L'Agència de Salut Pública reuneix les empreses càrnies que volen exportar a Rússia

La trobada ha servit per analitzar les noves condicions sanitàries que exigeix aquest mercat.

Redacció Osona.com
25 d'abril del 2013
La trobada ha reunit una setantena d'empreses del sector carni. Foto: Generalitat de Catalunya

El conseller de Salut, Boi Ruiz, acompanyat del secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, i el director de Protecció de la Salut, Lluís Picart, ha mantingut una reunió amb més de 70 empreses exportadores de carn i productes carnis a Rússia, entre elles algunes d’osonenques, i també amb les organitzacions que els representen, per avaluar les condicions i requisits sanitaris que les empreses exportadores han de garantir per poder continuar exportant a la Federació Russa.

Les autoritats de Rússia i la Unió Duanera (Bielorrússia i Kazajistan) van visitar el passat mes de març 19 establiments de tot l’Estat Espanyol, entre ells 13 empreses catalanes, per valorar el compliment de la normativa i condicions russes per l’exportació. Les autoritats russes han sol·licitat a les autoritats sanitàries espanyoles una reavaluació de tots els establiments exportadors d’acord amb les noves normatives russes. A l’espera d’aquesta nova avaluació, la Federació Russa va tancar el passat 18 d’abril les seves fronteres als productes alimentaris procedents d’Espanya. Aquesta mateixa situació ha succeït anteriorment amb  països com Alemanya o Holanda.
 
Per aquest motiu s’ha mantingut aquesta reunió de treball entre l’Agència de Salut Pública i empreses i sectors implicats per valorar les actuacions i reavaluar de forma ràpida totes aquelles empreses catalanes que compleixin amb el requisits sanitaris russos, com a pas previ per a la restitució de l’autorització per continuar les exportacions.
 
La trobada ha permès una valoració i un repàs exhaustiu de tots aquells aspectes sanitaris que caldrà garantir a les autoritats russes, com són els programes d’autocontrol de les empreses, el compliment normatiu, les condicions de valoració que els inspectors comprovaran per emetre els dictàmens d’aptitud, els controls analítics previstos, així com d’altres qüestions que els operadors han anat plantejant.
 
L’any 2012 l’Agència de Salut Pública de Catalunya, adscrita al Departament de Salut, en l’àmbit de les seves competències en matèria de control oficial dels aliments, va fer les actuacions necessàries per mantenir 363 autoritzacions per a la exportació d’empreses catalanes a nou països tercers fora de la UE com són Corea del Sud, Brasil, Japó, Mèxic, Sud-àfrica, Xina, Canadà, EUA i Rússia.