Manlleu crearà petits grups d'estalviadors que invertiran en el teixit local

L'Ajuntament signa un conveni de col·laboració amb la Fundació SEIRA.

Xavier López
06 de maig del 2013
Miquel Miró, Pere Prat i Josep Maria Anglada, just després de formalitzar l'acord.
Miquel Miró, Pere Prat i Josep Maria Anglada, just després de formalitzar l'acord. | Adrià Costa
Miquel Miró, Pere Prat i Josep Maria Anglada, just després de formalitzar l'acord. Foto: Adrià Costa

L’Ajuntament de Manlleu va signar, el passat divendres 3 de maig, un conveni de col·laboració amb la Fundació SEIRA, de la xarxa Financoop. L’acord permetrà crear petits grups d’estalviadors per realitzar inversions al teixit empresarial de la ciutat, dinamitzant així el desenvolupament de l’economia local. Un projecte que és du a terme des de fa més de 30 anys a França i que ara aterra a la ciutat osonenca per mirar de combatre les dificultats econòmiques de proximitat.

Els membres de cada grup es comprometen a aportat una quantitat econòmica, variant en funció de les possibilitats en cada cas, que acabarà constituint l’estalvi per a posteriorment invertir en projectes externs, sempre sota el varem de la viabilitat.

Malgrat es tracti d’una iniciativa econòmica, també es valora l’aportació intel·lectual i de coneixements que poden aportar cada membre del grup. Els grups són d’entre cinc i vint persones i, independentment de l’aportació de cadascú, les decisions són totalment democràtiques i cada vot val per igual alhora d’escollir on s’invertirà.

El director de la Fundació per a la Innovació i Projecció del Cooperativisme SEIRA, Miquel Miró, ha explicat que també s’estan creant grups a altres indrets del territori català, com als barris de Sants i Sant Martí a Barcelona, Granollers, Mataró, Igualada o Manresa.

Miró ha aclarit que el préstec és participatiu, i que "evidentment si el negoci en el qual s’inverteix guanya, les inversions es fan amb un interès, per tant tots els que hi han contribuït hi guanyen una mica més".

A banda del director de la Fundació, a la presentació i signatura del conveni hi van ser presents també l’alcalde de la capital del Ter, Pere Prat, i el regidor de Promoció Econòmica, Josep Maria Anglada. Tots dos van valorar molt positivament la iniciativa així com la peculiaritat d’aquesta i la innovació que comporta, tal i com va declarar Anglada, "projectes com aquests ens fan diferents, però alhora ens humanitzen".

Per la seva banda, l’alcalde, va remarcar que el projecte compta amb el suport del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), la Unió Europea i el Fons Social Europeu.

Actualment ja hi ha tres grups de petits estalviadors engegats que treballen per incidir en àmbits com els autònoms i les petites empreses i les empreses socials amb l’objectiu que es puguin finançar.

Miquel Miró, Pere Prat i Josep Maria Anglada han presentat el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Manlleu i la Fundació SEIRA. Foto: Adrià Costa
Arxivat a