Vic i Manresa creen una gran universitat a la Catalunya Central

La Universitat de Vic i la Fundació Universitària Bages signaran un acord per compartir l’oferta educativa, via federació. Les dues entitats, però, mantindran la seva estructura administrativa i jurídica.

Pere Pratdesaba
12 d'abril del 2013
Un estudiant al campus de la UVic, aquest matí.
Un estudiant al campus de la UVic, aquest matí. | Adrià Costa
Un estudiant al campus de la UVic. Foto: Adrià Costa

La Fundació Universitària Bages, que agrupa sis centres de Manresa adscrits a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i la Fundació Universitària Balmes (FUB), que gestiona la Universitat de Vic (UVic), amb 27 titulacions, signaran un acord a finals de mes per tal de federar-se, segons ha confirmat a Osona.com un portaveu de la universitat vigatana. Les dues entitats mantindran la seva autonomia en àmbits com l’estructura jurídica, administrativa o de pressupost, però compartiran la programació acadèmica i la seva oferta de titulacions.

La decisió ha arribat després d’un any d’intenses i discretes negociacions. La proposta, que té el vist-i-plau de la Generalitat, podria fer-se efectiva a partir del curs 2014-2015.

El pacte serà beneficiós per a les dues parts. Per a la UVic significarà consolidar la seva dimensió a nivell territorial i la FUB adquirirà un grau més universitari del que té fins ara amb la UAB. La nova federació universitària de la Catalunya Central permetrà als dos centres competir en el mapa educatiu superior català.

Govern i marca comercial

Pel que fa als òrgans de govern de la feredació es vehicularà a través del Patronat de la FUB, on el rector de la UVic, Jordi Montaña, seguirà sent la màxima autoritat acadèmica. Els representants de la Fundació Universitària Bages s’integrarien a l’estructura de govern de la FUB. Per altra costat, tot apunta que l’actual director general de l’entitat bagenca, Valentí Martínez, podria esdevenir el vicerector de la UVic.

Un dels temes pendents és el nom que tindrà el nou centre federat. “Falta determinar el nom comercial o la marca. Estem en negociacions”, explica el portaveu de la UVic. Cap dels dos centres accepta perdre el seu nom, plenament consolidat al territori.

Pel que fa a l’oferta acadèmica, encara no s’hi ha entrat a fons. “De moment, en una primera fase es rubricarà una decisió política estratègica”, apunten des de la UVic. “En una segona fase, més tècnica, a partir del mes de maig, s’anirà definint l’oferta d’estudis i com s’imparteixen”, afegeixen.
Arxivat a