Vic aprova una inversió d'1,4 MEUR per reformar la xarxa informàtica

El consistori aprofitarà una subvenció atorgada per la Diputació de Barcelona. La sessió del ple, amb molts punts de tràmit, s’ha enllestit en dues hores i mitja.

Pere Pratdesaba
08 d'abril del 2013
Intervenció d'Antoni Serrat.
Intervenció d'Antoni Serrat. | Adrià Costa
Anna Erra, Josep Maria Vila d'Abadal i Joan López. Foto: Adrià Costa

El ple de l’Ajuntament de Vic ha aprovat, en la sessió ordinària d’aquesta tarda, un projecte de reforma de tota la xarxa informàtica municipal valorat en 1.400.000 euros, que es finançaran íntegrament amb una subvenció que ha atorgat la Diputació de Barcelona. La proposta es farà efectiva durant els propers tres anys i s’hi destinaran les següents quantitats: el 2013, 670.000 euros; el 2014, 580.000 euros; i el 2015, 150.000 euros.

El projecte s’ha aprovat a través d’una modificació de crèdits del pressupost municipal de 2013. La proposta ha rebut el suport de l’equip de govern (ERC i CiU) i PxC. La resta de partits (PSC, ICV-EUiA, SI i la CUP) s’han abstingut.

Tant l’alcalde Josep M. Vila d’Abadal (CiU), com el regidor d’Economia i Serveis, Antoni Serrat (CiU) han defensat el “realisme” de la implementació de l’administració electrònica i de l’ús de les noves tecnologies, argumentant que s’ha esperat a tenir la subvenció per tirar-la endavant. A més, és un projecte que ja estava contemplat en exercicis anteriors, però no s’havia pogut desencallar per manca de finançament. “És vital fer aquest canvi”, ha apuntat Serrat, que també s’ha declarat “sorprès” de les posicions dels partits d’esquerres del consistori.

Els partits de l’oposició que s’han abstingut han coincidit amb l’equip de govern amb la idoneïtat i la qualitat del projecte, però han argumentat la seva manca de suport al·legant que la quantitat econòmica era molt important i un xic fora de lloc en els actuals temps de crisi.

Intervenció d'Antoni Serrat. Foto: Adrià Costa

Intervenció de Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa

El ple d’avui, amb molts punts de l’ordre del dia de tràmit, s’ha enllestit en poc més de dues hores, un fet força inusual en els darrers temps. L’aprovació definitiva de l’ordenança de llicències urbanístic o l’aprovació inicial del règim intern i funcionament del Patronat de la Ciutat Antiga han estat alguns dels punts destacats. El debat, però, s’ha concentrat en les mocions i les preguntes.

L’alcalde dóna la veu als treballadors de l’Ajuntament

En la primera moció hi ha hagut una petita sorpresa. La proposta havia sorgit dels propis treballadors de l’Ajuntament, que han presentat un text contra l’avantprojecte de llei per a la reforma de l’Administració Local que prepara el govern espanyol, que amenaça de buidar de competències els ajuntaments. La moció ha arribat al ple de la mà de tots els partits, que s’hi han adherit (menys SI, tot i que també hi ha votat a favor). A l’hora de defensar-la, però, l’alcalde ha cedit de manera excepcional la veu a Miquel Sánchez, secretari general de CCOO Osona, que ha actuat com a portaveu dels treballadors.

La moció reclamava al govern de l’Estat que no s’extralimiti en les seves funcions i insta la Generalitat a “defensar amb fermesa” les competències que li atorga l’Estatut. També es demanava, entre d’altres punts, la retirada de l’avantprojecte. La moció s’ha aprovat per unanimitat.

Intervenció d'Antoni Sánchez. Foto: Adrià Costa

La segona moció també tenia al govern espanyol com a destinatari. PxC ha presentat un text on es defensava l’actual model comercial català i rebutjava la “ingerència” de l’Estat en la regulació dels horaris comercials de la Generalitat. El govern del PP pretén incrementar els horaris i dies d’obertura dels comerços.

La moció s’ha aprovat amb una àmplia majoria, amb els vots a favor de CiU, ICV, PxC, SI i PSC. ERC s’ha abstingut i la CUP hi ha votat en contra. En aquest sentit, cal destacar que Esquerra ha complert el que va anunciar, o sigui, que no donaria suport a cap moció presentada per PxC i que ni tan sols la debatria.

