TVC també prescindeix de la seva productora a Osona

Des del gener la CCMA ha trencat la relació laboral amb setze petites empreses que generaven continguts informatius sobre el terreny.

Nació Digital
04 de març del 2013
TV3 ha prescindit dels serveis de les productores territorials. A la foto, Toni Moreno, de Grama TV. Foto: Adrià Costa.

La decisió de Televisió de Catalunya de rescindir o no renovar els contracte amb les productores i corresponsals que cobrien la informació al Pirineu, Catalunya Nord i Terres de l'Ebre tanca un capítol de la història de TV3 que posa en dubte el model de la televisió pública catalana, que té en l'arrelament al territori un dels seus actius diferencials més importants. Tot i que des de la mateixa Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) s'ha insistit que, malgrat tot, continuaran garantint "la informació de qualitat i de proximitat a tot el territori”, el fet és que des del gener s'ha desballestat tot l'entramat territorial en una “política de contenció de la despesa”.
 

De fet, al gener ja va haver-hi la gran retallada, quan 13 d'aquestes productores territorials -la majoria de les quals, petites empreses amb menys de cinc treballadors-, van veure com es quedaven sense poder subministrar material a Televisió de Catalunya. Una d'aquestes productores és Grama TV, empresa ubicada a Tona que fins fa un mes i escaig proporcionava continguts de les comarques d'Osona, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental i el Maresme.

Ara, amb el tancament de les tres que quedaven, i que s'havien salvat de la primera retallada en ser considerades “imprescindibles”, el territori ha quedat sense capacitat per generar informació sobre el terreny, fet que ja ha provocat protestes entre els professionals de TVC.

Una feina 'invisible', però necessària

L'estalvi, quantificat per les mateixes productores de la vora “d'un milió d'euros”, contrasta amb altres inversions fetes en paral·lel per la CCMA, com “la inversió en platós” i els sous desorbitats de part del personal. A tall d'exemple, Toni Moreno, fundador de la productora Grama TV, amb més de 20 anys d'història, recorda que la seva empresa, formada actualment per dues persones tot i que n'havia arribat a tenir sis, cobrava 80.000 euros anuals per tenir “disponibilitat total les 24 hores del dia, 365 dies l'any”.

Grama TV és un exemple de la capacitat de treball de professionals “invisibles” segons el propi Moreno, en tant que el públic no percep que hi ha empreses al darrere de les informacions, sinó únicament TV3. Segons el seu fundador, el cas de Grama TV demostra que les productores territorials “van néixer perquè existia TV3”, i perquè la Televisió de Catalunya “necessitava la nostra feina”. Ara, el model de servei públic arrelat al territori, principi fundacional de TVC, queda en entredit.

Continguts a través de La Xarxa

Per suplir els continguts d’aquestes productores, TVC ha iniciat un projecte de col·laboració (que encara està en la seva fase embrionària) amb algunes de les televisions que formen part de la nova televisió de La Xarxa, que es va estrenar el passat mes de gener i que la formen 14 cadenes locals d’arreu del país, entre elles, El 9 TV i el Canal Taronja.

Algunes d’aquestes televisions subministren continguts en brut (no notícies editades) a TVC que les pot utilitzar si considera convenient. De fet, a la comarca tant Canal Taronja com El 9 TV ja han enviat algunes imatges d’esdeveniments com els de la Fira de la Biomassa. En casos extraordinaris, com la roda de premsa del passat divendres de Pere Navarro, TVC envia directament alguns dels seus equips de Barcelona.
Arxivat a