«¡No, no estamos en Tejas!»

Reportatge del NO-DO d'una planta d’extracció de petroli a Ridaura, a l’any 1965. La zona coincideix amb la que Teredo Oil vol sondejar per investigar la presència d’hidrocarburs i on alguns pensen que s’utilitzarà la tècnica del fracking.

Redacció Osona.com
06 de febrer del 2013
NODO fracking
NODO fracking | RTVE
Planta de perforació de petroli al Ridaura. Aneu al minut 2'40" del reportatge per accedir directe a la informació. Foto: NO-DO

Els permisos atorgats a l’empresa Teredo Oil per investigar la presència d'hidrocarburs a l'àrea denominada Ripoll, formada per 51.201 ha de vuit municipis de la Garrotxa, vuit d'Osona i vuit més al Ripollès, ha aixecat un gran rebombori al territori. Els opositors, entre els quals hi ha alguns polítics, creuen que si es troba gas o petroli l’empresa l’extraurà mitjançant el fracking, una tècnica molt perjudicial per al medi ambient.

La situació en aquesta zona, però, no és nova i en d’altres ocasions al llarg de la història ja s’ha intentat extreure’n hidrocarburs. Un exemple, aquest documental històric del NO-DO, de l’any 1965, on es mostra una petita planta de perforació a Ridaura, a la Garrotxa.

“No, no estamos en Tejas”, diu el comentarista a l’inici del reportatge. El NO-DO explica que a l’any 1964 es van fer les primeres perforacions a la Garrotxa on es va extreure gas propà. El 1965, s’estava sondejant la possibilitat de treure petroli, a 1.900 metres de profunditat. La inversió en aquesta planta era de 300.000 pessetes diàries, una xifra força considerable ara fa cinquanta anys.

Explotacions històriques

Al Ripollès, històricament hi hagut diversos intents per explotar petroli i gas per l'existència de dues formacions geològiques que afloren a Gombrèn, Sant Joan i Ogassa, per una banda, i a Vallfogona, per l'altra. A inicis del segle XX es van demanar diversos concessions de les quals una dotzena van ser a Vallfogona –només en un cas es va fer una petita perforació-.

Precisament en aquesta població es va arribar a instal·lar una torre l'any 1956. Al cap de tres anys, i després de perforar més de 900 metres, es acabar abandonant l'intent d'explotació. Tanmateix, l'intent més important va ser l'any 1987 al sondeig El Serrat-1, en els terrenys de la fincala Girona de Sant Joan de les Abadesses. El projecte, impulsat per les companyies Unión Texas(25%), Repsol (25%), Louisiana Land (25%), ESSO (15%) i ERT (10%), va durar dos mesos i es va perforar fins a 2.995 metres. Es van detectar indicis de gas però els resultats de la prova de producció van ser negatius.

Notícies publicades del fracking a Osona
 

Planta de perforació de petroli al Ridaura. Aneu al minut 2'40" del reportatge per accedir directe a la informació. Foto: NO-DO