El Consorci Hospitalari de Vic es planteja retallar 5,5 MEUR

La direcció ja treballa en el marc d'una més que previsible nova tisorada de la Generalitat. Els treballadors consideren que la mesura “no és viable” i convoquen mobilitzacions.

Pere Pratdesaba
15 d'abril del 2013
Els treballadors de l'Hospital General de Vic s'han concentrat en diverses ocasions contra les retallades. Foto: Adrià Costa

La direcció del Consorci Hospitalari de Vic (CHV) ha comunicat als treballadors que té la intenció d’aplicar en aquest exercici una nova retallada de prop del 7,8% del pressupost, que equivaldria a 5,5 milions d’euros, que són els diners que la Generalitat pagaria de menys en relació al 2012. Així els ho va explicar fa uns dies, en una reunió amb el comitè d’empresa, on els va demanar que elaboressin propostes sobre les partides que es podrien reduir.

La decisió s’ha pres quan la Generalitat encara no ha aprovat els pressupostos per aquest 2013. Tot i això, des de la direcció del CHV es calcula que la tisorada del Departament de Salut equivaldrà a aquesta quantitat i es vol avançar, per tal de no haver de prendre mesures dràstiques un cop arribin els números finals des de la Generalitat. Tot i que encara no s’ha fet oficial, des del comitè d’empresa creuen que aquests 5,5 milions d’euros afectaran en un 75% les tarifes (la Generalitat pagarà menys per cada servei) i en un 25% l’activitat (es faran menys serveis). Aquest últim punt preocupa els treballadors ja que pensen que podria traduir-se en acomiadaments.

Per tot plegat, el comitè d’empresa ha posat el crit al cel i ha alertat que una nova retallada “no és viable”, segons ha explicat a Osona.com Mireia Tobajas, secretària de l’ens. Des dels sindicats es recorda que el Consorci ja ha fet un gran estalvi i no pot assumir cap més retallada: els sous estan congelats des del 2008, s’ha aplicat una retallada del 5% al salari, s’ha reduït el material,  s’ha eliminat una paga doble i, a més, s’han augmentat les hores de treball, tot i cobrar el mateix. “No sabem d’on més es pot estaviar”, es lamenta Tobajas.

Crida a la ciutadania

El comitè d'empresa ha convocat una jornada de protesta per al proper dijous, 18 d’abril, davant de la Clinica de Vic, amb motiu de la visita del conseller Boi Ruiz per inaugurar els nous quiròfans. L’acte es farà a les 5 de la tarda.

Els treballadors conviden els ciutadans a assistir a la convocatòria, ja que consideren que les mesures també els afectaran a ells. “Estem treballant més, amb menys gent i menys recursos. El resultat també afecta l’usuari”, argumenta Tobajas.

El proper divendres el matí, el comitè d’empresa tindrà la primera reunió amb la direcció per tal d’estudiar les possibles mesures. La direcció vol que les propostes finals de reducció de partides estiguin enllestides a finals de mes.

Enquesta: 'Heu notat les retallades a la sanitat pública?'

Arxivat a