La crisi noqueja el cicle Solc

La manca de recursos econòmics obliga l’organització a plantejar per aquest any un programa de “supervivència”, de cara a estudiar un nou format per a futures edicions.

Pere Pratdesaba
02 de maig del 2013
Trobada de cantadors i cantadores d'Oristà.
Trobada de cantadors i cantadores d'Oristà. | Associació Solc
Trobada de cantadors i cantadores d'Oristà. Foto: Associació Solc

La crisi fa tambalejar la continuïtat del cicle Solc, música i tradició al Lluçanès. La manca de recursos de les administracions ha deixat la caixa sota mínims i l’organització, que no pot assumir el finançament, es planteja oferir per aquest any un programa de “supervivència”, per tal d’estudiar un nou format i noves formes d’autofinançament de cara a l’any que ve.

En els propers dies es faran públiques les propostes per al 2013, que podrien quedar reduïdes a alguns compromisos que havia adquirit l’entitat, com la trobada de cantadors d’Oristà, la trobada de bastoners de Prats i unes jornades itinerants al voltant de la transhumància. La primera cita del calendari solia ser la Fira de la Transhumància de Santa Creu de Jutglar, que se celebra el proper diumenge i on enguany ja no hi haurà el Solc.

El cicle Solc està plenament consolidat al territori i és un dels referents de la cultura i música popular al país. Fins a la darrera edició, on va complir 20 anys, va mantenir la mateixa estructura itinerant que l’ha caracteritzat, amb actes als diferents pobles de la comarca, coincidint en molts casos amb celebracions dels mateixos municipis, organitzades per les associacions culturals o els ajuntaments. El cicle Solc 2012 va oferir 21 actuacions musicals a 15 municipis del Lluçanès, amb propostes de concert, de ball, d’animació infantil, de vermut concert, de sopar i de tallers, per a tots els públics i amb una àmplia diversitat d’estils. Tot, amb un pressupost de només 32.000 euros.

Per aquest any, ja no es compta ni amb aquesta quantitat i fins i tot amb algun deute pendent. L’associació Solc, música i tradició al Lluçanès, compta amb el suport del Consorci del Lluçanès, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, els ajuntaments del Lluçanès, associacions de la comarca i, amb menys rellevància que els anys anteriors, l’àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, que l’any passat va reduir dràsticament la seva aportació. Aquest any, el finançament econòmic de la Generalitat i els ajuntaments, degut a la crisi, encara s’ha acabat de complicar més.

“Fem un parèntesi, per tal d'impulsar una reflexió que permeti la continuïtat del Solc i no ens ofegui”, explica Aleix Cardona, membre de l’associació. “En aquests moments, no sabem encara què ens donarà ni la Generalitat ni els ajuntaments, i tenim la caixa a zero. Però garantim que es faran alguns actes que ja teníem compromesos, amb alguns recursos propis i d’altres que segurament arribaran de la Diputació i la Generalitat”, afegeix.

El cicle, segons Cardona, té una projecció “única i singular”, que no es dóna en gaires més propostes arreu dels Països Catalans. “Però l’entitat no es pot suïcidar”, matisa.

Des del Consorci del Lluçanès també s’està a l’espera de debatre el tema amb tots els ajuntaments de la comarca, en els propers dies, segons ha explicat Xavier Barniol, gerent de l’ens.

Notícies publicades del cicle Solc




Cercavila de gegants a Sant feliu Sasserra, on també hi ha participat el Solc. Foto: Joan Parera