Xavier Farrés: «Unió és el primer que posa traves a la independència»

El president d’UDC Osona segueix el camí marcat per Vila d’Abadal i abandona el partit per discrepàncies amb la direcció. A Osona, es donaran de baixa una vintena de militants més.

Redacció Osona.com
04 de desembre del 2012
Xavier Farrés, aquest matí a Vic.
Xavier Farrés, aquest matí a Vic. | Adrià Costa
Xavier Farrés, aquest matí a Vic. Foto: Adrià Costa

L’alcalde de Vic i president de l’Associació de Municipis (AMI), Josep M. Vila d’Abadal, va anunciar ahir, en una roda de premsa multitudinària, que es donava de baixa d’Unió per discrepàncies amb la direcció, tant pel debat sobiranista com per la manca de democràcia interna. Vila d’Abadal també va declarar que Xavier Farrés, regidor de l’Ajuntament de Vic i president d’UDC Osona, havia abandonat el partit. Avui ens ho ha explicat amb detalls el propi Farrés.

- Ja ha fet efectiva la seva renúncia a UDC?

- Sí. Ahir mateix, després que ho fes Vila d’Abadal. Vaig enviar una carta al president de la Intercomarcal, al partit i a Duran i Lleida. Per mail i per via postal. Per assegurar que ho rebessin.

- Això significa que també deixarà de ser president d’UDC Osona?

- Sí. Automàticament deixo de ser conseller nacional i president comarcal.

 
- Sap qui el substituirà?

- No. Suposo que avui rebran les cartes i en començaran a parlar.

- I quines raons l’han portat a prendre aquesta decisió?

- Moltes i de diversa índole. Són les mateixes que em van portar a donar suport a Vila d’Abadal en la seva candidatura a presidir Unió.

- Que són...

- En primer lloc, el funcionament del partit és poc demòcrata, tant a nivell comarcal com nacional. Cal un canvi d’estatuts, del sistema de compromissaris, fer el partit més obert. Tot està “amanyat”.  S’ha de fer un canvi en base a la salut democràtica del partit.
Tampoc estic d’acord amb el discurs del partit en el procés sobiranista, que s’ha desvirtuat i transfigurat. El país necessita avançar cap a l’estat propi i nosaltres som els primers de posar els pals a la rodes. Al Consell Nacional, Duran i Lleida va carregar contra Artur Mas i va proposar refer els pactes amb el PP. Amb el PP? Això no és el que necessita el país! Un exemple, ahir amb el nou model lingüístic que vol imposar el ministre Wert a les escoles.
Hi ha hagut coaccions, amenaces... Nosaltres no podem treballar des de dins del partit, per tant, ens donem de baixa.

- I ara què?

- Continuarem treballant des de fora per la independència, pel municipi i pel país, des de l’Ajuntament , des d’entitats com l’AMI i des de la societat civil.

- Continuarà a l'Ajuntament de Vic, encara que el partit li demani que plegui?

- A Vic tot continuarà igual, seguirem com a regidors independents dins de CiU. No passa res. El govern seguirà sent el mateix i se seguirà fent la mateixa feina.

- Te la intenció de militar en algun altre partit polític?

- No, ara no. No ho descarto en un futur, però ara no seria ètic.

- Hi ha altres militants o càrrecs del partit a Osona que també tenen previst donar-se de baixa?

Sí, molts militants no comparteixen les idees de la direcció. A Osona es donaran de baixa entre 20 i 25 militants, a Vic, Manlleu, Torelló, el Bisaura...

Xavier Farrés, aquest matí a Vic. Foto: Adrià Costa
Arxivat a