Torelló i Sant Pere de Torelló es declaren territoris «lliures de fracking»

La Plataforma Aturem el Fracking vol impulsar una reunió amb tots els alcaldes afectats per aquesta tècnica d'extracció d'hidrocarburs.

Redacció Osona.com
29 de gener del 2013
Una vintena de membres de la Plataforma Aturem el Fracking van assistir al ple de Torelló.
Una vintena de membres de la Plataforma Aturem el Fracking van assistir al ple de Torelló. | Ajuntament de Torelló
Una vintena de membres de la Plataforma Aturem el Fracking van assistir al ple de Torelló. Foto: Ajuntament de Torelló

Els plens dels ajuntaments de Torelló i Sant Pere de Torelló van aprovar ahir, en les respectives sessions dels seus plens, declarar els dos municipis territoris "lliures de fracking". Al text també s'exigeix a la Generalitat  que suspengui els permisos per iniciar les prospeccions d’hidrocarburs atorgats a la comarca i al Consell Comarcal que continuï vetllant pels interessos dels municipis osonencs i que s’oposi a la investigació i explotació d’hidrocarburs per mitja del fracking. Els dos consistoris van tirar endavant la proposta per unanimitat, tot i que amb matisos diferents.

A Sant Pere de Torelló (foto, a la dreta), hi van votar a favor nou dels 10 regidors d'Entesa per Sant Pere (l'altre no va assistir al ple). Tampoc va votar el regidor de CiU, que tampoc era present a la sessió.

A Torelló, hi van votar a favor els 14 regidors de CiU, PSC-PM, JpT-ERC-M i ICV-EUiA-E, que van presentar la proposta de manera conjunta. Els tres regidors de PxC no van votar i van abandonar la sala durant el debat perquè es van sentir "exclosos" de la negociació prèvia.

Una vintena de membres de la Plataforma Aturem el Fracking , entre els quals n'hi havia alguns del Grup de Defensa del Ter, va assistir al ple amb màscares i cartells reivindicatius per fer palès també el seu rebuig al fracking, de la mateixa manera que ja ho van fer a l’Ajuntament de Vic, on també es va aprovar una moció semblant.

Al finalitzar el ple i de manera totalment excepcional, l’alcalde Santi Vivet (CiU) va donar veu a un portaveu de la Plataforma Aturem el Fracking, Eudald Rifà (foto, a la dreta, a sota), que va agrair al consistori la tasca de consens i l’aprovació del text. També va demanar l’ajuda i complicitat als polítics allí presents per tirar endavant una iniciativa que està treballant la Plataforma i que consisteix a organitzar una trobada dels alcaldes de tots els municipis afectats pels permisos d’exploració d’hidrocarburs, on se signaria un manifest on es comprometen a declarar zona lliure de fracking el seu territori i a promoure les polítiques necessàries per engegar l’urgent canvi de model energètic.

Nota de premsa del ple de Sant Pere de Torelló

-----------------
MOCIÓ APROVADA A TORELLÓ

2.1.1. Proposta dels grups municipals de CiU, del PSC-PM, de JpT-ERC-AM i d'ICV-EUiA-E, per declarar Torelló municipi lliure de la tècnica de fractura hidràulica horitzontal, coneguda com a fracking.   

Atesa la sol·licitud presentada per Montero Energy a la Direcció General d'Energia i Mines de la Generalitat per tal de fer prospeccions d'hidrocarburs a través de la tècnica del fracking en diverses localitats de Catalunya, entre les quals hi ha els municipis de Calldetenes, Folgueroles, Gurb, les Masies de Roda, les Masies de Voltregà, Lluçà, Manlleu, Muntanyola, Olost, Orís, Oristà, Perafita, Prats de Lluçanès, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Julià de Vilatorta, Sant Martí d’Albars, Sant Pere de Torelló, Sant Sadurní d’Osormort, Sant Vicenç de Torelló, Santa Cecília de Voltregà, Santa Eugènia de Berga, Santa Eulàlia de Riuprimer, l'Esquirol, Sobremunt, Sora, Tavèrnoles, Tavertet, Torelló, Vic i Vilanova de Sau.

