El Consell Comarcal d'Osona aprova a l'alça el pressupost per al 2013

Augmenten les inversions en algunes infraestructures i disminueixen les despeses de partides específiques. Els números per al 2013 es van aprovar amb el suport de l’equip de govern (CiU, ERC i PSC), el rebuig d’ICV-EUiA i la CUP i l’abstenció dels Independents i PxC.

Redacció Osona.com
21 de desembre del 2012
Joan López i Jordi Casals, d'ERC, en un primer pla, al ple del passat dimecres.
Joan López i Jordi Casals, d'ERC, en un primer pla, al ple del passat dimecres. | Consell Comarcal d\'Osona
Joan López i Jordi Casals, d'ERC, en un primer pla, al ple del passat dimecres. Foto: Consell Comarcal d'Osona

El Consell Comarcal d’Osona va celebrar dimecres el darrer ple de l’any, amb punts importants a sobre la taula. A la sessió, es va aprovar el pressupost, es va sol·licitar la Creu de Sant Jordi per a l’Associació de Sant Tomàs i es va rebutjar la reforma educativa que proposa el ministre José Ignacio Wert. També cal destacar la renúncia al càrrec de Jaume Mas, expresident de l’ens i exalcalde de Calldetenes.

El pressupost del Consell Comarcal per al 2013 puja 27.854.756,00 euros, una xifra que suposa un fort increment, un 25%, en relació al de l’any anterior, que es va situar en 22.255.580 euros. Els números es van aprovar amb els 25 vots a favor de l’equip de govern (CiU, ERC i PSC). Els Independents i PxC es van abstenir i   ICV-EUiA i la CUP hi van votar en contra.

El pressupost augmenta gràcies a les inversions per a la millora d’algunes infraestructures, com la potabilitzadora d’Osona Nord, la portada d’aigües al Lluçanès i l’ampliació de la planta d’Osona Sud. Les inversions pugen fins als 10,6 milions d'euros (el 2012 només van ser d'1,8 milions d'euros). A més, segons Manel Romans, vicepresident del Consell Comarcal, hi ha una clara voluntat de servei als municipis, que es concreta en temes com la introducció de dades al SINAC, protecció civil, jornades de formació, tècnics de joventut compartits o projectes transversals com el Desendolla’t, entre d’altres.

Per altra banda, el pressupost disminueix la despesa orgànica en algunes partides específiques, entre les que destaca la menor aportació de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), és a dir, en l’exigència per reduir costos de depuració i en el tancament de la planta d’assecatge, on el Consell Comarcal ha hagut d’acatar la decisió de l’Agència Catalana de l’Aigua. Igualment, hi ha menys despesa en l’apartat d’Educació, atès que els menjadors escolars han disminuït el nombre de dinars.

La paga extra dels treballadors de l’ens

Un altre punt de l’odre del dia era la declaració de no disponibilitat dels crèdits previstos per a l’abonament de la paga extraordinària de Nadal als treballadors de l’ens, tal com a fixat el govern central de Madrid. Aquest punt es va aprovar per 31 vots a favor i un en contra, el de la representant de la CUP.

Tots els grups, però, van voler deixar constància que malgrat no estar-hi d’acord, és una decisió que s’ha d’acatar, ja que no fer-ho seria caure en una il·legalitat, tal com l’interventor va explicar.

En aquest marc, la CUP va presentar una moció per restituir als treballadors del Consell Comarcal d’Osona la pèrdua de percepcions econòmiques derivades d’aquest decret. Només la CUP i ICV van votar a favor de la proposta. El grup d’Independents es va abstenir i l’equip de govern hi va votar en contra pels mateixos motius que es va aprovar el punt anterior esmentat.

Creu de Sant Jordi, fracking i català

En l’apartat de mocions se’n van presentar tres més:

- Moció per sol·licitar la Creu de Sant Jordi 2013 per a l’Associació Sant Tomàs.

L’Associació Sant Tomàs és una entitat declarada d’utilitat pública amb una trajectòria de 45 anys, que vetlla per la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual a la comarca d’Osona. Sant Tomàs promou projectes i serveis socioeducatius per a la protecció, la promoció i la millora del benestar personal d’aquestes persones i de les seves famílies.

La moció es va aprovar per unanimitat de tots els grups.

- Moció de rebuig a l’avantprojecte de llei orgànica de millora de la qualitat de l’educació.

“L’avantprojecte de llei orgànica de millora de la qualitat de l’educació presentat pel ministre d’Educació representa un nou atac al sistema educatiu català i al model d’immersió lingüística, a la vegada que pretén posar fi a un sistema educatiu que ha permès la convivència i la cohesió social i ha estat respectuós amb la diversitat”, apunta la moció.

La moció es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups polítics excepte la PxC, que es va abstenir per no estar d’acord amb el punt que proposa declarar al ministre persona “non grata” a la comarca.

- Els grups polítics d’ICV-EUiA i la CUP van presentar una moció conjunta contra la fractura hidràulica o fracking

El govern del Consell Comarcal d’Osona va presentar el passat 30 de novembre i dins de termini al·legacions en contra del projecte de fer prospeccions d’hidrocarburs a través de la tècnica del fracking a 33 municipis de la nostra comarca, motiu pel qual l’equip de govern va votar en contra de la moció. PxC també va votar-hi en contra. CUP, ICV i Independents van votar-hi a favor.