Anticorrupció presenta una querella contra Matas i Solà per malversació i falsedat

L’exsecretari general i l'excap del serveis jurídics de l'ACM s'haurien enriquit mitjançant empreses pantalla i sous desmesurats, segons la fiscalia.

Redacció Osona.com
25 de febrer del 2013
Xavier Solà i Jaume Domingo, a la compareixensa d'aquest matí
Xavier Solà i Jaume Domingo, a la compareixensa d'aquest matí | Quico Sallés
Xavier Solà, en la compareixensa al Parlament per defensar la seva honestedat. Foto d'arxiu: Quico Sallés

La Fiscalia Anticorrupció ha presentat una querella contra l'exsecretari general de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Josep Maria Matas, i l'excap dels serveis jurídics, Xavier Solà, per suposats delictes de malversació de fons públics, falsedat documental i negociacions prohibides a funcionaris. Segons el fiscal, els dos exalts càrrecs s'haurien lucrat de fons de l'entitat mitjançant empreses seves o amb sous desmesurats entre els anys 2005 i 2011. Solà va ser tinent d'alcalde de Vic fins el 2010 i des d'aleshores fins fa un mes era el secretari general de la Conselleria de Cultura.

Tots dos, amb l'ajuda de tres querellats més, haurien aconseguit desviar milers d'euros dels comptes de l'ACM mitjançant falsos convenis i treballs realitzats per empreses del seu entorn, segons la Fiscalia. Igualment, i a través de la Fundació Privada d'Habitatge Públic de Catalunya (FPHP), vinculada a l'ACM, van aconseguir increments patrimonials notables d'empreses immobiliàries també vinculades a ells.

A més a més, com a retribucions de l'ACM, Matas va declarar 87.500 euros l'any 2006 i 92.400 l'any 2009, però la xifra es va disparar el 2010, amb 198.500 euros, i el 2011, amb 273.800 euros.

Els altres querellats són Ramon G.P., exadministrador de l'empresa Pares i Solé SL; Lluís T.M., cosí de Matas i responsable de l'empresa Tresserras Imatges Corporatives, i Josep E.S, de l'empresa Procomu Habitatges, que va participar en l'operació d'uns pisos socials de l'ACM a Vic que no es van arribar a construir.

Josep M. Matas és un dels polítics investigats per l’agència de detectius Método 3, segons consta en dos informes, tal com publica El Triangle. En un, se l’investiga com a secretari general de l’ACM, i en l’altre, com a propietari de Parés Solé SL, empresa que Método 3 relaciona amb el finançament de CDC, segons consta al títol de l'informe.

- Més informació de la querella a Nació Digital.cat.

......................................................................

Més informació del cas de Josep M. Matas

Més informació del cas de Xavier Solà