Dissabte de cens d'ocells aquàtics a l'Alt Ter

El 2012 es van identificar quasi 6.000 individus des de Camprodon al Pasteral.

Redacció Osona.com
10 de gener del 2013
El cens comptabilitza tots els ocells entre Camprodon i el Pasteral
El cens comptabilitza tots els ocells entre Camprodon i el Pasteral | Nuria Sellarés
El proper dissabte 12 de gener es durà a terme el cens d’ocells aquàtics hivernants de l’Alt Ter coordinat pel Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis-Museu Industrial del Ter . El cens, que es realitza des de Camprodon a l'embassament del Pasteral, té com a objectiu compatibilitzar tots els ocells que es puguin identificar així com altres dades que es puguin reconèixer en el terreny: petits mamífers (rata, rata d’aigua o ratbuf, senglar, guilla, teixó, llúdriga, visó americà, etc) o els seus rastres. Les dades que se n’obtinguin, com els altres anys, s’ajuntaran amb les de tots els altres censos que es porten a terme simultàniament a Catalunya i tot Europa.

Paral·lelament a cada recorregut matinal, de capvespre també es fan censos específics de les joques o ajocadors d’ardèids, corbs marins i làrids presents a cada sector. En aquests censos es recullen diferents dades: les coordenades UTM, tant de les joques com dels sectors visitats, les dades meteorològiques de què es pugui disposar: temperatura, presència de glaç, boira, estat del cel, nivell de l’aigua –sobretot als pantans-, entre d’altres.

Els col·laboradors són majoritàriament membres de GEDENA-Ripollès i el Grup de Naturalistes d’Osona (ICHN), que de forma voluntària participen en aquest cens. No obstant, aquest cens compta amb una important participació de persones no expertes en ornitologia. En aquest sentit, l’any passat un total de 38 voluntaris hi van participar en uns 100 km de riu repartits en vuit trams de riu i van arribar a censar un total de 5.867 ocells . Al Ripollès el cens es realitza de Camprodon a l'aiguabarreig amb la riera de Vallfogona mentre que el següent tram abasta des d'aquest punt al pont de Borgonyà, ja a Osona, i llavors fins al Pasteral, a la Selva.

Més informació del cens d'ocells aquàtics de l'Alt Ter