El Consorci Hospitalari de Vic inaugura dues noves instal·lacions

La Clínica de Vic estrena una Àrea Quirúrgica de més de 1.700 m2 i L’Hospital General de Vic modernitza els nous espais del Servei de Farmàcia. L'acte ha comptat amb la presència del conseller Boi Ruiz.

Redacció Osona.com
19 d'abril del 2013
El conseller Boi Ruiz durant la visita a la Clínica de Vic.
El conseller Boi Ruiz durant la visita a la Clínica de Vic. | Adrià Costa
El conseller Boi Ruiz durant la visita a la Clínica de Vic. Foto: Adrià Costa

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha inaugurat aquest dijous, 18 d’abril, dues noves instal·lacions destinades a millorar la qualitat, la seguretat i l’eficiència dels serveis assistencials que presta el Consorci Hospitalari de Vic (CHV): la nova Àrea Quirúrgica, ubicada a l’edifici de Clínica de Vic, i la reforma del Servei de Farmàcia, situat a l’Hospital General de Vic. En l’acte, el conseller ha estat acompanyat per l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal; el president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Roca; el director del CatSalut, Josep Maria Padrosa; i el president del Consorci Hospitalari de Vic, Jaume Portús.
 
Intervencions quirúrgiques sense ingrés
 
La nova Àrea Quirúrgica de Clínica de Vic és una aposta de futur que té per objectiu millorar la resolució quirúrgica, la productivitat i la qualitat assistencial que reben els ciutadans d’Osona i rodalies que s’han de sotmetre a intervencions sense ingrés. La reforma ha costat 2,5 milions i s’inclou dins el Pla d'inversions 2005-2015 del CatSalut.
L’àrea consisteix en un espai de més de 1.700 metres quadrats, sis quiròfans dotats amb la darrera tecnologia mèdica i unes modernes instal·lacions que configuren un hospital lleuger o sense ingrés amb requeriments tècnics i professionals específics per concentrar en un mateix espai tota l'activitat quirúrgica ambulatòria que duu a terme el CHV.

La nova Àrea Quirúrgica del CHV està dividida en tres grans ales, cadascuna destinada a una unitat: la Unitat de Cirurgia sense ingrés (UCSI), que acull l’activitat de Cirurgia Major Ambulatòria i que al CHV representa unes 3.500 operacions cada any; la nova Unitat de Cirurgia menor ambulatòria, on hi tindran lloc unes 3.250 petites operacions l’any amb anestèsia local; i la Unitat d’Intervencionisme, que és l’única que ja està en funcionament des de juliol de l’any passat, i on s’hi realitzen més de 2.900 endoscòpies (digestives i histeroscòpies) i essures cada any, i acull l’activitat de clínica del dolor (unes 900 visites anuals).

El magatzem de medicació, robotitzat

El conseller de Salut també ha inaugurat la reforma del Servei de Farmàcia, un equipament clau que, gràcies a l’operació de modernització tecnològica i de construcció de nous espais, “permetrà donar un salt qualitatiu i de seguretat en la dispensació de farmàcia hospitalària”, segons fonts del Consorci. Amb 440 metres quadrats, les instal·lacions del Servei de Farmàcia s’han dissenyat seguint els estàndards de funcionament i gestió més avançats, gràcies a l’acord de direcció compartida d’aquest servei que el CHV manté amb l’Hospital Clínic de Barcelona.

Entre els nous equipaments amb què s’ha dotat el Servei de Farmàcia destaca una zona automatitzada d’emmagatzematge i preparació de medicació. Aquest magatzem robotitzat permet automatitzar la gestió de la medicació que es dispensa des del Servei de Farmàcia del CHV: tant la destinada als pacients hospitalitzats com la de les farmàcies satèl·lit que aprovisionen el territori.

 L’altre gran equipament és la zona de farmacotècnia: una gran sala blanca, sotmesa a un sistema de nivells de pressió diferencial i de tractament de l’aire que en garanteixen l’esterilitat, dins la qual s’elabora medicació.
 
El Servei de Farmàcia del CHV prepara la medicació per a pacients hospitalitzats seguint el Sistema de Distribució de Medicaments en Dosi Unitària (DMDU), de manera que cada bossa de medicació arriba a planta perfectament identificada amb el nom del pacient i la dosi exacta que ha de prendre. Aquest sistema facilita la feina del personal d’hospitalització i, alhora, redueix els errors de medicació i incrementa la seguretat dels pacients. Aquest nou concepte de treball suposa una major participació dels farmacèutics en les tasques assistencials, integrant-se en els equips i desenvolupant les tasques pròpies de la farmàcia clínica.

Els treballadors escridassen Boi Ruiz

La visita del conseller ha estat marcada per la protesta dels treballadors del CHV, que no accepten la retallada de 5,5 milions d’euros que la direcció ha posat al damunt de la taula. Per aquest motiu, des del comitè d’empresa s’ha convocat una protesta davant de la Clínica de Vic, a la qual hi han assistit unes 300 persones.

Més informació de la protesta



La protesta d'aquest dijous a la Clínica de Vic. Foto: Adrià Costa
Arxivat a