La CUP punxa a Vic

La formació independentista obté uns resultats discrets, més de 7 punts per sota de les municipals. Georgina Rieradevall considera que no es poden fer comparacions ja que les eleccions s'han plantejat en un sentit plebiscitari.

Pere Pratdesaba
28 de novembre del 2012
Georgina Rieradevall al míting de la CUP a Vic.
Georgina Rieradevall al míting de la CUP a Vic. | Albert Alemany
Georgina Rieradevall, al míting de la CUP a Vic. Foto: Albert Alemany

La CUP ha aconseguit tres diputats al Parlament, en les eleccions del passat diumenge, tot just un mes i deu dies després d'anunciar que es presentava. Una cursa a tota màquina que ha obtingut fruits gràcies a la combinació de bons resultats a ciutats mitjanes on té representació municipal i als percentatges gens menyspreables a ciutats del “cinturó roig”, gràcies a l'aliança amb els sectors anticapitalistes no específicament independentistes.

La formació, però, ha punxat a Osona, i sobretot a Vic, una comarca que tothom pensava que podria donar una empenta, amb la suma d’un bon grapat de vots. Més si tenim en compte els espectaculars resultats de la formació a les passades eleccions municipals a Vic, amb 1.626 vots (10,8%) i dos regidors, un dels quals va ser Georgina Rieradevall, que ara anava el número 2 a la llista de Barcelona i que ha aconseguit una acta de diputada.

No ha estat així i els resultats electorals a la comarca han estat molt discrets, amb 2.980 vots i un 3,5% de l’electorat. A Vic, la sotragada també és important, amb només 696 vots i un 3,6%, més de 7 punts per sota de les municipals. A Manlleu, la xifra és força semblant (304 vots i 3,2%), i a Torelló, una mica superior (320 i 4,2%).

La comparació amb altres grans ciutats també és significativa. Vilanova i la Geltrú ha estat la ciutat de més de 20.000 habitants on la formació independentista ha aconseguit millor resultat, amb un 7,2% dels sufragis. Les altres quatre poblacions amb major percentatge són Molins de Rei (6,3%), Vilafranca del Penedès (6,2%), Sant Pere de Ribes (6%) i Valls (5,7%), que havien configurat temps enrere part del front menys partidari d'intentar el salt al Parlament. També cal destacar el 5,6% de Girona, on tenen tres regidors en una llista en coalició amb Reagrupament Independentista; o el 5,32% de Reus.

El ‘vot útil’ d’Osona

La lectura que se’n fa des de la CUP, però, és força més optimista, ja que consideren que no es poden comparar unes eleccions al Parlament, tan especials com aquestes, amb unes municipals. “A Osona, una comarca del tot independentista, s’ha prioritzat el vot útil”, argumenta Georgina Rieradevall. “Les eleccions s’han plantejat com un plebiscit, independència sí, independència no. I la gent ha votat en aquest sentit, a ERC o CIU”, afegeix.

El discurs de la CUP, però, segons Rieradevall, anava més enllà i també prioritzava, a més de l’alliberament nacional, el social. “Nosaltres no som una formació que pugui impulsar un referèndum, ara”, apunta.

Resultats de les eleccions al Parlament, a Osona

Resultats de les eleccions municipals a Vic, 2011