«Un país que fa camí», un llibre en positiu

David Pagès presenta la seva obra a la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles, amb els alcaldes Vila d'Abadal i Baronet.

Redacció
21 d'abril del 2013
David Pagès i cassú, amb el seu llibre.
David Pagès i cassú, amb el seu llibre. | Osona.com.
David Pagès, Josep Maria Vila d'Abadal i Carles Baronet. Foto: Osona.com.

Acostumats com estem a diagnòstics pessimistes i visions ombrívoles sobre el que espera a  la nació catalana, l'aparició d ' Un país que fa camí , el recull de 80 articles de David Pagès i Cassú, constitueix una alenada d'aire fresc i ganes de tirar endavant. En paraules del seu autor a la presentació de l'obra, dijous passat a Folgueroles, "vull destacar valors, i persones, obrir ponts entre els Països Catalans i transmetre un estat d'ànim positiu de cara al futur del país".

En totes les seves quasi dues-centes pàgines, hi traspua un missatge certament optimista perquè Pagès hi explica "el que som, el que podem ser i que mai no desapareixerem". Aquest aplec d'articles publicats entre 2004 i 2011 en diversos mitjans de comunicació, arrenca amb una tria de peces dedicades a personalitats catalanes, com ara Pere Calders, Jacint Verdaguer, Enric Prat de la Riba, el bisbe i abat Oliba o Pau Casals. En un segon capítol, repassa els qui han estat "mestres i amics", com Lluís Carulla, Esteve Albert, Moisès Broggi o Pep Guardiola. Com a bon patriota gironí, Pagès dedica tot un capítol als noms d'aquestes terres: Lluís Llach, Feliu Matamala i molts d'altres, entre els que repunta l'inoblidable i enyorat Francesc Ferrer i Gironès.

Des d'una mirada osonenca, a més de destacar la presència verdagueriana en distints apartats, cal retenir l'article dedicat al bisbe de Vic Ramon Masnou, que "va considerar un deure moral protegir la llengua i la cultura catalanes en uns moments en què no podien desenvolupar-se amb normalitat".

La presentació a Osona va tenir per escenari la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles, on l'alcalde Carles Baronet hi va exercir d'amfitrió, i l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, de presentador. Vila va aprofitar l'avinentesa per refermar que "el procés d'independència segueix endavant, hi ha organitzacions treballant molt seriosament en la construcció de l'agència tributària catalana o la seguretat social catalana perquè estiguin a punt per la independència".

El president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) va alertar que "un error dels catalans ha estat el de no creure´s fins fa molt poc temps que podíem ser independents. però ara ja és irreversible, no es pot tirar enrere, hem d'impedir que Espanya ens segueixi assimilant amb lleis contra el que és essencial de la nació: la nostra llengua i la nostra consulta". Finalment, va encoratjar l'autor a seguir en la seva línia positiva i va donar confiança als assistents reblant que "la consulta d'independència es farà".

La vetllada va acabar amb la lectura per part de Carme Torrents, de la Casa Museu Verdaguer, de l'article del llibre dedicat a mossèn Cinto Verdaguer que, entre d'altres coses, proclama que "és un personatge tan gran que la seva llum sempre ha de romandre encesa".

El llibre, que compta amb un pròleg de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha estat editat per Curbet Edicions. Del mateix autor, ja havia publicat "500 raons per parlar el català".

David Pagès i Cassú és llicenciat en Filologia catalana. Comparteix la tasca docent amb les d'activista cultural i escriptor. Col·labora periòdicament amb el Diari de Girona i té articles i entrevistes publicats a les revistes Cavall Fort, Escola Catalana, Llengua Nacional i Serra d'Or. És autor de tres llibres -dos de narracions i un d'articles- i, actualment, presideix l'associació Amics Gironins de Verdaguer.

- Twitter de David Pagès i Cassu.

David Pagès i Cassú, amb el seu llibre. Foto: Osona.com.