CiU i ERC aproven els pressupostos de Vic amb el suport de PxC

L’alcalde accepta baixar-se el sou per donar llum verda als números del 2013. El ple ha aprovat una declaració institucional en suport del català i ha declarat la ciutat "lliure de desnonaments".

Pere Pratdesaba
17 de desembre del 2012
Ple de pressupostos.
Ple de pressupostos. | Adrià Costa
Ple de pressupostos. Foto: Adrià Costa

El ple de l’Ajuntament de Vic ha aprovat avui el pressupost municipal de l’any 2013, que puja 39.074.194 euros, pràcticament la mateixa xifra que l’any passat (39.075.481), la qual cosa significa un -0,003%. Aquest és el quart pressupost consecutiu que es fixa a la baixa: el 2010 es va reduir un 7,73%; el 2011, un 4,53%; i el 2012, un 0,37%.

Finalment, l’equip de govern, format per ERC i CiU, ha tirat endavant els números amb el suport de PxC. A canvi, ha hagut d’acceptar algunes esmenes del partit de Josep Anglada, que han suposat un estalvi de prop de 100.000 euros i entre les que destaca la reducció del 15% del sou de l’alcalde, que tornarà a cobrar, després de deixar el seu càrrec de diputat al Parlament. Aquesta era la primera vegada que PxC votava a favor uns pressupostos a l’Ajuntament de Vic.

David Sala (CiU), regidor d’Hisenda, ha qualificat els pressupostos de “realistes, continuistes i austers” i ha criticat la manca d’implicació de l’oposició en l’elaboració dels mateixos, tot i el “gran esforç” de l’equip de govern per intentar arribar a consensos. “Ningú ha fet propostes alternatives i serioses”, ha lamentat el regidor. Sala ha destacat que l’Ajuntament ha tancat l’exercici sense tensions de tresoreria i que la mitjana de pagament als proveïdors no sobrepassava els 30 dies.

En general, els partits que han votat en contra han criticat la manca de sensibilització social de l’equip de govern i els sous elevats. “És un pressupost de restricció de les partides socials i expansió en les dedicacions i retribucions dels regidors”, ha dit Jacint Raurell (PSC).

En la partida d’ingressos del pressupost, s’han incrementat els provinents de l’IBI, gràcies en part a noves altes. Els impostos directes s’han mantingut i els indirectes s’han pressupostat a la baixa, degut a la crisi de la construcció (han baixat un 25%, de 570.000 euros a 425.000). Les taxes i altres ingressos han augmentat un lleuger 1,39% i ha baixat la taxa d’estacionament de vehicles. També s’han disminuït les transferències corrents de la Generalitat, sobretot pel que fa a les escoles bressol i a l’Escola Municipal de Música.

Pel que fa a les despeses, destacar la creació de 40 noves places de treball a partir de Plans d’Ocupació. Tot i la disminució d’aportacions d’altres administracions a les partides d’Educació i Social de l’Ajuntament, “es mantenen tots els serveis amb la mateixa qualitat”, segons Sala. L’àrea amb una despesa més elevada és la dels sous de personal, que puja 11.200.000 euros, seguida de Serveis i Règim Interior, amb 10.287.391.

Tot i que tot semblava apuntar el contrari, avui tampoc s’ha ha aprovat el Reglament de funcionament del ple, ja que l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, s’ha enfadat i l’ha retirat de l’ordre del dia. La raó, la CUP ha proposat moltes esmenes, la qual cosa significava canviar el text “de dalt a baix”, segons el mateix alcalde. “La condició per aprovar el Reglament era que tothom hi estigués d’acord”, ha argumentat Vila d’Abadal, que ha posposat l’aprovació per un proper ple.

Una de les mesures previstes al nou Reglament era la celebració dels plens a les 6 de la tarda, per afavorir la participació. La iniciativa s’ha avançat a l’aprovació del text i el ple d’avui ja s’ha celebrat en aquesta hora. La sala ha quedat plena de gom a gom, més que res per la presència de militants i simpatitzats de la CUP, que han vingut a acomiadar la regidora Georgina Rieradevall, que avui mateix havia assumit l’escó de diputada al Parlament de Catalunya. La sessió ha durat gairebé cinc hores.

Intervenció de Georgina Rieradevall. Foto: Adrià Costa

David Sala ha defensat els pressupostos. Foto: Adrià Costa

El punt de la renúncia de Rieradevall s’ha traslladat al final de l’ordre del dia i la regidora de la CUP  ha pogut participar i votar al debat dels pressupostos. En el seu comiat, Rieradevall ha reiterat les acusacions de “xantatge” contra Vila d’Abadal, en les negociacions dels pressupostos. De fet, ha protagonitzat un discurs molt dur contra l’alcalde, amb desqualificacions que feia molt temps que no s’escoltaven en un ple de Vic. Rieradevall ha qualificat la política vigatana com un “feudalisme de l’equip de govern”, “una estafa”, “una rabieta de nens petits”. També ha dit que la “manca d’ètica de l’alcalde” era “típica de la màfia”. El seu discurs ha finalitzat amb mig dels aplaudiments dels simpatitzants de la CUP.

