Els activistes de la PAH abandonen pacíficament l'oficina de Banesto

El jutge ha decretat el desallotjament amb l'advertiment que, sinó ho feien per pròpia voluntat, actuarien els antiavalots. Els manifestants, que protestaven per la subhasta d'un pis a Manlleu, han passat més de 24 hores tancats a dins de l'entitat bancària.

Pere Pratdesaba
08 de març del 2013
La Montse i el seu company s'abraçen entre enmig dels aplaudiments dels companys que els esperaven a l'exterior.
La Montse i el seu company s'abraçen entre enmig dels aplaudiments dels companys que els esperaven a l'exterior. | Adrià Costa
La Montse i el seu company, en Gerard, s'abracen enmig dels aplaudiments dels companys que els esperaven a l'exterior. Foto: Adrià Costa.

Finalment, no hi ha hagut cap incident i la dotzena d'activistes de la PAH (Plataforma d’Afectats per la Hipoteca) que van ocupar ahir l'oficina del Banesto del carrer Verdaguer de Vic han sortit pel seu propi peu, després de més de 24 hores de tancament. Una setantena de companys i simpatitzants de la PAH que estaven a l’exterior de l’entitat bancària els han rebut amb aplaudiments.

La decisió de finalitzar l’acció reivindicativa s’ha produït als volts de les 4 de la tarda, just uns minuts abans que expirés el termini que havia donat el jutge per desallotjar l’oficina. Així ho han decidit en una petita assemblea els activistes, amb la intenció de no agreujar la situació i que no se’ls pogués acusar de violència i resistència a l’autoritat. A l’interior de l’entitat bancària hi havia una dotzena d’activistes de la PAH Garraf i PAH Osona, entre els quals dos membres de la CUP de Vic i Manlleu, Quim Soler i Xevi Generó.

Els manifestants protestaven contra la subhasta d’un pis, que es va efectuar ahir al matí a una notaria de Manlleu i que va adquirir el mateix banc . Els activistes, entre els que hi havia la noia que viu al pis venut, demanaven que s’anul·lés la subhasta, ja que consideren que no va ser pública (els Mossos no van permetre l'entrada) i s’apliqués la dació en pagament, o que, en tot cas, si no es podia anul·lar, que es condonés el deute pendent de la hipoteca.

El jutge i els Mossos

La fi de la tancada s’ha precipitat el migdia, quan s’ha conegut que el jutge havia ordenat el desallotjament de l'oficina, fruit d'una denúncia posada per l'entitat bancària contra tots els activistes que s’han tancat. El jutge ha cridat un representant dels activistes, en concret Quim Soler, i li ha demanat que abandonessin l'oficina de manera pacifica, amb l'advertiment que sinó actuarien els antiavalots. Tots ells estan acusats d’ocupació d’un establiment públic.

La dotzena de manifestants de la PAH, que protesten per la subhasta d'un pis a Manlleu, han dormit a l'interior de la seu de l'entitat finacera. Foto: Adrià Costa

Els activistes han dormit a fora i a dins de l'oficina de Banesto a Vic. Imatge d'aquest matí a primera hora. Foto: Adrià Costa

La Montse, des de l'interior de l'oficina comunica les novetats al seu company i propietari del pis. Foto: Adrià Costa

En un primer moment, els activistes han decidit romandre a dins fins que els fessin fora. “No han obtingut cap contrapartida, els han fet perdre el temps i el banc ha boicotejat la negociació”, ha explicat l’advocat Antoni Iborra, que ha portat la negociació. “A més, no tenim garanties que retirin la denúncia”, ha afegit.

La situació ha canviat quan el jutge els ha fet arribar una notificació judicial, a les 15:20 hores, on se’ls donava mitja hora per abandonar l’oficina per voluntat pròpia, amb l’advertiment que si no, se’ls trauria per la força. Els membres de la PAH, finalment, han optat per sortir i no complicar més la situació.

Molt ressò, gens d'efectivitat

Després de tot l’enrenou, l’acció no ha obtingut cap fruit i la situació dels antics propietaris del pis continua sent la mateixa, amb un deute acumulat pendent que voreja els 80.000 euros. Això sí, la tancada ha significat un gran èxit des d’un punt de vista mediàtic, amb un gran ressò arreu del país. Molts membres de la PAH s’han mobilitzat i s’han instal·lat davant de vuit oficines de Banesto de tot Catalunya, en suport dels seus companys de Vic. A hores d’ara, alguns simpatitzants de la PAH també estan considerant la possibilitat de romandre davant l’oficina bancària de Vic. A més, Banesto ha decidit tancar algunes oficines per por d'altres accions similars.

Els membres de la PAH s'han concentrat davant la notaria de Manlleu on es feia la subhasta. Foto: Adrià Costa

Els membres de la PAH passaran la nit a dins l'oficina de Banesto a Vic. Foto: Adrià Costa

Els inquilins del pis són un parella de nacionalitat espanyola, en Gerard i la Montse, de 30 anys tots dos, i els seus dos fills, de quatre anys  un i l’altre de nou mesos. Els dos estan a l’atur i no poden pagar la hipoteca, amb un deute pendent encara de 200.000 euros. A hores d’ara, la dona i els fills passen alguns dies a Cubelles (Garraf), a casa dels pares de la noia, perquè no tenen “per menjar”, tal com ha explicat la mateixa Montse a Osona.com. L’home continua al pis, la hipoteca del qual està en nom seu i de la seva antiga parella, que no vol saber res del cas.

En no poder pagar la hipoteca, Banesto ha optat per subhastar l’immoble, que la mateixa entitat bancària ha adquirit per un 60% del preu del valor amb el qual està taxat, 350.000 euros, ja que es farà constar que no hi ha hagut cap persona que hagi licitat a la subhasta d’aquest dijous. Descomptada aquesta quantitat del deute pendent i un cop s’hi hagin sumat les despeses i impostos, als propietaris encara els hi quedarà un deute de prop de 80.000 euros, segons ha assegurat la Montse.

A més d’aquest deute, en els propers dies o mesos es podrien veure fora del pis, ja que el banc té ara la potestat de demanar a un jutge el desnonament, si li interessa. “Aquest és el primer pas per al desnonament físic, que vindrà després”, opina Miquel Sánchez, secretari general de CCOO, que també ha assistit a la concentració.

Tota la informació del cas





Els activistes han dormit en tendes de campanya. Foto: Adrià Costa  

La Montse, la noia afectada per la subhasta del pis s'encara amb el director de l'oficina de Banesto a Vic. Foto: Adrià Costa

La Montse, la noia afectada per la subhasta del pis, mostra amb ironia la publicitat de l'entitat. Foto: Adrià Costa

Els manifestants, davant de la notaria de Manlleu. Foto: Adrià Costa

Els membres de la PAH s'han concentrat davant la notaria on es feia la subhasta. Foto: Adrià Costa
Arxivat a