L'Estat també denuncia Santa Eugènia per declarar-se «territori català lliure»

El govern espanyol continua a Osona la seva ofensiva contra el procés sobiranista, després d'Espinelves i Sant Julià. La moció es va aprovar el setembre.

Pere Pratdesaba
11 de febrer del 2013
L'Estat espanyol continua a Osona la seva ofensiva contra el procés sobiranista i ara ha portat als tribunals l'Ajuntament de Santa Eugènia de Berga per declarar el municipi "territori català lliure", segons ha confirmat a Osona.com la mateixa alcadessa de la població, Anna Franquesa. Santa Eugènia és el tercer municipi de la comarca que ha estat denunciat per aquesta raó, després dels d’Espinelves i Sant Julià de Vilatorta. La meitat dels ajuntaments d'Osona han aprovat mocions semblants on declaren el municipi "territori català lliure".

L'Advocacia de l'Estat va presentar un recurs contenciós administratiu contra una moció que es va aprovar en el ple de Santa Eugènia a finals de setembre. La moció definia el municipi com a " territori català lliure ", instava el Parlament a prendre mesures per tal d’accelerar el procés d’independència de Catalunya i a organitzar un referèndum.

La moció es va presentar de manera consensuada entre els tres partits del consistori (ERC, CiU i Gent Gran), a instàncies d’un text d’ERC, grup a l’oposició. Tot i això, la proposta no va obtenir la unanimitat del ple: tots els regidors hi van votar a favor menys Eva Maria Sebastian Bonillo (CiU), que es va abstenir.

L’Ajuntament de Santa Eugènia de Berga presentarà un recurs contra la decisió de l’Estat. Per al suport jurídic, comptarà amb l’Associació Catalana de Municipis, que és “qui hauria d’englobar tots municipis que estiguin afectats”, segons opina Franquesa.

L’alcaldessa de Santa Eugènia de Berga no s’ha mostrat molt preocupada per la denúncia. “No em fa cap por”, apunta. “El que sí m’amoïna és que un govern com l’espanyol hauria de concentrar les seves forces en treure’ns de la crisi i no en anar tocant els nassos els ajuntaments petits”, matisa.

Segons Franquesa, els municipis que han estat denunciats són els que, com Santa Eugènia, no han fet servir el terme “moralment” davant del “territori català lliure”. “Però nosaltres no ho fem per moral, ho fem per convenciment, aclareix”.