Atès que l'empresa Montero Energy Corporation S.L. esta interessada en fer investigacions per descobrir si en el subsòl existeixen concentracions de gas no convencional i d'altres hidrocarburs, uns tipus de gas i d'hidrocarburs que no es troben emmagatzemats en grans bosses en el subsòl, sinó que es caracteritzen per estar situats en roques de baixa permeabilitat i de baixa porositat, la qual cosa fa que la seva extracció sigui molt complicada i que es necessiti una tècnica molt agressiva amb el medi ambient. Aquesta tècnica, coneguda com a fractura hidràulica horitzontal  i que consisteix en perforar el subsòl en vertical fins a 5.000 metres i un cop en el subsòl profund, fer noves perforacions horitzontals per tal d'arribar a la major superfície possible. Per tal d'extreure el gas i els hidrocarburs que estan adherits a la roca, s'introdueixen grans quantitats d'aigua a una elevada pressió, amb la intenció de fracturar la roca i que se’n alliberi I'hidrocarbur a través de la mateixa canalització. Per tal de millorar I'eficiència en la trencadissa de la roca, s'introdueix juntament amb l’aigua una barreja de substàncies químiques de més de 500 elements diferents, entre les quals n'hi ha de perilloses, com ara metalls pesants.

Atès que aquesta tècnica ja ha estat utilitzada a gran escala en els Estats Units  i que no es tracta d'una tècnica de gran eficàcia, que demana multiplicar les perforacions en diferents profunditats i construir un gran nombre de pous. D'altra banda, els percentatges de substàncies químiques que resten a les profunditats i no són extrets a la superfície són molt elevats, la qual cosa comporta transferències als aqüífers i al subsòl. Arran de les nombroses trencadisses de roca, s'han arribat a mesurar petits terratrèmols percebuts en les localitats properes als pous. D'altra banda, el gas alliberat en les profunditats i no canalitzat per a l’explotació ha arribat a filtrar-se en els conductes de canalització d'aigua de consum humà i també a alliberar-se per la superfície del sol, fet que provoca la contaminació de l'aigua i el risc d'explosió davant de qualsevol flamarada accidental.

Atès que la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal necessita de grans quantitats l'aigua, de multitud de pous per a l’extracció del gas  i dels hidrocarburs i de nombroses  perforacions a diferents nivells, per la qual cosa es pot considerar una tècnica  dolorosament agressiva amb l'entorn.

Això doncs, davant del risc per una nova contaminació del subsòl i dels aqüífers de Torelló i la Vall del Ges, ja prou castigats, derivada ara de I'aplicació de la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal, en pro de la conservació de I'espai natural del nostre municipi i la nostra comarca que es podrien veure afectats per la presencia de nombrosos pous d'extracció i pels seriosos danys que se'n derivarien fruit de l'explotació industrial, proposem al ple de l'Ajuntament de Torelló l'aprovació dels següents

Per tot això, d’acord amb el dictamen favorable de la C. I. d'administració, economia i hisenda, recursos humans, règim intern i seguretat, es proposa, al Ple de l’Ajuntament, l’adopció dels acords que segueixen:

Primer- Reafirmant I'actuació de l'Ajuntament de Torelló amb les al·legacions presentades fins ara, declarem Torelló MUNICIPI LLIURE DE FRACTURA HIDRÀULICA HORITZONTAL o fracking.

Segon- Instem el Govern de la Generalitat de Catalunya que suspengui els permisos d'investigació d'hidrocarburs per iniciar les prospeccions per la tècnica del fracking a Catalunya, tant per a l'empresa Montero Energy com per a qualsevulla altra que ho demani, amb les mateixes finalitats; tot això, mentre el Parlament de Catalunya no aprovi una llei que impedeixi aquesta tècnica d'explotació, per raó dels seus greus impactes ambientals.

Tercer- Instem el Consell Comarcal d'Osona que continuï vetllant pels interessos dels municipis osonencs, com ho va fer, per exemple, presentant les al·legacions corresponents, i també s'oposi a la investigació i explotació d'hidrocarburs per mitja de la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal i d'altres, igualment agressives en qualsevol municipi de la comarca.

Quart- Manifestem el nostre suport a la Plataforma Aturem el Fracking (PAF) i a les accions que desenvolupi.

Cinquè- Traslladar al President de la Generalitat de Catalunya, a la Direcció General d'Energia i Mines, al conjunt dels grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, així com a la Plataforma Aturem el Fracking (PAF) els acords aprovats.
Arxivat a