Vic homenatja la figura del polític Manuel Carrasco i Formiguera

Un espectacle a l’Atlàntida recorda avui els 75 anys del seu assassinat al penal de Burgos. Hi assistirà el conseller Ramon Espadaler

Manuel Carrasco i Formiguera
Manuel Carrasco i Formiguera
Redacció Osona.com
24 d'abril del 2013
La ciutat de Vic retrà homenatge a la figura del polític Manuel Carrasco i Formiguera amb un espectacle que tindrà lloc aquest divendres, 26 d’abril, a les 20:00 h. a L’Atlàntida de Vic. A l'acte hi assistirà el conseller d'Interior, Ramon Espadaler.

Enguany es commemoren els 75 anys de l’assassinat del líder democratacristià i nacionalista català al penal de Burgos i és per aquest motiu que es porta a l’escenari la lectura d’una selecció de cartes que es va enviar amb la seva esposa Pilar Azemar i PuigdelaBellacasa quan estava a la presó. Abans de començar l’acte, el periodista Francesc Canosa farà una breu introducció al personatge i a la seva època.

L’actuació, sota el títol, “Cartes d’amor i de presó”, consisteix en la lectura de cartes que es van intercanviar Manuel Carrasco i Formiguera i la seva esposa els anys 1937 i 1938. Anirà a càrrec dels rapsodes Albert Benzekry i Cristina Canudas. La lectura es combinarà amb la interpretació de diverses peces musicals, especialment estimades per ells dos, a càrrec del tenor Jordi Cortada i de Marco Evangelisti al piano, basat en un guió de Quim Torra.

Manuel Carrasco i Formiguera (Barcelona, 1890 - Burgos, 9 d'abril de 1938),  va ser un ferm defensor de la sobirania de la nació catalana i referent de la fermesa, confiança i lideratge dels polítics al nostre país. Va participà en la fundació d'Acció Catalana, i va crear L'Estevet, setmanari nacionalista on es van publicar unes caricatures crítiques amb la dictadura de Primo de Rivera que el van dur a la presó. L'any 1930 va participar en el Pacte de Sant Sebastià representant Acció Catalana, i en proclamar-se la República (1931) va ser nomenat conseller del Govern de Catalunya 1931-1932 de Francesc Macià. Mesos després va ser escollit diputat a les Corts Espanyoles per Girona, on destaca la seva defensa de la integritat de l'Estatut de Núria i la llibertat religiosa. L'any 1932 va ser expulsat d'Acció Catalana, juntament amb d'altres membres del sector catòlic, i va ingressar a Unió Democràtica de Catalunya, creada poc abans.

Iniciada la Guerra civil es va mantenir lleial a la República, sense abandonar la seva ideologia democristiana, fet que li va comportar ser perseguit per alguns sectors anarquistes i comunistes del bàndol republicà. Aquesta situació el va forçar a traslladar-se al País Basc, on va col·laboràr amb el govern del lehendakari Aguirre. Amb la conquesta franquista de Guipúscoa va decidir tornar a Catalunya. L'any 1938 va intentar exiliar-se de nou, aquest cop embarcant-se amb tota la seva família cap a Biscaia, però la marina franquista va interceptar el seu vaixell i va ser empresonat. Va ser traslladat a Burgos, on el van condemnar a mort en un judici sumaríssim. El 9 d'abril de 1938 va morir afusellat.

Més informació i compra d’entrades

Arxivat a