Ernest Codina i Roger Carandell: «Encara vivim com adolescents»

Els responsables del portal Adolescents.cat presenten el llibre "Adolescents.cat. El Manual".

Jordi Palmer / ND
11 de març del 2013
Ernest Codina i Roger Carandell, dos dels autors del llibre 'Adolescents.cat. El Manual'
Ernest Codina i Roger Carandell, dos dels autors del llibre 'Adolescents.cat. El Manual' | Marina Bou
Ernest Codina i Roger Carandell, dos dels autors del llibre 'Adolescents.cat. El Manual' Foto: Marina Bou

Els osonencs Ernest Codina i Roger Carandell són els responsables del portal Adolescents.cat, web vinculat al Grup Nació Digital que ha superat els 130.000 usuaris únics mensuals gràcies a un combinat de notícies sobre famosos i consells destinats a la població adolescent. El web, nascut com un blog el 2010, amb només dues informacions cada dia, ha esdevingut un mitjà de referència, amb 15.000 usuaris i fins a vint-i-cinc actualitzacions diàries.

L'èxit del web els ha portat a presentar el llibre "Adolescents.cat. El manual" (La Galera), elaborat conjuntament amb Alba Martínez i Alèxia Salvà, un recull de consells sobre amistat, relacions de parella i sexe entre altres qüestions, escrit “amb un to educatiu però desenfadat, amb pinzellades d'humor i molt proper en el llenguatge”.

-Per quines raons va néixer un portal com Adolescents.cat?

-Ernest Codina: D'entrada un buit de mercat. Vam descobrir que no hi havia res en català i poc en castellà que tractés la temàtica adolescent i nosaltres vam acabar de trobar la manera de fer-ho amb tota la qüestió dels consells de problemes reals dels adolescents. Volem esdevenir una mica aquell amic anònim que no tenen. De vegades els fa vergonya comentar als pares segons quins temes i als amics també per por de fer el ridícul o sentir-se menys que els altres. I ja que passen molta estona a Internet, nosaltres els fem el suport per resoldre aquest tipus de qüestions, i de fet, nosaltres coneixem bé aquest públic perquè hem estat treballant per ells en les nostres feines, fent de comunicadors a la ràdio i en discoteques amb gent jove.

-I d'aquí s'arriba al llibre?

-E.C.: Sí, hem anat acumulant material durant tres anys i vam veure que en teníem prou per plasmar-lo en un llibre. Recopilem material d'aquests tres anys, i jo diria que és un material de psicologia i ajuda per a adolescents.

-Tot és material publicat prèviament al web?

-E.C.: Sí, tret de les introduccions i el pròleg de l'actor Carlos Cuevas. Però clar, ho hem hagut d'ordenar per a que tot tingui un sentit.

-A quines edats va adreçat el llibre?

-Roger Carandell: Creiem que a partir de 13 o 14 fins als 18, tot i que interessarà igualment a gent de 20, 30, 40 o 50, perquè els temes de l'amor, la parella, el sexe i el whatsapp són el denominador comú de moltes generacions. Hi ha noies de vint-i-pocs que han fullejat el llibre i que ens han assegurat que el que hi diem els ha ajudat a afiançar la seva relació sentimental.

-E.C.: Però és un llibre escrit per adults, tot i que hi ha col·laborat una noia de 16, l'Alèxia Salvà. Per tant hi ha l'òptica adulta, però també l'adolescent.

-Però quines edats tenen?

-R.C.: 25 i 27. Som adults nous o adolescents vells.

-I quins temes tracta el llibre?

-R.C.: Sobretot temes d'amor, parella, ruptura i desamor. El tema que més els preocupa és l'amor i la parella. Després hi ha l'amistat, l'autoestima, l'institut i les xarxes socials. I per acabar, la relació amb els pares i els sexe.

-Recomanen aquest llibre als pares?

-E.C.: Sí. Els ajudarà a conèixer-los una mica més i podran posar a prova els consells. A més, tindran un altre punt de vista, una òptica diferent.

-R.C.: El llibre pot ajudar els pares a descobrir coses dels seus fills que no sabien i potser els podran entendre millor.

-El llibre s'ha confegit amb suport d'especialistes?

E.C.: Els consells son fruit de la nostra experiència personal i del consens amb tot l'equip de redactors i del que hem anat vivint. És un recull d'opinions pròpies d'altres adolescents i de la nostra experiència personal. I a la part de psicologia ens ha assessorat la psicòloga Elena Crespi. Nosaltres no som experts en sexualitat.

-A la web hi ha moltes notícies relacionades amb famosos. En canvi al llibre no hi ha res d'això. Perquè?

-R.C.: Perquè quan vam començar al web ens centràvem molt en celebrities com Justin Bieber i Selena Gómez, però en aquests tres anys hem vist que això interessa, però que hi ha temes com l'amor i la psicologia que interessen molt més.

-E.C.: I el que tractem de celebrities són sobretot qüestions d'actualitat, i no ens interessa que quedi desfasat aquest llibre. Aquest llibre no perdrà actualitat d'aquí a un any.

-Les primeres impressions del llibre són positives?

-E.C.: Sí. Els adolescents ho critiquen absolutament tot i de moment no ens han criticat, els està agradant moltíssim. I també hem rebut mails de pares demanant-nos un llibre destinat als pares de com entendre als adolescents. Però el problema és que nosaltres no som pares. Hem estat adolescents, encara ho tenim molt present, i si mires el nostre 'modus vivendi', encara som adolescents.

-Vol dir que viuen dels pares?

-R.C.: No, vivim amb els pares, però vivim de nosaltres.

-E.C.: Però realment tenim una vida d'adolescents, en lloc d'anar a escola anem a treballar, però el tipus de vida que portem és així.

-Al llibre es tracten temes de maltractament?

-E.C.: No tractem el maltractament per part dels pares, potser algun dia ho farem. Però del bullying, l'assetjament escolar, sí que en parlem, sobretot intentant donar consells en positiu.

-I temes de cultura i oci?

No, és més aviat un manual emocional sobre dels temes que hem detectat que els interessen més. L'avantatge que té "Adolescents.cat. El Manual" sobre una persona que vulgui començar aquest llibre de zero és que nosaltres tenim un termòmetre diari dels seus gustos, inquietuds i passions.