catalunya i la secció local de Riuprimer de l’ANC, es va dividir en tres parts. En la primera, més institucional, el rector i l’alcalde del poble Àngel Torres van donar la benvinguda, i es van intercalar una sèrie de parlaments, fragments de textos de l’escriptor Jordi Mata sobre la Guerra de Successió i cançons a càrrec de la Coral Canigó i els Cantaires de Riuprimer. Pel què fa als parlaments, van anar a càrrec de Miquel Calçada, i els historiadors Alfred Bosch i Neus Ballbé (màxima experta en l’estudi de la figura del Dr. Llorenç). El poeta Carles Duarte i el mateix autor dels textos, Jordi Mata, van ser alguns dels rapsodes que van llegir els textos a l’Església Parroquial de Santa Eulàlia. A les 7, es va fer una ofrena floral al monument que hi ha dedicat al Dr. Llorenç a la plaça de la Rectoria, i va començar una caminada fins a l’ermita de Sant Sebastià.

La segona part de l’acte va consistir, ja a l’ermita, en una posada en escena dirigida per Txevi Rovira i amb guió original de Jordi Mata d’un diàleg impossible entre el Dr. Llorenç, interpretat per Santi Llorà i un periodista interpretat per Jordi Villanueva. Els Miquelets de Catalunya van encetar llavors una marxa de torxes des de l’ermita fins a la pedra estelada de la independència a l’entrada del poble.

L’acte va finalitzar allà cap a les 9 del vespre amb un moment de silenci per tots els caiguts per la llibertat de Catalunya, un breu parlament i Els Segadors.

Dossier de l’acte

Cartell de l’acte





Galeries de fotos:
- Commemoració del Pacte dels Vigatans, 2013 (Xevi Vilaregut)
- Homenatge al Dr. Llorenç Tomàs, 2013 (Judit Coma)
- Commemoració del Pacte dels Vigatans, 2012 (Joan Parera)
-  Commemoració del Pacte dels Vigatans, 2011 (Josep Maria Costa)
Arxivat a