Vic, primera gran ciutat que es declararà insubmisa fiscal

La CUP, ERC i CiU donaran suport a la moció que presentarà Solidaritat.

Redacció Osona.com
26 de febrer del 2013
L'estelada ha presidit el balcó de l'ajuntament de Vic, aquesta Diada.
L'estelada ha presidit el balcó de l'ajuntament de Vic, aquesta Diada. | Adrià Costa
L'estelada presideix el balcó de l'ajuntament de Vic. Foto: Adrià Costa

Solidaritat va presentar ahir, a la junta de portaveus de l’Ajuntament de Vic, una moció on es demana la insubmissió fiscal de l’Ajuntament, per tal de fer front a l’espoli de l’Estat espanyol. En concret, insta el consistori a exercir la sobirania fiscal i a ingressar els pagaments de l’IRPF i  l’IVA a l'Agència Tributària de Catalunya, en comptes d'efectuar-los a l'Agència Tributària espanyola com s'han realitzat fins ara.

El text de la moció (llegiu, a sota) és exacte que el que es va aprovar a la darrera assemblea de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) , presidida precisament per l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal. L’AMI ha donat llibertat als seus adherits per agafar el document i portar-lo als seus respectius consistoris, als plens, per a la seva aprovació.

En el cas de Vic, ERC, CiU i la CUP ja van manifestar ahir que votaran a favor de la proposta de SI, segons ha pogut saber Osona. com. Tot i això, els quatre grups estan en negociacions per intentar consensuar una moció conjunta. Per tant, si no hi ha cap sorpresa d'última hora, la moció s'aprovarà per majoria absoluta. Vic es convertirà així en la primera gran ciutat en donar llum verda a una moció d’aquest tipus arreu del país, de la mateixa manera que han fet poblacions com Granera o Alella.

---------------------------------
MOCIÓ SOBRE L’EXERCICI DE LA SOBIRANIA FISCAL A L’AJUNTAMENT DE VIC

Catalunya  pateix dins l’Estat espanyol un espoli fiscal continuat, que afecta i agreuja la retallada de prestacions socials bàsiques com la sanitat, els serveis socials i l’educació, perjudica l’economia del nostre país i fa encara més pregona  la crisi econòmica que colpeix Catalunya amb especial virulència.

Simultàniament a aquest espoli fiscal, l’Estat espanyol ha demostrat una absoluta deslleialtat amb les institucions catalanes, amb la Generalitat i els Ajuntaments, en no satisfer-los una gran quantitat de deutes contrets, pressupostats i que la pròpia legislació espanyola reconeix.

L’espoli fiscal i els deutes de l’Estat amb Catalunya han anat mantenint-se al llarg dels anys, fins i tot mentre  s'augmentava la càrrega fiscal que, en aquests moments, és homologable a la dels països rics d’Europa, mentre es reben unes prestacions socials molt allunyades de les mitjanes europees.

Davant d’aquesta clamorosa situació, és del tot just que els ajuntaments catalans passin de la denúncia a aplicar mesures que permetin pal·liar aquest greuge, i posar les bases per a una solució definitiva.

Per aconseguir l’objectiu de posar fi a l’espoli fiscal és imprescindible que tots els impostos que actualment paguen les institucions i els ciutadans del nostre país es liquidin  a l’Agència Tributària de Catalunya, en lloc de fer-ho a l’Agència Tributària espanyola, que actualment recapta prop del 95% dels impostos suportats a Catalunya.

Els Ajuntaments catalans, com a institució més propera a la ciutadania i compromesa amb les dificultats socials que comporta l’espoli fiscal, podem i hem de contribuir a l’objectiu de posar fi a aquest  espoli que pateix Catalunya, exercint la sobirania fiscal i ingressant, des d’aquest moment, a l’Agència Tributària de Catalunya els impostos que fins ara ingressàvem a l’Agència Tributària espanyola.

Aquest és un acte completament legal, com ha quedat demostrat a partir dels ajuntaments que ja exerceixen la Sobirania Fiscal. I té la cobertura d’entitats municipalistes com l’Assemblea de Municipis per la Independència, que el 15 de febrer de 2013, reunida en assemblea, va aprovar per unanimitat “que tots els municipis adherits comencin a exercir tot seguit, la  Sobirania Fiscal   per la qual passin a ingressar els  impostos dels seus treballadors (IRPF) i IVA a l’Agència Tributària Catalana, en lloc de fer-ho a l’ Agència espanyola.     Això, ho podran fer per designació del Ple o per voluntat dels seus Batlles i equips de Govern.”

Per tot això, es  proposa al Ple Municipal

L’adopció dels següents ACORDS:

Primer.- Exercir tot seguit la sobirania fiscal i ingressar els pagaments efectuats per l'Ajuntament de Vic, corresponents a l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF), i també en cas d'haver-n'hi, els corresponents a l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA), a l'Agència Tributària de Catalunya, en comptes d'efectuar-los a l'Agència Tributària espanyola com s'han realitzat fins ara.

Segon.- Habilitar els mecanismes necessaris per tal d’assessorar i donar cobertura a aquells ciutadans o empreses de Vic que vulguin acollir-se a aquesta pràctica a nivell particular.

Tercer.- Notificar el present acord a la Conselleria d'Economia de la Generalitat de Catalunya.
Arxivat a