«Proposaré al Parlament la repatriació dels immigrants sense feina»

El cap de llista de PxC, Josep Anglada, va tancar ahir la campanya amb un acte a Vic on va definir els enemics: l'Islam, Convergència i la "casta podrida" de polítics i banquers.

Redacció
24 de novembre del 2012
Josep Anglada. Foto: Albert Alemany.

Josep Anglada va omplir ahir l'auditori del Sucre de Vic a l'acte de final de campanya de Plataforma per Catalunya (PxC), amb un públic molt lliurat al líder i que el va aclamar enfervorit amb crits de "president, president!". La islamització, els immigrants, la "casta política podrida", la banca i Convergència i Unió van ser el centre dels atacs de tots els oradors.

No es pot dir que l'argumentari de PxC presenti cap novetat d'ençà la cita electoral de fa dos anys. Ni el procés sobiranista ni l'impacte de la crisi han afegit nous elements a un discurs que -en aquesta ocasió- ha quedat en un segon terme del debat polític, molt per darrere de la proposta independentista o de la gestió pública de l'austeritat econòmica. Així, en correspondència, les alusions al primer d'aquests temes van ser residuals, mentre que la denúncia de "les pràctiques corruptes de la casta política podrida i dels poders financers" van ser una constant, amb nombroses alusionjs a Convergència i Unió i als seus dirigents.

El perfil dels assistents a l'acte -d'edats molt diverses i en un ambient quasi familiar- va reforçar el nucli d'un discurs que vol situar-se a cavall -i aquesta seria una lleugera novetat- entre la dialèctica insurrecional antisistema i, al mateix temps, la defensa assenyada de la "bona gent" que reclama "pau i ordre" i que, en resum podríem dir que vol que "les coses" tornin a ser "com abans".

El líder de PxC va anunciar que en cas d'entrar al Parlament, presentaria immediatament una proposta per "la repatriació dels immigrants que no tinguin feina", i es va refermar en que "lluitaré fins al final per impedir un Vic moro!". Tot i que el centre del perill, segons Plataforma, és l'integrisme musulmà, també hi va haver referències al conjunt de la immigració, inclosos els xinesos que "com que riuen, sembla que no facin tant mal", com va afirmar un dels oradors.

Entre els distints parlaments, van ser projectats els vídeos de campanya. Crits aïllats de "fuera, fuera!" contra les imatges de dones amb burca i aclamacions del líder. Tot plegat, però, en un ambient que fins i tot podria ser qualificat de festiu, lluny del clima agre i dramàtic que havíem vist en presentacions anteriors de PxC. El fet que la gran majoria dels assistents eren militants i simpatitzants del partit, amb nodrida representació de comarques properes, devia afavorir aquesta sintonia que, havent acabat l'acte, continuaria amb un sopar per a 190 comensals en una altra sala del mateix edifici.

Anglada va portar a Vic convidats internacionals, com el líder del British National Party (BNP) i diputat europeu Nick Griffin: un discurs basat en la lluita contra la islamització d'Europa, la unitat del Regne Unit i la formació d'un "moviment revolucionari de treballadiors, d'esquerra no marxista". D'altres intervencions van ser a càrrec de David Parada, Robert Hernando i Marta Riera, regidors del partit a Sant Boi de Llobregat, Igualada i Vic i candidats en els primers llocs de la llista per Barcelona.
Arxivat a