Els ajuntaments d'Osona estalvien 1,3 MEUR en energia en 10 anys

L’Agència Local de l’Energia del Consell Comarcal celebra el seu decenni de funcionament passant balanç de la feina feta.

Redacció Osona.com
26 d'abril del 2013
L’Agència Local de l’Energia del Consell Comarcal d’Osona ha celebrat els seus 10 anys d’existència.
L’Agència Local de l’Energia del Consell Comarcal d’Osona ha celebrat els seus 10 anys d’existència. | Consell Comarcal d\'Osona
L’Agència Local de l’Energia del Consell Comarcal d’Osona ha celebrat els seus 10 anys d’existència. Foto: Consell Comarcal d'Osona

L’Agència Local de l’Energia del Consell Comarcal d’Osona (ALEO) ha celebrat els seus 10 anys d’existència. El passat dimecres 24 d’abril va tenir lloc la Comissió de seguiment anual i en el mateix acte es va fer un balanç d’aquest decenni. L’Agència Local de l’Energia d’Osona és un departament del Consell Comarcal  que treballa per l’assessorament i la millora de la gestió i comptabilitat energètica de 48 dels 51 ajuntaments de la comarca.

Dels números del període 2002-2012 destaquen l’estalvi aconseguit en l’enllumenat públic de 2.412.000 kilowatts per any (un total de 24,12 megawats en 10 anys) i un estalvi en comptabilitat i eficiència energètica xifrat en 1.341.425 euros. També s’han aconseguit 1.042.671 euros en subvencions PERC (Pla Electrificació Rural de Catalunya) i 2.022.523 euros en subvencions sol·licitades pels ajuntaments a ICAEN, Diputació de Barcelona, Generalitat de Catalunya...

L’acte de dimecres va tenir lloc a la Sala de Plens del Consell Comarcal d’Osona i va estar presidit per Joan Roca, president del Consell Comarcal; Manel Romans, vicepresident 1r i responsable de l’Àrea de Medi Ambient; i els tècnics de l’Agència Gil Salvans i Joan Canó. Aquest esdeveniment va constar de dues parts, una primera en la qual es van exposar els resultats de l’ALEO del darrer any i una segona més commemorativa on es va fer un balanç dels 10 anys. A l’acte hi va assistir Josep Verdaguer, que va crear, treballar i impulsar l’ALEO des dels seus inicis.

Un referent arreu del país

En les seves intervencions, tant Joan Roca com Manel Romans van destacar la qualitat de la feina feta per l’Agència des dels seus inicis i que ha estat un referent arreu de Catalunya. Joan Roca va tir textualment que el sistema de facturació de les companyies elèctriques, per la seva complexitat, ha posat els ajuntaments en una situació difícil i que el fet de poder comptar amb el servei que s’ofereix des de l’ALEO els dóna tranquil·litat. Manel Romans, per la seva part, va recordar que el Consell Comarcal d’Osona va ser pioner en crear aquest servei i que nombrosos Consells Comarcals han sol·licitat assessorament per crear una Agència d’aquest tipus. Tots dos van mostrar la seva voluntat de continuïtat.

Pel que fa al balanç anual del 2012 de l’Agència en destaquen els 125.450 euros recuperats a través de les reclamacions per errors de facturació elèctrica detectats; els 66.037 euros estalviats en millores de l’optimització de contractació; l’augment del consum de biomassa forestal pels Ajuntaments de la comarca, que ha suposat, l’any 2012, un 7% del consum energètic total dels 48 municipis; i el repàs de l’evolució dels preus efectius de les fonts energètics, amb un clar augment en combustibles fòssils i electricitat.

També la presentació dels primers resultats parcials del projecte Desendolla’t. Aquest projecte coordinat entre l’ALEO i l’Àrea d’Ensenyament del Consell Comarcal treballa conjuntament amb 20 centres escolars d’Osona per a la millora de l’eficiència energètica i l’estalvi en aquests centres. Aquesta inicitiva tranversal que ha implicat tota la comunitat educativa ja ha aconseguit estalviar 80.000 euros durant els primers set mesos de funcionament, tal com va exposar el tècnic Josep Valldeoriola. Davant d’aquests resultats tan positius, tant els ajuntaments com l’Agència es van comprometre a continuar treballant en les línies d’estalvi energètic i promoció de les energies renovables a nivell comarcal i municipal.

Un cop aprovats els pressupostos i les tasques realitzades durant el 2012, es va procedir a realitzar un balanç dels 10 anys de l’Agència, que va anar a càrrec de Josep Verdaguer, tècnic fundador i persona que va impulsar l’Agència Local de l’Energia durant vuits anys. Verdaguer va parlar dels grans valors que representa l’ALEO a nivell comarcal, remarcant la importància de les persones que han treballat i participat des de totes les vessants en l’impuls de l’Agència (alcaldes, regidors, tècnics municipals, tècnics...).

Va posar especial èmfasi en què l’Agència ha estat impulsada des de baix, des de la pròpia societat civil, ja que aquesta va sorgir de la Comissió d’Energia del Grup de Defensa del Ter, la qual es va associar amb l’ICAEN, el Consell Comarcal d’Osona, la Cambra de Comerç de Barcelona – delegació Osona, la Universitat de Vic i deu ajuntaments de la comarca (Vic, Centelles, Malla, Manlleu, Olost, Roda de Ter, Sant Boi de Lluçanès, Sant Quirze de Besora, Santa Maria de Corcó i Taradell) que el desembre de 2001 posaven la primera pedra per la creació de l’ens. A més, va remarcar davant els assistents que l’Agència Local de l’Energia és una joia per a la comarca i per als seus municipis, i que són moltes les persones que han treballat molt per aconseguir aquests resultats que han portat a reconeixements més enllà del país (premi European Award “Climate Start 2012” atorgat per la Climate Alliance Europe).

L’acte va acabar amb una petita celebració.

Una llumenera Led, a Torelló. Foto: Aj. de Torelló
Arxivat a