Un desfibril·lador salva la vida d'un entrenador de bàsquet a Vic

L’home va patir una aturada cardiorespiratòria a mig partit i va ser atès ràpidament.

Pere Pratdesaba
25 de febrer del 2013
La tragèdia va surar a l’ambient del pavelló del Castell d'en Planes de Vic, el passat dissabte a la tarda, en un partit de bàsquet de la categoria júnior, entre l’equip amfitrió i el CB Sant Adrià. Al final, però, un desfibril·lador i un cúmul de circumstàncies la van evitar.

S’estava disputant el partit quan, de cop, l’entrenador del CB Sant Adrià va caure al terra, a causa d’una aturada cardiorespiratòria. L’home va ser atès ràpidament pel president del CB Vic, Joan Espaulella, que és metge, i una infermera, mare d’un dels nois que jugaven. En veure que es tractava d’una cas greu, van optar per utilitzar el desfibril·lador que hi havia a disposició a l’equipament i el van reanimar. Tot seguit, el van traslladar a l’Hospital General de Vic i a hores d’ara ja està al Vall d’Hebron de Barcelona, on es recupera de la sotragada. Segons fonts del club, es tracta d’una malaltia congènita que no li havien detectat fins ara.

“Aquest noi va tornar a néixer”, diu Montse Rovira, regidora d’Esports de l’Ajuntament de Vic. “Va estar de sort que li passés on li va passar, on hi havia un desfibril·lador i un metge i una infermera entre el públic”, afegeix.

El desfibril·lador és un aparell que serveix per iniciar maniobres de reanimació cardiopulmonar fora dels àmbits hospitalaris. La seva utilització ràpida suposa aproximadament un 60% de possibilitats de supervivència.

L’Àrea d’Esports de l’Ajuntament de Vic va adquirir el 2010 tres desfibril·ladors externs automàtics que es van ubicar a diverses dependències esportives municipals, concretament al pavelló del Castell d’en Planes, un altra al pavelló de l’Ausoneta i un altre a la seu de l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament de Vic, on també està situat el Centre Mèdic de l’Esport. Tots els conserges dels pavellons van rebre formació en l’ús d’aquests aparells i en primers auxilis.
Arxivat a