Rieradevall deixa el ple de Vic amb un comiat incendiari contra Vila d'Abadal

La regidora de la CUP qualifica l’alcalde i president de l’AMI de “mafiós, cacic, dèspota i trampós” (discurs íntegre a dins de la notícia).

Redacció Osona.com
18 de desembre del 2012
Intervenció de Georgina Rieradevall.
Intervenció de Georgina Rieradevall. | Adrià Costa
Intervenció de Georgina Rieradevall. Foto: Adrià Costa

La regidora de la CUP, Georgina Rieradevall, va presentar ahir la seva renúncia al càrrec al ple de l’Ajuntament de Vic, per tal de poder-se dedicar a la seva tasca de diputada al Parlament (la CUP no permet duplicitat de càrrecs). Ho va fer amb un discurs incendiari, amb unes desqualificacions contra l’alcalde Josep M. Vila d’Abadal que no s’havien escoltat des de feia molt temps en una sessió del ple vigatà. Podeu llegir el discurs íntegre a sota.

Rieradevall va retreure a la política vigatana la manca de diàleg i de contraposició d’idees i la va qualificar de “pati d’escola”. Va titllar els polítics de la ciutat d’”esquenadrets” que es passegen d’inauguració en inauguració, però que de portes endins “són l’autèntica imatge del caciquisme, del despotisme, de l’autoritarisme i de la trampa”.

Tot seguit, l’encara regidora de la CUP va concentrar les seves mirades en l’alcalde i va reiterar les seves acusacions de “xantatge” en la negociació dels pressupostos. “La manca d’ètica de l’alcalde és una actuació més típica de la màfia que no pas d’un representant del poble”, va afegir.

Finalment, en un to irònic, va agrair a l’alcalde i a alguns regidors “la seva predisposició a pervertir la política, a utilitzar el joc brut per neutralitzar l’oposició i a intentar destrossar-me personalment perquè amb poc més d’un any i mig sóc més forta, tinc les conviccions més clares que mai i estic totalment preparada per veure venir d’una hora lluny els voltors encorbatats del Parlament”.

L’alcalde, per la seva banda, no va interrompre en cap moment el discurs de Rieradevall. En acabar, va fer unes declaracions molt breus: “Em sap molt greu que vostè marxi així. Que tingui molta sort. Espero que reflexioni, perquè el que ha dit aquí que és molt gruixut”.

A última hora, el punt de la renúncia de Rieradevall es va traslladar al final de l’ordre del dia i la regidora de la CUP va poder participar i votar al debat dels pressupostos.

--------------------------------
DISCURS DE COMIAT DE GEORGINA RIERADEVALL

"Primer de tot m’agradaria acomiadar-me del meu càrrec de regidora, donant les gràcies a totes aquelles persones que varen confiar en mi i que han fet possible que jo tingués aquesta oportunitat de participar institucionalment de la vida política vigatana. Així, doncs, dono les gràcies a la ciutat de Vic, a tots els nostres votants, als nostres simpatitzants i a tots els militants de la CUP de Vic. Però, especialment, vull donar-te les gràcies a tu, Nil, per haver estat al meu costat sempre i en tot moment. Com saps, defensar els ideals aquí dins com ho fem nosaltres, sense vendre’ns ni caure en paranys, és una tasca difícil i dura. I estic segura que tu i en Marc continuareu fent-ho a la perfecció, defensant el compromís comú de transformar la nostra estimada ciutat, amb la col·laboració de tots nosaltres, els militants de la CUP.

La CUP entenem que la política és una eina en benefici del bé comú i, per tant, estem en contra de la duplicitat de càrrecs, l’acumulació de poder i el personalisme. Així, doncs, creiem que tothom és necessari, però ningú és imprescindible. Per aquest motiu, la meva elecció com a diputada comporta la renúncia com a regidora perquè un altre company, en Marc, pugui continuar aquesta responsabilitat municipal, portant-la a terme i comprometent-se al màxim com he fet jo fins ara.

M’hagués agradat acomiadar-me mirant enrere i recordant tota aquella bona feina que hem portat a terme plegats des de l’Ajuntament, independentment del grup polític que defensem. Una política que hauria d’entendre més de diàleg, de contraposició d’idees, d’arguments i raons i de consensos arribats a partir d’aquests.

