L'Estat també denuncia Seva per la declaració de «territori català lliure»

El govern espanyol continua a Osona la seva ofensiva contra el procés sobiranista, després d'Espinelves, Sant Julià i Santa Eugènia. La moció es va aprovar el setembre.

Pere Pratdesaba
02 d'abril del 2013
L'Estat espanyol continua a Osona la seva ofensiva contra el procés sobiranista i ara ha portat als tribunals l'Ajuntament de Seva per declarar el municipi "territori català lliure", segons ha confirmat a Osona.com el mateix alcalde de la població, Èric Vila. La notificació s’ha rebut aquest dimarts, 2 d’abril, a les dependències municipals.

Seva és el quart municipi de la comarca que ha estat denunciat per aquesta raó, després dels de Santa Eugènia de Berga, Espinelves i Sant Julià de Vilatorta. La meitat dels ajuntaments d'Osona han aprovat mocions on declaren el municipi "territori català lliure".

L'Advocacia de l'Estat ha presentat un recurs contenciós administratiu contra una moció que es va aprovar per unanimitat en el ple de Seva el passat mes de setembre. La proposta la van presentar de manera conjunta tots els grups municipals del consistori: UM, PM-IS i la CUP, a l’equip de govern; i CiU, a l’oposició.

La moció declarava el municipi " territori català lliure i sobirà", i instava el Parlament de Catalunya a assumir a tots els efectes la completa sobirania nacional del territori del Principat de Catalunya i iniciar el procés per declarar i constituir l’estat català lliure i sobirà, democràtic i social. Per això, demanava que “aquest mateix 2012”, es constituís un govern de transició nacional. La moció també declarava els veïns de la població “moralment lliures de lleialtat a la Corona borbònica i els seus símbols” i acordava treballar per la unitat dels Països Catalans.

De moment, l’Ajuntament de Seva no té previst presentar cap recurs i està a l’espera que el jutge validi legalment el que es va aprovar al ple. En cas afirmatiu, “parlarem amb els altres municipis afectats i esperarem si s’impulsa alguna estratègia conjunta des d’òrgans superiors, com l’Associació Catalana de Municipis (ACM) o l’Associació de Municipis per la Independència (AMI)”, explica Èric Vila. No es descarta demanar assessorament jurídic a la Diputació de Barcelona, si cal.