La desinformació dels mitjans de comunicació moderns, al Fòrum de Debats

El periodista i escriptor Pascual Serrano analitza i critica la premsa actual.

Redacció Osona.com
22 de novembre del 2012
El Fòrum de Debats organitza per a aquest divendres, 23 de novembre, una conferència amb el títol "Desinformació, neutralitat comunicativa i traficants d’informació”, que anirà a càrrec de Pascual Serrano, periodista i escriptor. La conferència tindrà lloc a l'Auditori d'Unnim-Caixa de Manlleu, Rambla Hospital, 11, de Vic, i començarà a les 8 del vespre. Anirà seguida de col·loqui.

Bona part dels ciutadans creuen que un cop han llegit la premsa o han vist els informatius de la televisió estan informats de l’actualitat.  La veritat, però, és lluny de la imatge que ens ofereixen els mitjans de comunicació. Sovint el que ha passat no coincideix amb el que ens han explicat. Per a Pascual Serrano la desinformació és una constant. El que creiem que succeeix és tan sols una composició al servei d’interessos que conformen l’opinió pública, opina. “Per descomptat, els mitjans mai no ens informen dels seus propis secrets i misèries, derivades del fet que les empreses de comunicació utilitzen la informació com una mercaderia o com una eina per aconseguir poder. Darrera l’aparent neutralitat dels mitjans de comunicació hi ha sovint obscurs interessos econòmics o polítics. Magrat tot, el periodista, lluny d’una neutralitat asèptica, ha de ser un professional amb emocions, compromès amb valors i principis”, explica el Fòrum de Debats en una nota.

Nascut a València l’any 1964, Pascual Serrano es llicencià en Periodisme a la Universitat Complutense de Madrid. El 1996 fundà, juntament amb un grup de periodistes, la publicació electrònica Rebelión (www.rebelion.org) tot un referent entre els diaris alternatius, especialment pel que fa a la informació internacional i en particular d’Amèrica Llatina. Durant 2006 i 2007 fou assessor de Telesur, canal de Televisió que vol ser un model de comunicació contraposat als mitjans dominants del primer món i que va ser  promogut per Veneçuela i altres països llatinoamericans.  Escriu sobre temes de comunicació i política internacional en diverses publicacions espanyoles i llatinoamericanes, entre les quals el mensual Le Monde Diplomatique, el quinzenal Diagonal o el diari Público, ara únicament en versió digital. És membre del consell de redacció de les revistes Mundo Obrero, El otro país i Pueblos, on col·labora habitualment.

Ha publicat diversos assajos sobre temes relacionats amb el periodisme i la comunicació. Entre altres cal esmentar “Perlas. Patrañas, disparates y trapacerías en los medios de comunicación” (El Viejo Topo, 2006) obra de la qual en publicà una continuació el 2007;  “Desinformación. Cómo los medios ocultan el mundo” (Península, 2009) i “Traficantes de información. La historia oculta de los grupos de comunicación españoles” (Foca, 2010). El seu darrer llibre és “Contra la neutralidad. Tras los pasos de John Reed, Ryzard  Kapuscinsky, Edgard Snow, Rodolfo Walsh y Robert Capa” (Península, 2011).
Arxivat a