Els activistes de la PAH a Banesto es preparen pel Mercat del Ram

Els manifestants ja fa dues setmanes que dormen a la vorera i no aflueixen. L’Ajuntament està intentant consensuar una solució perquè abandonin la zona.

Pere Pratdesaba
21 de març del 2013
Els activistes, arreglant l'espai de l'acampada.
Els activistes, arreglant l'espai de l'acampada. | Adrià Costa
Un grup d'activistes, fent la tertulia aquest matí, al campament de davant del Banesto. En primer pla, Gerard Estrella, expropietari del pis. Foto: Adrià Costa

Continua l’acampada dels activistes de Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) d’Osona i el Garraf a l’oficina del Banesto, al carrer Verdaguer de Vic, en protesta per la per la subhasta extraoficial d’un pis afectat per una hipoteca de Manlleu , que es va el dijous 7 de març. Ja fa gairebé dues setmanes. I arriba el Mercat del Ram . A l’Ajuntament no li fa cap gràcia.

Fins a dia d’avui, Banesto no ha donat cap resposta als manifestants. El banc tampoc ha volgut fer cap declaració a Osona.com. “És un cas intern entre un client i el banc. No tenim res a dir”, explica un portaveu de l’entitat bancària des de Madrid.

Els membres de la PAH reclamen la dació en pagament o la condonació del deute per als ja expropietaris del pis. Els activistes acampats hi són des del divendres 8 de març a la tarda, quan van prendre el relleu, a la vorera, dels seus companys, que es van tancar durant més de 24 hores a dins de l’entitat bancària . Tal com han dit sempre, no deixaran la via pública fins que el banc els doni una solució.

L’Ajuntament no veu amb massa bons ulls l’acció reivindicativa, que s’està allargant més del previst. A més, alguns veïns s’han queixat i els clients del banc tenen dificultats per accedir al caixer automàtic. Per tot plegat, des de fa dies que s’han establert contactes amb els activistes per tal d’arribar a una solució de consens i que abandonin la vorera de manera pacífica. La proximitat del Mercat del Ram tampoc hi ajuda gaire.

“El que està clar és que la protesta no es pot quedar de manera indefinida al carrer”, comenta un portaveu municipal. En tot cas, si no és possible convèncer els manifestants perquè abandonin la vorera abans del Mercat del Ram, l’Ajuntament espera que es “reestructuri una mica” la zona.

Els activistes, arreglant l'espai de l'acampada. Foto: Adrià Costa

Hi hagi ha estat. Els activistes tenen clar que han de donar una bona imatge de cara a l’exterior. Avui han desmuntat un tendal de plàstic molt atrotinat i han instal·lat una nova carpa. A les properes hores, volen posar un petit estand on s’explicarà als visitants de la fira que ho desitgin la seva situació. També es faran pancartes noves.

Una tancada sense fruits

Els fets es van precipitar el dijous de fa dues setmanes, quan una dotzena d’activistes es van tancar durant més de 24 hores a dins de l’oficina del Banesto al carrer Verdaguer. Finalment, i tot i no aconseguir cap concessió per part del banc, van decidir sortir pel seu propi peu, després d’una ordre judicial de desallotjament (si s’haguessin resistit haurien actuat els antiavalots).

Lluny de donar-se per vençuts, però, la PAH va continuar la pressió sobre el banc i des de fa 13 dies alguns membres de la plataforma s’han instal·lat davant de l’oficina bancària del carrer Verdaguer, a la vorera, on hi han passat les darreres nits.  Els activistes es van rellevant, asseguts en unes taules i rodejats de pancartes. També han omplert els vidres del banc d’enganxines. Aquests dies, l'oficina de Banesto ha obert les portes i ha treballat amb normalitat.  

A efectes pràctics, la tancada no va servir per res, ja que el pis continua subhastat. Però des d’un punt de vista mediàtic i simbòlic, la pressió sobre el banc ha estat molt forta i la seva imatge pública se n’ha vist ressentida. De fet, el mateix divendres, en molts d’altres punts de Catalunya , les PAH van donar mostres de solidaritat amb els seus companys a Vic amb accions contra el Banesto arreu del país. A més, algunes televisions de caràcter estatal, com Cuatro, se'n van fer ressò.
 

Més informació, fotos i vídeos de la tancada  


Galeries de fotos:
- Acampada davant l'oficina (Adrià Costa)
- Segon dia de tancada (Adrià Costa)
- Protesta al notari i tancada a l'oficina Banesto (Adrià Costa)


Dues de les activistes, preparant el dinar que els va proporcionar Càritas. Foto: Adrià Costa
Arxivat a