Sincerament pensava que la política institucional vigatana tractava d’això, d’un diàleg polític madur que ens permetés construir un projecte de ciutat des de la constructivitat i no des del partidisme, l’obsessió i la trampa constant. Potser tenia una visió innocent i ideal, però penso que és l’ideal que hem de continuar perseguint. La política ha estat víctima de les males arts constants, les quals els nostres polítics han convertit en tradició i en el nefast imaginari comú d’aquesta activitat que hauria de ser noble, desinteressada, transparent i exemplificant.

La realitat ha estat tot el contrari. Un inexistent diàleg polític, cap contraposició d’idees, cap raó, només interessos, trampes, pressions, com menys discutim i parlem millor, i qui dia passa any empeny. Una política de pati d’escola que hauria de fer caure la cara de vergonya a aquests quants esquenadrets que es passegen d’inauguració en inauguració, de bones paraules públiques en bones paraules públiques, quan de portes endins són l’autèntica imatge del caciquisme, del despotisme, de l’autoritarisme i de la trampa. I perquè no dir-ho, alguns de vosaltres sou l’autèntica imatge de la falta d’il·lusió i la caducitat. La mentida i la contradicció ideològica en algunes votacions, fa que el debat polític vigatà es converteixi en una autèntica estafa i en una mera rabieta de nens  petits. És una vergonya i una falta de respecte a tots els vigatans i vigatanes que des de la institució es menteixi expressament, explícitament i deliberadament, per amagar una realitat que és i que de la transformació d’aquesta realitat és precisament del que hauria de tractar la política. Sense posar exemples, espero que alguns dels aquí presents us sentiu al·ludits.

Que la meva renúncia hagi ballat del primer a l’últim punt de l’ordre del dia fins a l’inici del ple és un nou exemple d’aquest feudalisme que impera en el nostre equip de govern. Ja ha quedat clar que la meva renúncia no és incompatible en participar de tots els punts de l’ordre del dia i fins dijous tenia tot el dret i disposició per a fer-ho així, fins que l’Alcalde va amenaçar-me de posar-la al primer punt de l’ordre del dia si la CUP no ens absteníem o votàvem a favor dels pressupostos. I no, senyor alcalde, això no és una proposta, no és negociar ni és joc polític. És xantatge. La Junta de Portaveus i la secretària són testimonis del compromís que va prendre l’Alcalde d’incorporar la meva renúncia a l’últim punt de l’ordre del dia. La manca d’ètica de l’Alcalde és una actuació més típica de la màfia que no pas d’un representant del poble. I sí, senyor alcalde, malgrat vostè m’alliçoni per telèfon i em digui que en política s’ha de deixar de banda l’ètica per aconseguir triomfar,  la CUP encara som els que pensem que l’ètica i la política han d’anar estretament lligades, sempre de la mà.

La manca d’ètica obre la porta a justificar il·legalitats, mentides, corrupcions, tràfic d’influències, abús de poder i extorsions als més alts nivells. En definitiva, obre la porta a convertir-nos en uns monstres sense sentiments ni escrúpols. Segurament, serà el darrer dia que em dirigiré a vostè. Per això, senyor Alcalde, li demano que deixi de fer els seus discursets habituals sobre l’exemplaritat dels representants quan vostè desprestigia la política constantment amb actuacions com aquesta.

Evidentment, abans ha desmentit que vostè va trucar-me dijous passat per fer-me xantatge. Evidentment, mancat com és vostè d’ètica, m’ha deixat de mentidera a mi. I, del divendres a avui ha tingut temps per aconseguir el suport de Plataforma per Catalunya per aprovar els pressupostos. Però és massa tard, senyor Alcalde, el canvi en l’ordre del dia es va produir perquè la CUP no vam cedir a les seves pressions mafioses. El xantatge és un fet real, malgrat els resultats que avui s’han produït en les votacions.

Per tot això, senyor Alcalde, la CUP li tornem a demanar la seva dimissió, encara que suposem que la seva manca d’ètica li impedeix ni tant sols considerar aquesta possibilitat d’acabar la seva vida política amb dignitat.

Finalment, m’agradaria acabar agraint al senyor Alcalde i alguns regidors la seva predisposició a pervertir la política, a utilitzar el joc brut per neutralitzar l’oposició i a intentar destrossar-me personalment perquè amb poc més d’un any i mig sóc més forta, tinc les conviccions més clares que mai i estic totalment preparada per veure venir d’una hora lluny els voltors encorbatats del Parlament. Sincerament, moltes gràcies pel vostre mestratge."

La sala de plens s'ha fet petita i s'ha omplert de militants i simpatitzants de la CUP. Foto: Adrià Costa

Arxivat a