La ruta que recorda el 1714 passarà per l'ermita de Sant Sebastià

El recorregut del Tricentenenari unirà deu municipis de tot Catalunya, que commemoraran els fets destacats de la Guerra de Successió.

Redacció Osona.com
12 d'abril del 2013
Aplec de Sant Sebastià.
Aplec de Sant Sebastià. | Josep Maria Costa
Representants de deu municipis visiten el mercat del Born amb Miquel Calçada Foto: Generalitat

Deu municipis catalans constituiran l'espina dorsal de la Ruta 1714 oficial, un recorregut per una seixantena de monuments històrics destacables de la Guerra de Successió que s'inclourà en els actes del Tricentenari.

La ruta inclourà com un dels punts destacables l'ermita de Sant Sebastià, a Santa Eulàlia de Riuprimer, a la nostra comarca. També hi haurà el Centre Cultural del Born de Barcelona, el Castell de Cardona (Bages), la Universitat de Cervera (Segarra), el Turó de la Seu Vella de Lleida (Segrià), la casa natal de Rafael Casanova a Moià (Bages), la Torre de la Manresana als Prats de Rei (Anoia), la Torre de la Manresana; el Museu de Sant Boi de Llobregat, l'església de Sant Baldiri i la tomba de Rafael Casanova a Sant Boi de Llobregat, (totes quatre al Baix Llobregat), Castellciutat a la Seu d’Urgell (Alt Urgell) i el castell de Talamanca (Bages).

La confecció d'aquesta ruta ha estat el motiu principal mantingut aquest dijous pels representants territorials dels deu municipis amb el comissari de la commemoració, Miquel Calçada. La trobada ha tingut lloc al Museu d’Història de Catalunya, amb la presència del director del Museu d’Història de Catalunya i responsable d’exposicions del Tricentenari, Agustí Alcoberro, i altres agents implicats en el projecte. Abans de la reunió els assistents han visitat el Centre Cultural del Born, un dels enclavaments principals de la ruta.

La ruta 1714 oficial en els seus vessants cultural, històric, nacional i turístic ha de permetre posar en coneixement de tothom i revaloritzar el patrimoni, els escenaris, els monuments, els fets històrics i els personatges del període de temps en què transcorre la Guerra de Successió.

Bé cultural d'interès nacional

L'ermita de Sant Sebastià es va declarar fa dos anys bé cultural d'interès nacional, en la categoria de lloc històric. A l'ermita es va signar l'anomenat Pacte dels Vigatans, que va significar l'inici de la Guerra de Successió a Catalunya, en propiciar el posterior Pacte de Gènova.

La història de l'ermita de Sant Sebastià



Aplec de Sant Sebastià, el passat diumenge. Foto: Josep Maria Costa