Sant Hipòlit es declara federalista i independentista a la vegada

El ple del passat dijous aprova tres mocions polítiques de caràcter divers, entre elles, la del “territori català lliure”. Amb aquesta nova adhesió, Osona ja té més de la meitat dels seus municipis “alliberats” de l’Estat espanyol.

Pere Pratdesaba
01 de desembre del 2012
Dues de les estelades que presideixen molts dels ls habitatges del Voltreganès.
Dues de les estelades que presideixen molts dels ls habitatges del Voltreganès. | Adrià Costa
Dues estelades al Voltreganès. Foto d'arxiu: Adrià Costa

El ple de l’Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà va aprovar el passat dijous tres mocions de caràcter polític: una d’independentista, una altra de federalista i una última de suport al dret a decidir. “Així tenim a tot el poble content”, va ironitzar l’alcalde Xavier Vilamala (PSC), en declaracions a Osona.com. “Tot plegat, una mica surrealista”, reconeixia Andreu Vigué (CiU), el cap de l’oposició al consistori.

Les aprovacions sorprenen en un Ajuntament que ha estat un dels grans feus socialistes a la comarca durant les últimes legislatures. En aquests moments, el consistori està configurat per sis regidors del PSC i cinc de CiU, a l’oposició.

A les tres mocions, el PSC va donar llibertat de vot als seus regidors. Com a dada anecdòtica, esmentar que la regidora socialista Francina Puig va votar a favor de les tres propostes.

Una moció de CiU

A vegades, les estadístiques fan males passades. És el cas de l’Ajuntament de Sant Hipòlit, un consistori amb un govern no massa afí a la independència i que s’ha convertit en el 26è dels 51 municipis de la comarca que es declara “territori català lliure”. Sant Hipòlit, doncs, decanta la balança i marca un registre històric, ja que a partir d’ara ja hi ha més de la meitat dels ajuntaments osonencs que han aprovat la Declaració municipal d’independència.

La moció, que va portar al ple CiU, a més de declarar el municipi “territori català lliure”, insta el Parlament a promoure un referèndum per decidir el futur del país i a prendre mesures per tal d’accelerar el procés d’independència de Catalunya.

La moció es va aprovar amb els cinc vots dels regidors de CiU i el de la regidora socialista Francina Puig. Dos regidors socialistes van optar per l’abstenció i els altres tres, entre ells l’alcalde, per votar en contra.

Amb Sant Hipòlit de Voltregà ja són 26 els municipis d’Osona que han aprovat la moció independentista. Els altres 25 municipis on també ha prosperat són: Viladrau, Perafita , Folgueroles, Torelló, Montesquiu , Santa Eulàlia de Riuprimer , Roda de Ter, El Brull , Taradell , Alpens , Olost , Espinelves , Sant Pere de Torelló , Collsuspina, Santa Eugènia de Berga, Sant Vicenç de Torelló, Tona, Prats de Lluçanès , Manlleu, Sant Julià de Vilatorta, Calldetenes, Vic , Seva i Tavèrnoles .

L'únic lloc de la comarca on no s'ha aprovat la moció és a Les Masies de Voltregà, precisament al Voltreganès, també governat pel PSC i amb Sergi Vilamala, germà de Xavier Vilamala, a l'alcaldia. En la mateixa línia, a Centelles es va aprovar una moció semblant , però molt aigualida.

Dos mocions del PSC

El PSC, per la seva banda, va portar al ple dues mocions. La primera, de suport al dret a decidir, que es va aprovar per unanimitat.

La segona defensava el federalisme a l’Estat espanyol, de la mateixa manera que ha fet el PSC a la darrera campanya electoral. Aquesta segona moció va tirar endavant amb els vots dels sis regidors del PSC. Els cinc regidors de CiU hi van votar en contra.