El Govern declara la Colònia Borgonyà bé cultural d'interès nacional

Reconeixement en la categoria de conjunt històric.

per Redacció Osona.com, 30 d'abril de 2013 a les 16:33 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 d'abril de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


El Govern ha acordat avui la declaració com a bé cultural d’interès nacional de la Colònia Borgonyà, a Sant Vicenç de Torelló, en la categoria de conjunt històric. La colònia és un exemple rellevant, representatiu i singular en el context de les colònies industrials tèxtils, construïdes a Catalunya durant la segona meitat del segle XIX, que van tenir gran importància en l’estructuració social i econòmica del nostre país.

 
La singularitat de la Colònia Borgonyà prové del seu origen, ja que va ser fundada amb capital d’Escòcia; del seu plantejament urbanístic i arquitectònic, de la seva evolució territorial, tècnica i social des de l’any 1893 fins als anys setanta del segle XX, i també de la seva autonomia i autosuficiència respecte del nucli de Sant Vicenç de Torelló. La colònia fins i tot té el seu propi cementiri.
 
La Colònia Borgonyà està conformada bàsicament per dos recintes, el recinte industrial i el recinte residencial, als quals cal afegir els equipaments. Dintre del recinte industrial destaquen la gran nau de la fàbrica de tipologia manxesteriana, la central energètica, les diverses fàbriques de naus i la xemeneia, així com la presa i la resclosa. Pel que fa el recinte residencial, destaquen els habitatges, la torre del director i el xalet de l’administrador i els edificis d’habitatges posteriors, així com l’enjardinament i la resta dels espais públics. La colònia compta amb església, cementiri propi, escola, teatre casino, escola bressol, cooperativa i camp de futbol.


La colònia de Borgonyà, a Sant Vicenç de Torelló Foto: Generalitat de Catalunya

 

Participació