Dansa, poesia i Roger Mas, a l'inici de la Quinzena Literària de Folgueroles

El president Artur Mas retrà homenatge a la figura de Jacint Verdaguer.

Redacció Osona.com
17 de maig del 2013
Tot i que la pluja ha fet acte de presència, no ha impedit que els assistents poguessin gaudir de les danses tradicionals.
Tot i que la pluja ha fet acte de presència, no ha impedit que els assistents poguessin gaudir de les danses tradicionals. | Adrià Costa
El Ballet de Folgueroles, l'any passat. Foto: Adrià Costa

La Quinzena Literària Jacint Verdaguer de Folgueroles d’enguany se celebrarà del 17 al 26 de maig i tindrà un toc reivindicatiu, amb una exposició que defensa la immersió lingüística i referma el compromís de la societat amb el català. A més, el programa inclou una vintena d’activitats diverses, des de recitals poètics i mercats, fins a música i conferències.

Aquest primer cap de setmana, el programa presenta algunes propostes importants. Dissabte, la tradicional festa de l'Arbre de Maig i el concert de Roger Mas. El cantautor solsoní actuarà davant d’un centenar de persones, en un espectacle de caire íntim, on versionarà poemes de Verdaguer.

Cada any una personalitat rellevant del món de la política i la cultura catalana fa un parlament sobre la figura del poeta i el seu vincle amb Folgueroles i Catalunya. En aquesta edició, el convidat és Artur Mas. L’acte es farà als jardins de Can Dachs, el diumenge 19 de maig, a partir de les 13:30 hores. L’alcalde Carles Baronet acompanyarà el president de la Generalitat, que comptarà amb una rebuda especial, preparada per secció local de l'ANC.

Un altre dels atractius d'aquest diumenge serà el Mercat del Llibre Vell de Poesia, que enguany arriba a la seva desena edició, d’una manera plenament consolidada. És l’únic mercat de llibre vell de Catalunya especialitzat en poesia, hi participa el Gremi de Llibreters de Vell de Catalunya i aplega una desena de llibreters.

El Mercat del Llibre Vell de Poesia arriba enguany a la desena edició. Foto: Adrià Costa

Per altra costat, La Quinzena Literària revalida l'aposta pel mercat del tast de pagès, la venda de proximitat i la qualitat, que es va iniciar l’any passat. Els productors tornaran diumenge a tenir tracte directe amb els consumidors, i els oferiran coca del mossèn i el pa de xeixa, embotits típics, formatges, carns elaborades de manera tradicional, melmelades i xocolates, entre d’altres.

Les danses, el concurs de flors i el concer de l'EMVIC completaran el programa d'aquest primer cap de setmana.

La festa literària més antiga dels Països Catalans

La Festa Verdaguer va començar a celebrar-se de manera continuada a partir del cinquantenari de la mort del poeta, l’any 1952, en un moment en què es van mobilitzar les màximes autoritats civils i eclesiàstiques, es van fer edicions especials de llibres i es van posar les bases a una tradició que ha arribat fins avui i que l’han convertit en la festa literària més antiga dels Països Catalans.

D’aquella primera celebració en resten plaques amb poemes de Verdaguer arreu del poble i un seguit d’intangibles que aplegats sota l’epígraf  de Festa Verdaguer amb els anys han anat bastint una litúrgia en plena actes com l’Arbre de Maig, el concurs de Rams, el ballet de Folgueroles, les Flors del Desvari i la caminada pels llocs Verdaguerians.

Programa d'actes de la Quinzena Literària

Aneu al web de Casa Museu Verdaguer






Galeries de fotos:

Maria Angels Blasco, Carme Torrents, Carles Baronet i Maria Homs, a la Casa Museu Verdaguer, en la presentació de la Quinzena Literària. Foto: Adrià Costa


Vídeos:

Mercat del Llibre Vell de Poesia i Ballet de Folgueroles, 2012. Vídeo: Fundació Jacint Verdaguer


Plantada de l'Arbre de Maig, 2012. Vídeo: Fundació Jacint Verdaguer