La Universitat de Barcelona distingeix La Farga Group

L’empresa rep el premi Antoni Caparrós al millor projecte empresarial de transferència de coneixement i tecnologia.

Redacció Osona.com
21 de desembre del 2012
Els guardonats amb els premis Antoni Caparrós.
Els guardonats amb els premis Antoni Caparrós. | La Farga Group
Els guardonats amb els premis Antoni Caparrós. Foto: La Farga Group

La Farga Group va rebre el passat dimarts, 18 de desembre, el premi Antoni Caparrós de la Universitat de Barcelona (UB) i la Fundació Bosch i Gimpera al millor projecte empresarial de transferència de coneixement i tecnologia.

Des de l’any 1996, de manera ininterrompuda, La Farga Group ha col·laborat amb el Centre de Disseny i Optimització de Processos Material (DIOPMA) de la UB. Aquest treball conjunt ha permès desenvolupar nous aliatges de coure per a l’electrificació ferroviària i innovar el seu procés productiu. La transferència de tecnologia i del coneixement d’ambdues parts ha contribuït decisivament a posicionar la companyia metal·lúrgica com a capdavantera del sector, amb un augment significatiu durant els darrers anys de la seva facturació.

Els investigadors del DIOPMA, adscrit al Departament de Ciència dels Materials i Enginyeria Metal•lúrgica de la Facultat de Química de la UB, han treballat en estreta col·laboració amb el personal d’R+D+i de La Farga Group, el que ha permès obtenir fites importants en l’àmbit de la tecnologia mediambiental i el disseny de nous materials a partir del procés de reciclatge del coure. Aquesta llarga trajectòria conjunta ha donat com a resultat la publicació de quatre articles en revistes d’impacte, sis patents concedides i tres més de sol·licitades.

La primera col·laboració, ja fa 16 anys, va donar lloc a una exclusiva tecnologia innovadora d’afinatge amb la qual s’obté coure de puresa superior al 99,90% a partir de coure secundari. És un exemple d’estalvi econòmic i energètic però també una millora mediambiental. L’obtenció d’un fil d’alta conductivitat elèctrica mitjançant aquesta tecnologia ha convertit La Farga Lacambra en la primera empresa del món a processar aquest producte amb matèria primera secundària. Li ha permès, així mateix, obrir nous mercats, tant nacionals com internacionals, diversificar la cartera de productes i ampliar el ventall de possibles aplicacions del coure. Aquesta tecnologia ha estat venuda a més de 30 plantes d’arreu del món (Estats Units, Xina, Cuba, Itàlia, Corea, l’Iran i Mèxic, entre d’altres).

Aquest premi forma part dels Premis del Consell Social i de la Fundació Bosch i Gimpera que cada any atorga els següents guardons: el Premi José Manuel Blecua al millor article publicat en una revista reconeguda en l’àmbit de les humanitats i les ciències socials, el Premi Ramon Margalef al millor article publicat en una revista reconeguda en l’àmbit de les ciències experimentals i de la salut, el Premi Antoni Caparrós al millor projecte de transferència de coneixement, i el Premi Senén Vilaró a la millor empresa innovadora.