ICV reclama a Europa que aturi la possible extracció d'hidrocarburs per fracking

L’eurodiputat dels Verds Raül Romeva pregunta a la Unió Europea quines mesures prendrà fins que no s’hagi fet l’informe d’impacte ambiental a Osona, la Garrotxa i el Ripollès. El PSC vol que se suspengui el permís d'investigació concedit.

Redacció Osona.com
29 de gener del 2013
Concentració de verds a Estrasburg, aquest dijous 22 de novembre al migdia.
Concentració de verds a Estrasburg, aquest dijous 22 de novembre al migdia. | Twitter / @raulromeva
Concentració de Verds a Estrasburg, el passat 22 de novembre. A la dreta, al darrera, Raül Romeva. Foto: Twitter / @raulromeva

La Directiva 2011/92/UE de la Unió Europea (UE), també coneguda com a Directiva d'Avaluació d'Impacte Ambiental, estableix que els projectes de perforació a gran profunditat per a l’extracció d’hidrocarburs, entre els quals hi ha el sistema de fracking, estan subjectes a control per part de les autoritats locals i, per tant, no són competència directa de l’òrgan europeu. Tot i això, matisa que aquests projectes han d’incloure disposicions en matèria d’impacte ambiental, protecció d’aigües superficials i subterrànies, gestió de residus i conservació dels hàbitats naturals.

Aquesta és la resposta que va rebre l'eurodiputat dels Verds per ICV-EUiA Raül Romeva en adreçar-se a la Comissió Europea, en una primera pregunta davant dels permisos atorgats per la Generalitat a  l'empresa anglesa Teredo Oils United per investigar la presència d'hidrocarburs a l'àrea denominada Ripoll, que afecta Osona, el Ripollès i la Garrotxa. En la resposta, el Comissari Europeu de Medi Ambient, Janez Potonik es va comprometre a recollir més informació al respecte.

Ara, Raül Romeva, ha presentat una segona pregunta al Parlament Europeu on reclama la intervenció de la UE. Segons l’eurodiputat ecosocialista, aquests permisos atorgats "violen sense cap mena de dubte el principis de precaució i prevenció de la Directiva".

En base al fet que ni ajuntament ni veïns afectats han rebut informació per part de la Generalitat, Romeva pregunta quines són les actuacions concretes que prendrà la Comissió Europea per aturar la concessió fins al moment que es realitzin els estudis d'avaluació ambiental preceptius. Entre les preguntes, l'eurodiputat verd també demana si la Comissió Europea considera que la Generalitat està violant els drets a la bona administració, transparència e informació a la ciutadania conforme a la legislació europea.

A la llum d'aquesta primera resposta per part de la CE i de la nova pregunta que adreça Raül Romeva, el Grup Parlamentari d'ICV-EUiA presentarà al Parlament de Catalunya una proposta de resolució per aturar tots els permisos atorgats fins ara a l'espera dels estudis d'impacte ambiental conformes a la legislació europea.

El PSC també vol suspendre els permisos

La iniciativa d'ICV coincidirà amb una del PSC per tal que se suspengui l'autorització concedida a Teredo Oils i no se'n permetin més de manera cautelar. A més, demanen la constitució d’un grup d’experts que emetin un informe per debatre, en un màxim de quatre mesos, una normativa sobre la tècnica del fracking en base als riscos que presenta. Ho van anunciar els diputats Jordi Terrades i Àlex Sáez –duran al Congrés espanyol la mateix iniciativa- després de reunir-se amb l'alcaldessa de Riudaura.

Primera pregunta i resposta de la Comissió Europea

Noves preguntes adreçades a la Comissió Europea