L'Estat reclama a Calldetenes que pengi la bandera espanyola

La Delegació del Govern comença l’ofensiva general contra els municipis i comarques que incompleixen la normativa. A Osona, cap dels 51 ajuntaments la té hissada.

Pere Pratdesaba
17 de gener del 2013
Un dels plens de l'Ajuntament de Calldetenes, amb la bandera catalana al fons. Foto: Ajuntament de Calldetenes

La Delegació del Govern d'Espanya a Catalunya ha començat una ofensiva general contra els municipis i comarques que incompleixen l'obligació de penjar la bandera espanyola. L'organisme que encapçala María de los Llanos de Luna està enviant requeriments oficials de forma massiva, amb la novetat que ja no es reclama només que la bandera espanyola onegi en lloc preferent a l'edifici del consistori sinó que s'hi afegeixen la totalitat dels edificis públics, com escoles, zones esportives o, fins i tot, biblioteques.

Un dels consistoris a qui s’ha requerit que posi la bandera ha estat el de Calldetenes. En principi, l’Ajuntament no té previst complir la petició. “No la penjarem pas”, assegura l’alcalde de la població, Marc Verdaguer (CiU). “No és pas un problema nostre només. A tota la comarca d’Osona, als 51 municipis, no hi ha ni un sol ajuntament que tingui la bandera espanyola”, afegeix.

L’estratègia de l’Ajuntament de Calldetenes serà la d’esperar un segon requeriment. Llavors, l'equip de govern decidirà què fa, si es recorre o es demana directament una reunió amb la delegada del govern per dir-li que no pensen posar-la.

El primer cas que es va donar a conèixer va ser el de Corbera de Llobregat, però ara s'hi han afegit, a més de Calldetenes, els de Banyoles, Tàrrega, Igualada, Agramunt, Borges Blanques, Vilafranca del Penedès, Vilassar de Dalt i Balaguer. També han rebut requeriments d'aquest tipus els consells comarcals de les Garrigues i l'Urgell.

Molts d'aquests ajuntaments han demanat assessorament a l'Associació Catalana de Municipis perquè la Delegació del Govern d'Espanya ha obert la via d'un recurs contenciós-administratiu ordinari pel compliment de l'ordre atesa la "inacció" o "inactivitat" a l'hora de recol·locar la simbologia de l'Estat espanyol. Tots els ajuntaments tenen vint dies per personar-se a la causa aportant l'expedient administratiu del cas.