El ple ha aprovat per unanimitat una declaració institucional, consensuada entre totes les formacions, contra la reforma educativa que proposa el ministre Wert i que pot posar en perill la immersió lingüística a l’escola catalana. “L’atac a la llengua no pot quedar sense resposta”, ha defensat Iban Lapeira (SI).

El ple també ha aprovat la creació de dos llocs de treball de personal eventual, que ocuparan dos dels actuals càrrecs de confiança, i dues mocions per declarar el municipi “lliure de desnonaments”. Les dues mocions eren molt semblants, però no es va poder consensuar un text unitari: una la va presentar PxC, i l’altre la CUP, PSC i ICV-EUiA. Les dues han tirat endavant amb el suport dels grups que les han presentat i CiU i ERC, després que s’aprovessin algunes esmenes d’aquests dos últims partits.

La sessió del ple, en directe via Twitter



Uns acords a corre-cuita

Fa uns dies, semblava que l’equip de govern tenia els pressupostos mig lligats, amb el suport del regidor de SI, Iban Lapeira. Al final, però, la manca d’acord sobre els pressupostos participatius, punt clau que ha gestionat durant tot l’any SI, i el tema dels sous dels regidors han pesat massa i Lapeira ha decidit votar en contra.

Aquest dilluns a primera hora, l’equip de govern encara no tenia cap suport assegurat que li permetés aprovar el pressupost. Recordem que CiU i ERC tenen 10 dels 21 regidors del consistori, per tant, els fa falta, al menys, un altre regidor per tenir la majoria (encara que només sigui una abstenció). Les negociacions es van fer a corre-cuita, al llarg de tot aquest dilluns. La fumata blanca es va encendre amb PxC. En el debat, tots els partits de l’oposició menys PxC, no han estalviat crítiques al pressupost presentat per CiU i ERC.  

“És un pressupost de gestió, resignat i sense cap projecte. No defineix cap política i abandona els més desfavorits, amb poca sensibilitat social”, ha lamentat Xavier Tornafoch. El portaveu dels ecosocialistes també ha estat molt crític amb el sou dels regidors i càrrecs de confiança, que “ens costaran mig milió d’euros”.

El portaveu del PSC, Jacint Raurell, ha fet un anàlisi tècnic acurat de les diferents partides, arribant a la conclusió que era un pressupost “correcte, però no auster”. El socialista creu que alguns ingressos no són realistes i que la dedicació i el sou dels regidors és excessiva. “El sou dels regidors puja un 32,60%, de 276.000 euros a 325.000 euros. Els regidors han de tenir un sou digne, però han de racionalitzar la dedicació”, ha argumentat Raurell. El socialista ha condicionat el seu vot a la reducció de 180.000 euros de les dedicacions dels regidors, càrrecs de confiança i partides de menor impacte. L’equip de govern no li ha acceptat.

Per la seva banda, Nil Puigivila, que s’ha estrenat com a portaveu de la CUP, ha explicat que van decidir retirar-se de la negociació perquè  “s’estava fent un atac frontal a la democràcia”, en relació al punt de la renúncia de Rieradevall. La CUP ha lamentat que no s’hagin tirat endavant els pressupostos participatius i que hagin baixat les aportacions a les escoles bressol. També consideren que el sou de l’alcalde, de 72.600 euros anuals, és “desproporcionat”.

Josep Anglada ha iniciat la seva intervenció dient que no eren els pressupostos que necessitava la ciutat. Tot i això, ha proposat tot un seguit d’esmenes per tal de donar-hi suport. En concret, ha demanat que se suprimissin els 60.000 euros dels projectes participatius, els 20.000 euros destinats a promocionar Vic com a ciutat Unesco de la gastronomia i els 7.600 euros de la quota de pagament de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), i que l’alcalde es reduís el seu sou un 15%, de 72.530 a 61.651 euros. Amb aquesta rebaixa, hi ha 16 treballadors de l’Ajuntament de Vic que cobraran més que l’alcalde. El seu sou es força inferior als seus homònims de poblacions com Mollet o Manresa.

Intervenció de Josep Rafús. Foto: Adrià Costa

Anna Erra. Foto: Adrià Costa

L’equip de govern i l’alcalde ho han acceptat. En total, els canvis de partides suposen prop de 100.000 euros que es dedicaran a entitats com la biblioteca, l’escola d’adults, l’Escola de Normalització Lingüística, la Guàrdia Urbana, les festes dels barris o la festa major, entre d’altres.

Anglada també havia proposat la reducció de la dedicació dels regidors de l’equip de govern, la qual cosa no ha estat acceptada. Sí que s’ha acordat establir una comissió, sense fixar una data, per estudiar aquestes dedicacions i la possibilitat de reduir-les.
Finalment, els pressupostos s’han aprovat amb el vot a favor de 15 regidors (CiU, ERC i PxC) i sis en contra (ICV-EUiA, CUP, PSC i SI).

EL PLE, EN BREU

El ple ha nomenat Joan Riera vigatà il·lustre, amb el suport de tots els partits, menys la CUP, que s’ha abstingut.

