Uns 700 comerços de Vic s'apunten a denunciar robatoris «in situ»

La campanya de proximitat permet l’increment de les denúncies i la detenció de 10 persones. La iniciativa s’estendrà al mercat de la plaça Major.

Redacció Osona.com
04 de març del 2013
Una parulla mixta de Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra al mercat de Vic.
Una parulla mixta de Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra al mercat de Vic. | Adrià Costa
Joan Ballana explica el nou servei de denuncies a uns paradistes del mercat. Foto: Adrià Costa

Més de 700 establiments comercials de Vic s’han adherit a la campanya de denúncies “in situ”, que va engegar a finals d’octubre la Guàrdia Urbana, amb la col·laboració dels Mossos d’Esquadra. La iniciativa ha permès la detenció de 10 persones i la imputació d’una quarantena més.

Així ho van explicar aquest dissabte al migdia el regidor de Convivència i Seguretat de l’Ajuntament de Vic, Joan Ballana; l’inspector en cap de la Guàrdia Urbana, Antoni Jurjo; i l’inspector dels Mossos d’Esquadra d’Osona, Francesc Hernández, en una roda de premsa per valorar la campanya, que va entrar en funcionament amb la finalitat d’acostar la policia a la ciutadania i en especial als comerciants.

La campanya acompleix dues premisses: potenciar la recollida de denúncies “in situ” en primer lloc i visualitzar un cartell adhesiu als establiments comercials per tal d’avisar que tots els furts i robatoris seran denunciats davant la policia. D’aquesta manera, els comerciants assoleixen el compromís de realitzar aquestes denúncies i incrementar la col·laboració amb la policia.

En aquesta línia, la valoració en fan els cossos de seguretat és molt positiva atesos els resultats següents:

- Més de 700 comerços s’han adherit ja a la campanya. Això representa aproximadament un 70-80% dels comerços de la ciutat.

- S’ha millorat la comunicació i confiança entre comerciants i policia, de forma que s’han rebut més d’una cinquantena de trucades alertant de persones sospitoses o de fets delictius soferts.

- Aquestes comunicacions han donat com a resultat la detenció de 10 persones i la imputació d’una quarantena més.

- Les denúncies recollides “in situ” pels agents, per fets delictius de poca rellevància com per exemple els furts, han passat d’un 14% en el període anterior, a un 37% en el període actual (des de la Guàrdia Urbana s’aclareix que les denúncies han augmentat per la facilitat de posar-les, no perquè hagin augmentat els delictes).

- El número de denúncies registrades per la policia per aquest concepte també ha augmentat en un 19%,

“La campanya ha superat totes les nostres expectatives”, explica Ballana. En aquest marc, des de la Guàrdia Urbana s’ha decidit estendre la iniciativa als mercats setmanals a la plaça Major. Per això, s’ha assignat una patrulla d’agents fixa als mercats de dimarts i dissabte amb la intenció “d’acostar-se més a aquesta tipologia de comerç i generar més sensació de seguretat”, segons el regidor.

Així, a partir d’ara es facilitarà que els marxants perquè posin en coneixement de la policia la presència de persones sospitoses i també es recolliran “in situ” les denúncies per petits furts. Igualment, la Guàrdia Urbana controlarà aspectes de consum, d’organització i de bon funcionament del mercat a través del seguiment continuat de les diferents parades.

Joan Ballana explica el nou servei de denuncies a una paradistes del mercat. Foto: Adrià Costa
Arxivat a