La participació a Osona és la tercera més elevada de tot Catalunya

Redacció
25 de novembre del 2012
El col·legi electoral de la Guixa.
El col·legi electoral de la Guixa. | Adrià Costa
El col·legi electoral de la Guixa. Foto: Adrià Costa


Actualitzat, a les 18:10 hores

Participació històrica a Osona en unes eleccions al Parlament. A les 6 de la tarda, a la comarca havia votat el 63,65%, una espectacular xifra que supera en més de set punts la dels anteriors comicis, el 2010 (56,16%). A més, Osona és la tercera comarca amb una participació més elevada a tot Catalunya, i només es veu superada pel Priorat (65,63%) i la Garrotxa (64,2%).

La participació als principals municipis osonencs ha estat la següent: Vic 64,04% (57,45% , el 2010), Manlleu 61,22% (52,63%), Torelló 61,21% (52,22%), Tona 60,35% (50,65%), Centelles 59,12% (53,36%).

Pel que fa al conjunt de Catalunya, l'increment també ha estat important. A les 6 de la tarda ha votat un 56,02% dels electors, gairebé sis punts per sobre del 2012 (48,39%).

--------------------------------
Actualitzat, a les 13:45 hores

La sensació de jornada electoral històrica s'està notant en la participació. A Osona, a la una del migdia, ja han votat el 32,89% dels electors, més de quatre punts que el 2010 quan la xifra es va quedar en un 28,36% . Al conjunt de Catalunya l'increment encara ha estat major, passant del 24,8% al 29,4%.

Els col·legis electorals han oberts sense incidències. Molt ambient a les meses i bon temps, sense pluja.

---------------------------------------
Publicat, a les 08:45 hores

Ha arribat el moment. Després de l'anacrònic dia de reflexió toca votar. No són uns eleccions més sinó que tots els partits, d'esquerra a dreta i des de l'independentisme a l'unionisme tenen clar que són les més importants de la història. La campanya, en general, ha estat intensa amb un tema clau: la possibilitat que la propera legislatura es convoqui una consulta d'autodeterminació. Tot plegat, a més, amb una crisi que no deixa de fer estralls i amb una vaga general en plena campanya.

Els col·legis electorals a Osona i al conjunt de Catalunya obren a les 9 del matí i tancaran a les 8 del vespre. Per exercir el dret a vot caldrà tenir a mà el DNI, el passaport o el permís de conduir. Per a més informació, es pot trucar al 012 o consultar el web que la Generalitat ha activat amb motiu de les eleccions.

Bon dia per anar a votar. Cel clar, amb temperatures suaus i sense risc de pluja a la comarca.

Moltes incògnites

Les últimes enquestes publicades situen CiU lluny de la majoria absoluta en un escenari amb moltes incògnites. Malgrat que alguns dels sondejos apunten que la federació nacionalista es podria mantenir o pujar fins als 65 diputats, en altres li indiquen un retrocés de dos escons. En canvi, disparitat total sobre qui serà la segona força ja que cada sondeig ho atribueix a un partit: PSC, ERC o el PP. Destacar que la majoria d'enquestes donen possibilitats a la CUP per entrar al Parlament i deixen fora SI i PxC.

Segons aquestes enquestes, Osona tindria tres representants assegurats al proper Parlament de Catalunya: Ramon Espadaler, portaveu adjunt de CiU al Parlament, i president del Consell nacional d'Unió Democràtica de Catalunya, que ocupa la posició número set a la llista de la federació nacionalista per Barcelona; Marta Pascal, recentment escollida presidenta de la JNC, el 34; i Marta Rovira, el número 2 a la llista d’ERC per Barcelona, fent tàndem amb el líder Oriol Junqueras.

L'alcalde de Vic, Josep M. Vila d'Abadal, ha anat a votar a mig matí a la Guixa. Foto: Adrià Costa

El col·legi  Casals Gràcia  de Manlleu. Foto: Adrià Costa

Les primeres paperetes han començat a entrar a les urnes. Imatge del col·legi  Casals Gràcia  de Manlleu, a primera hora del matí. Foto: Adrià Costa

Georgina Rieradevall i Josep Anglada, número 2 i 1 de la CUP i PxC respectivament, a la demarcació de Barcelona, hauran d’esperar els resultats per conèixer si obtenen un escó o no.

Menys opcions a les urnes

Finalment, els electors de la demarcació de Barcelona podran escollir entre 16 candidatures per a les eleccions al Parlament. De les 24 que s’havien presentat inicialment, la Junta Electoral n’ha deixat fora vuit, la majoria per no presentar els avals corresponents.

Es tracta d'un nombre de candidatures molt inferior a la d'altres convocatòries electorals, com per exemple la última, la del 2010, quan a la demarcació de Barcelona s'hi van presentar 29 llistes diferents. El motiu és que, arran dels canvis introduïts a la llei electoral, els partits extraparlamentaris necessiten aportar un 0,1% de les signatures del cens on es presenten.

 
El col·legi  Casals Gràcia  de Manlleu. Foto: Adrià Costa

Imatge del col·legi  Casals Gràcia  de Manlleu, a primera hora del matí. Foto: Adrià Costa

El col·legi electoral de la Guixa. Foto: Adrià Costa

Imatge del col·legi Casals Gràcia de Manlleu, a primera hora del matí. Foto: Adrià Costa