Banesto calla i els activistes de la PAH continuen acampats davant del banc a Vic

Decepció entre els membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. La nova proposta del banc per desencallar el conflicte havia d'arribar aquest divendres.

Redacció
15 de març del 2013
Els acampats a Banesto esperen una resposta del banc aquest divendres.
Els acampats a Banesto esperen una resposta del banc aquest divendres. | Adrià Costa
La PAH no afluixa la pressió sobre Banesto. Foto: Adrià Costa

Silenci de Banesto i decepció entre els activistes de Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) d’Osona i el Garraf, que continuen acampats a la vorera, davant de l’oficina del banc, al carrer Verdaguer de Vic, en protesta per la subhasta extraoficial d’un pis afectat per una hipoteca de Manlleu, que es va fer dijous passat. Banesto els va dir dilluns que els faria arribar una nova proposta aquest divendres però ningú ha dit res durant tot el dia. Els membres de la PAH no aflueixen i han decidit continuar a la via pública fins que se solucioni el conflicte. També segueixen les convocatòries per concentracions diàries de suport, a les 8 del vespre, al mateix indret.

Els membres de la PAH reclamen la dació en pagament o la condonació del deute per als ja expropietaris del pis.  Els activistes acampats hi són des del passat divendres a la tarda, quan van prendre el relleu, a la vorera, dels seus companys, que es van tancar durant més de 24 hores a dins de l’entitat bancària . O sigui, que ja fa una setmana que l’acció reivindicativa es va iniciar. De fet, ja van advertir que no deixarien la via pública fins que el banc els donés una solució. I així ho han fet, sota plàstics i dues carpes instal·lades per a l’ocasió i amb el suport de companys i algunes entitats vigatanes.

La CUP-Alt Ter, que ha estat en tot moment al costat dels afectats, ha emès un comunicat on dóna ple suport a l’acampada i a “totes les accions de desobediència civil per reclamar el dret a l’habitatge, ja que no es pot permetre que, mentre els bancs causants de la crisi continuen tenint beneficis, les persones afectades es quedin sense casa i a més, amb uns deutes impagables que els exclouen de la societat”. Dos membres de la CUP, de Vic i Manlleu, van participar la setmana passada en la tancada que es va fer al banc.

Mentre es feia l’acampada, el Tribunal d’Estrasburg ha dictat una sentència que pot fer canviar el rumb d’alguns casos com el de Vic. La justícia europea considera il·legals els desnonaments a l'Estat espanyol i no accepta, per exemple, que un jutge no pugui suspendre una execució hipotecària.

Una tancada sense fruits

Els fets es van precipitar el dijous de la setmana passada, quan una dotzena d’activistes es van tancar durant més de 24 hores a dins de l’oficina del Banesto al carrer Verdaguer. Finalment, i tot i no aconseguir cap concessió per part del banc, van decidir sortir pel seu propi peu, després d’una ordre judicial de desallotjament (si s’haguessin resistit haurien actuat els antiavalots).

Lluny de donar-se per vençuts, però, la PAH va continuar la pressió sobre el banc i des del passat divendres alguns membres de la plataforma s’han instal·lat davant de l’oficina bancària del carrer Verdaguer, a la vorera, on hi han passat les darreres nits.  Els activistes es van rellevant, asseguts en unes taules i rodejats de pancartes. També han omplert els vidres del banc d’enganxines. Aquests dies, l'oficina de Banesto ha obert les portes i ha treballat amb normalitat.  

A efectes pràctics, la tancada de la setmana passada no va servir per res, ja que el pis continua subhastat. Però des d’un punt de vista mediàtic i simbòlic, la pressió sobre el banc ha estat molt forta i la seva imatge pública se n’ha vist ressentida. De fet, el mateix divendres, en molts d’altres punts de Catalunya , les PAH van donar mostres de solidaritat amb els seus companys a Vic amb accions contra el Banesto arreu del país. A més, algunes televisions de caràcter nacional, com Cuatro, se n'han fet ressò.

 

Més informació, fotos i vídeos de la tancada de la setmana passada  



Galeries de fotos:
- Acampada davant l'oficina (Adrià Costa)
- Segon dia de tancada (Adrià Costa)
- Protesta al notari i tancada a l'oficina Banesto (Adrià Costa)

Els acampats a Banesto esperen una resposta del banc aquest divendres. Foto: Adrià Costa

Miquel Sánchez, secretàri general de CCOO Osona, ajudant a preparar el dinar d'aquest dijous. Foto: Adrià Costa