Carlins i liberals s'enfronten a Alpens en una acarnissada batalla

La recreació històrica forma part de la Fira del Jovent, que s'ha celebrat el cap de setmana.

per Redacció Osona.com, 20 de maig de 2013 a les 08:06 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de maig de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


Alpens ha estat de nou l'escenari d'una de les batalles de la Tercera Guerra Carlina. Aquest diumenge 19 de maig s'ha pogut veure la representació teatralitzada a la plaça Major, amb una vintena d'actors.


L’acció, que va tenir lloc el 9 de juliol de 1873, és coneguda històricament com la batalla d’Alpens. Aquesta escomesa s’emmarca en la Tercera Guerra Carlina, que va tenir com a escenari principal el territori de la Catalunya interior.

En aquesta batalla va resultar mort Josep Cabrinetty i Cladera, un brigadier del bàndol liberal, que defensava els interessos del govern. Allotjats al mas Graell hi havia el germà del pretendent Carles, l’infant Don Alfons, i la seva muller, Donya Maria de las Nieves de Braganza de Borbón.


Cabrinetty es trobava a Prats de Lluçanès i va ser informat de la presència d’Alfons i Donya Blanca en terres alpensines, per la qual cosa va decidir venir al poble a donar-los mort. Tanmateix, la informació que rebé formava part d’una emboscada... Savalls l'espera a Alpens.

La representació formava part de la Fira del Jovent, que s'ha celebrat al llarg de tot el cap de setmana, 18 i 19 de maig, al petit municipi del Lluçanès. Durant aquests dos dies s'ha pogut passejar pel poble, ambientat a finals del segle XIX, des del Ramal fins la plaça Major. El programa ha inclòs actes complementaris, com una caminada, una exposició, activitats infantils i fins i tot un vermut d’època.


L'any que ve, la Fira del Jovent tornarà a coincidir amb la Trobada Internacional de Forjadors.

Programa d’actesGaleries de fotos:
- 2013 (Fira i batalla d'Alpens) (Roger Baulenas)
2012 (Vermut d'època i batalla d'Alpens)  (Adrià Costa)
- 2012 (XI Trobada de Forjadors)  (Adrià Costa)
- 2011 (diumenge) (X. Mas i L. López)
- 2011 (dissabte) (X. Mas i L. López)
- 2010 (X.Mas)
- 2010 (A. Costa)
- 2009 (Xevi Mas)
- 2008 (Lluçanès.com)

Un instant de la recreació de la batalla, aquest diumenge. Foto: Roger Baulenas

 

Participació