Guillem Aguiló i Maria de los Llanos de Luna

La tercera moció, en aquest cas presentada per la CUP, demanava que es posés a una plaça el nom de Guillem Agulló, el jove militant de Maulets assassinat fa vint anys, l’11 d’abril de 1983, per membres d’ultradreta. La moció no ha prosperat perquè CiU, ERC i PxC hi han votat en contra, al·legant que el procediment per aquest tipus de sol·licituds ha de passar primer per la Comissió de la nomenclatura, tal com havien acordat fa un temps tots els partits.  El PSC també ha esgrimit el mateix argument, però s’ha abstingut. La resta de partits hi han donat suport. Joan López, portaveu d'ERC, ha avançat que el seu partit donaria suport a la petició, un cop hagués passat per la Comissió.

Vila d’Abadal, en un darrer intent d’arribar a un consens, ha demanat als regidors de la CUP que variessin el text de la moció i que es demanés que el ple portés la proposta a la Comissió de la nomenclatura. La CUP no ho ha acceptat i la moció ha estat tombada.

Intervenció de Marc Barnolas. Foto: Adrià Costa

Jacint Rurell parla amb Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa

La manca d’entesa entre l’equip de govern i la CUP s’ha esvaït en la quarta moció que hi havia prevista, on es demanava que es declarés “persona non grata” a la delegada del govern espanyol Maria de los Llanos de Luna. La CUP, que era qui la presentava, l’ha retirada a instàncies de l’alcalde, perquè l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), que ell mateix presideix, està preparant tot un seguit d’accions coordinades en aquest sentit.

Per últim, el ple ha acceptat una moció per urgència presentada per PxC, per tal d’establir un marc de bones pràctiques en el funcionament de l’Administració Local, en contra de la corrupció. Tampoc ha prosperat. En una primera votació, hi ha hagut un empat a cinc: cinc regidors de PxC a favor i dos del PSC i de la CUP i un de SI, en contra. La resta s’ha abstingut. En una segona votació, l’alcalde ha votat en contra i el regidor d’ICV-EUiA, Xavier Tornafoch, també ha canviat el sentit del seu vot i s’ha posicionat en contra.

EL PLE, EN BREU

PxC, ICV i SI han criticat la manca d’informació als veïns i comerços afectats per les obres del carrer Verdaguer. Josep Rafús ha reconegut que potser no s’havia arribat a tothom però ha dit que sí que s’havia avisat els veïns i comerços de la part superior del carrer i que la informació estava penjada des de feia dies al web municipal. També ha recriminat a CentreVic, una de les entitats que va expressar les seves queixes, que els seus representants no assistissin a les reunions del Patronat de la Ciutat Antiga, on es van anunciar els treballs.

Enguany, molts veïns s’han queixat de la ubicació de la fira Lactium, en el marc del Mercat del Ram, a la plaça de la Catedral, perquè ha obstaculitzat la benedicció de Rams i el recorregut de la processó dels Armats. L’Ajuntament ha assegurat que el recorregut de l’acte religiós es va consensuar amb els organitzadors. Tot i això, l’alcalde s’ha compromès a canviar la ubicació de la fira de cara a l’any que ve.

No es troben espònsors perquè posin publicitat als tiquets del parquímetre.

El Carrefour continua obrint a les 9 del matí, emparant-se en la nova normativa del govern espanyol (en tràmit encara).

L’Ajuntament espera que en les properes setmanes es resolgui el tema de l’acampada del carrer Verdaguer, davant de Banesto. Joan Ballana (ERC), regidor de Convivència i Seguretat, ha afirmat que hi ha establertes negociacions permanents tant amb el banc com amb els membres de la PAH.

L’Ajuntament tindrà en compte la possible recuperació del concurs de pintura del Mercat del Ram, proposada per ICV.

La CUP i ICV van recriminar a l'equip de govern el canvi d'ubicació de la calçotada antifeixista. Joan Ballana va explicar que s'havia fet seguit un informe tècnic de la Guàrdia Urbana i "per precaució", per tal de evitar problemes d'ordre públic.

Nota de premsa de l'Ajuntament de Vic

El ple, en directe pel Twitter





Intervenció de Josep Rafús. Foto: Adrià Costa

Intervenció d'Iban Lapeira. Foto: Adrià Costa
Arxivat a