Fotos: els hereus de la llengua de Verdaguer

Folgueroles fa una cadena humana en defensa del català. La iniciativa uneix el Museu Verdaguer i l'escola pública de Mossèn Cinto.

Redacció Osona.com
18 de desembre del 2012
Els participants lluïen barretina i un adhesiu amb el lema «Som hereus de la llengua de Verdaguer»
Els participants lluïen barretina i un adhesiu amb el lema «Som hereus de la llengua de Verdaguer» | Adrià Costa
Els participants lluïen barretina i un adhesiu amb el lema «Som hereus de la llengua de Verdaguer» Foto: Adrià Costa

L’Ajuntament de Folgueroles, l’escola pública de Mossèn Cinto, l’Ampa de l’escola i la Fundació Jacint Verdaguer han organitzat aquest dimarts, dia 18 de desembre, un acte conjunt de reivindicació de la llengua catalana a l’escola, el model del qual posa en perillla proposta de reforma educativa del ministre Wert . La iniciativa ha consistit en fer una cadena humana que ha unit l’escola amb la Casa Museu Verdaguer. La proposta també ha rebut l’adhesió de l’Ajuntament de Tavèrnoles.

La cadena estava formada per unes quatre-centes persones, entre elles molts nens, que portaven unes enganxines amb el lema "Som hereus de la llengua de Verdaguer" i les barretines tradicionals catalanes. La directora de la Fundació Jacint Verdaguer, Carme Torrents, ha explicat que "l'acte reivindicatiu representa la unió de tres símbols: l'escola -que és el futur-, el museu -que és el passat- i la plaça -que és l'espai públic".

Els participants s'han concentrat a un quart de 12 del matí davant  de l'escola i la Casa Museu i, tot seguit, s'ha enllaçat la cadena humana. L'acte ha finalitzat a la plaça Verdaguer, davant del monument al poeta, on l'actor Lluís Soler ha llegit un fragment del discurs pronunciat per Jacint Verdaguer en el Certamen literari de Berga l’any 1901. El cant dels Segadors ha clos la iniciativa, als volts de la 1 del migdia.

“Folgueroles pel fet de ser el poble natal del poeta Jacint Verdaguer té la responsabilitat de defensar la llengua en reconeixement del seu fill més il·lustre que va enaltir la llengua catalana i la va situar al nivell de les llengües literàries d’Europa”, expliquen des de la Fundació.

El poeta, en un discurs pronunciat a Berga un any abans de morir, compara la nostra cultura amb un arbre i diu:

"Ensenya-lo al qui vinga de la part de dellà de l’Ebre o dels Pirineus, i esbrinau-li el bell simbolisme que inclou. Mostrau-lo a propis i a estranys, i dieu-los a tots, ben alt, que a Catalunya l’arbre de la Pàtria és venturosament l’arbre de la Fe, i que l’arbre de la Fe és l’arbre de la Pàtria".

Cadena humana en defensa del català, avui a Folgueroles Foto: Adrià Costa

Lluís Soler ha llegit un fragment del discurs pronunciat per Jacint Verdaguer en el Certamen literari de Berga l’any 1901 Foto: Adrià Costa

L'acte ha finalitzat a la plaça Verdaguer, davant del monument al poeta. Foto: Adrià Costa