Els treballadors de l’Ajuntament no cobraran la paga extra de Nadal, tal com marca el govern central. Tot i això, l’equip de govern ha fixat una mesura per suavitzar els efectes negatius de la normativa: els treballadors cobraran la meitat de la paga extra de juny a principis d’any. “És l’únic que podem fer”, diu Sala. “És una llei injusta’, apunta Tornafoch

Vila d’Abadal diu que no militarà a cap partit polític mentre sigui alcalde de Vic.

L’alcalde no descarta que es reprengui en un futur el projecte de la segona illa càrnia.

La sala de plens s'ha fet petita. Foto: Adrià Costa

--------------------------------------
ORDRE DEL DIA

ALCALDIA

A)      ESBORRANY DE L'ACTA DE LA SESSIÓ ANTERIOR

B)      PROPOSTES D'ACORD I DICTÀMENS

PRENDRE CONEIXEMENT DE LA RENÚNCIA DE LA SENYORA GEORGINA RIERADEVALL AL CÀRREC DE REGIDORA D'AQUEST AJUNTAMENT

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL DE L’AJUNTAMENT DE VIC DE REBUIG A L’AVANTPROJECTE DE LLEI ORGÀNICA DE MILLORA DE LA QUALITAT DE L'EDUCACIÓ

NOMENAR EL REGIDOR XAVIER FARRÉS COM A REPRESENTANT MUNICIPAL DEL CONSELL ESCOLAR DE L'INSTITUT LA PLANA, EN SUBSTITUCIÓ DE LA REGIDORA MONTSERRAT ROVIRA

ATORGAR LA DISTINCIÓ DE VIGATÀ IL·LUSTRE A JOAN RIERA I RIUS

PENJAR PANCARTA EN SUPORT DEL 25 DE NOVEMBRE, DIA INTERNACIONAL DE LA NO-VIOLÈNCIA VERS LES DONES

APROVAR L’ACTA DE LES OPERACIONS DE DELIMITACIÓ ENTRE ELS TERMES MUNICIPALS DE SANTA EULÀLIA DE RIUPRIMER I VIC

APROVAR LA CESSIÓ GRATUÏTA DE DOMINI DE LA PARCEL·LA MUNICIPAL SITUADA AL CARRER DEL SOT DELS PRADALS, 9 A LA FUNDACIÓ PRIVADA LA CALANDRA

APROVAR L'ADDENDA DE PRÒRROGA DEL CONVENI DE COL·LABORACIÓ RELATIU AL PROGRAMA DE MEDIACIÓ PER AL LLOGUER SOCIAL D'HABITATGES, ENTRE L'AGÈNCIA DE L'HABITATGE DE CATALUNYA I L'AJUNTAMENT DE VIC, PER AL PRIMER SEMESTRE DE 2013

REVISIÓ DE LES TARIFES DE L'APARCAMENT DE LA PLAÇA MAJOR, EXERCICI 2013

DONAR COMPTE DELS INFORMES ELABORATS PER LA TRESORERIA MUNICIPAL, D'ACORD AMB LA LLEI 15/2010, DE 5 DE JULIOL, SOBRE NORMES DE LLUITA CONTRA LA MOROSITAT

ACORD DE NO DISPONIBILITAT DELS IMPORTS DE LES PAGUES EXTRES DE NADAL (3 propostes)

APROVAR EL PRESSUPOST DE L'AJUNTAMENT DE VIC I ELS SEUS ORGANISMES AUTÒNOMS PER L'ANY 2013

CREACIÓ DE DOS LLOCS DE TREBALL DE PERSONAL EVENTUAL

APROVAR LA PLANTILLA DE L'AJUNTAMENT DE VIC I ELS SEUS ORGANISMES AUTÒNOMS PER L'ANY 2013 I L'ACTUALITZACIÓ DEL CATÀLEG DE LLOCS DE TREBALL

MODIFICACIÓ I ACTUALITZACIÓ DE L'ACORD DE DEDICACIONS, RETRIBUCIONS I INDEMNITZACIONS DELS MEMBRES DE L'AJUNTAMENT DE VIC DE DATA 20.06.11

Intervenció de Xavier Farrés. Foto: Adrià Costa

APROVACIÓ DEFINITIVA DEL REGLAMENT DE FUNCIONAMENT DEL PLE

C)      RESOLUCIONS, MOCIONS I ALTRES INTERVENCIONS

1      RESOLUCIONS DE L'ALCALDIA

2      MOCIONS

a) MOCIÓ DE PXC PER DECLARAR VIC MUNICIPI LLIURE DE DESNONAMENTS

b)  MOCIÓ CONJUNTA DE LA CUP, PSC I ICV-EUIA DE MESURES DAVANT DE POSSIBLES DESNONAMENTS A LA CIUTAT DE VIC

3      ASSUMPTES D'URGÈNCIA

4      PRECS I PREGUNTES

Intervenció de Joan López. Foto: Adrià Costa

Intervenció de Jacint Rurell. Foto: Adrià Costa

La sala de plens s'ha fet petita. Foto: Adrià Costa
Arxivat a