Una litografia commemora el desè aniversari de la Marxa dels Vigatans

Òmnium Cultural n’ha creat una edició única i limitada de 180 exemplars, totes signades per l’autor, l’artista vigatà Josep Vernis.

Redacció Osona.com
12 de desembre del 2012
David Colomer rep la litografia de mans de Josep Vernis
David Colomer rep la litografia de mans de Josep Vernis | Adrià Costa
Josep Vernis, David Colomer i Anton Granero, aquest migdia a la presentació de la litografia. Foto: Adrià Costa

Amb motiu del desè aniversari de la Marxa dels Vigatans (2003 – 2012), Òmnium Osona posa a disposició dels socis de l'entitat i del públic en general una litografia commemorativa, obra del reputat pintor i escultor vigatà Josep Vernis. La presentació de l’obra s’ha portat a terme avui dimecres a Vic, al migdia, just sota la placa commemorativa del patriota català Bac de Roda, a la Rambla Davallades.

En aquest punt tan cèntric, i davant la mirada sorpresa de molts vianants, Vernis ha fet el lliurament simbòlic de la litografia número 1 al president d’Òmnium Osona, David Colomer. A partir d’ara, ja es poden adquirir les litografies d’aquesta edició única i limitada de 180 exemplars, signada cada una d’elles per l’autor. Les peticions s’atendran per rigorós ordre de reserva.

Els socis d’Òmnium podran adquirir aquestes litografies a un preu especial de 125 euros, i per al públic en general el preu és de 150 euros. Per a més informació cal escriure un correu a [email protected] o bé trucar al telèfon 93 889 31 19.

Un record històric

Vernís s'ha mostrat molt satisfet d’haver col·laborat amb Òmnium. L’artista ha explicat que no volia que la litografia es convertís en un element "cartellístic ni de propaganda i tampoc de l'entitat", sinó que fos una obra on hi hagués "referències, encara que llunyanes, al fet històric que va ocórrer a Sant Sebastià el 1705".

I així ha estat. La tècnica utilitzada per Vernis ha estat la litografia sobre pedra amb planxa d'alumini en set colors i un posterior encofrat de la imatge, impresa sobre paper blanc. El treball s'embolcalla amb una carpeta dissenyada per a l'ocasió per Toni Granero. L'obra juga amb els colors vermell, groc i gris, sobre un fons blanc, on es pot imaginar l'ermita de Sant Sebastià, lloc on es va signar el Pacte dels Vigatans el 1705, i també el color vermell, que simbolitza les persones que participen a la Marxa dels Vigatans.

Òmnium Cultural vol expressar el seu agraïment a Josep Vernis per la realització d’aquesta litografia, al dissenyador Ton Granero pel disseny de la presentació i, en general, a totes les persones que han fet possible aquest treball.

Més informació sobre Josep Vernis




David Colomer i Josep Vernis, mostrant la litografia. Foto: Adrià Costa
Arxivat a