L'Ecomuseu del Blat, finestra de futur oberta al passat

Reportatge sobre la nova proposta per revitalitzar el patrimoni rural de la plana de Vic.

Toni Coromina
19 de novembre del 2012
El mas El Colomer de Taradell.
El mas El Colomer de Taradell. | Toni Coromina
El mas El Colomer de Taradell. Foto: Toni Coromina

L’Ecomuseu del Blat. Xarxa de patrimoni rural de la plana de Vic. Una finestra de futur oberta al passat

- L’ofici del pagès i la seva evolució a l’abast dels escolars

- El mas El Colomer de Taradell recull una destacada col•lecció de carros i eines de pagès

 
Text i fotos: Toni Coromina

El passat dimecres 31 d’octubre la Universitat de Vic, l’Ajuntament de Taradell i els Tonis de Taradell van signar un conveni de col·laboració per impulsar l’Ecomuseu del Blat, amb el recolzament de responsables d’equipaments museístics i d’associacions, com el mas El Colomer, el Molí de la Calvaria, la Casa-Museu Verdaguer, el Museu del Pa, el Camp de les Lloses, el Grup de Naturalistes d’Osona i la Xarxa de Custòdia del Territori.

L'Ecomuseu del Blat té per objectius la recuperació, l’estudi i la divulgació del món rural de la plana de Vic, posant en relació i valor el ric patrimoni material i immaterial d’una comarca eminentment pagesa.

Amb la signatura del conveni pren forma un projecte que ha anat madurant al llarg dels darrers anys. D’entre les tasques que es portaran a terme durant aquest curs, destaquen la posada en funcionament del seu web corporatiu, l’elaboració de materials didàctics i els treballs al camp experimental de les Eres d'El Colomer, on es restitueixen llavors i tècniques de conreu tradicionals. Aquest projecte es visualitza amb les experiències iniciades al mas El Colomer, al municipi de Taradell, un dels nòduls més representatius de la xarxa, i al Molí de la Calvaria, a Calldetenes.

Els museus són llocs tancats on es guarden i exposen objectes pertanyents al món de l'art, de la ciència o de la tècnica. Però el mas El Colomer de Taradell va més enllà de les quatre parets seculars. A més de conservar i mostrar al públic les eines i utensilis relacionats amb el món de la pagesia, també inclou els camps, els arbres, l’hort, els animals de càrrega i els boscos del voltant. I encara que el blat sigui el fil conductor que centra l’oferta museística, els visitants d’El Colomer tenen l’oportunitat d’entrar en contacte amb els antics processos de producció agrària d’altres espècies de cereals, tubercles o farratges, des de la sembra o la plantació, fins a la collita.

Un dels ingredients més atractius de l’ecomuseu és la recuperació de la memòria sobre els animals de treball (cavalls, bous, burros i mulats), amb els seus guarniments i estris, que durant segles van ser la força motora utilitzada pels pagesos en les seves feines, abans de l’aparició dels tractors i la definitiva mecanització del camp. Però aquest projecte no hagués estat possible sense la feina callada de Joan Lleopart (Taradell 1923 - 1999), el propietari del mas -un etnògraf amateur, com ell mateix es definia-  que va reunir les col·leccions que avui contemplem. Tot plegat evidencia que, ara més que mai, es tracta de no perdre els orígens ni identitat.  
 
El curs passat, l’Ecomuseu del Blat va començar de forma experimental a organitzar visites escolars, en grups de 25 alumnes, amb dos mestres, repartits en dos subgrups guiats cada un per un monitor, un pagès i un mestre que s’alternaven en els espais de treball. El coneixement científic de les eines es va complementar amb la seva utilització tècnica en les feines del Camp de les Eres, un terreny experimental de dues quarteres on es reprodueix  a escala el sistema de rotació de conreus anomenat “trènit”, propi de la plana de Vic.

Un dia a pagès

Els impulsors tenen la intenció de regularitzar les visites escolars, a partir d’aquest curs 2012-2013. Quan els escolars arribin al mas, al voltant de les 10 del matí, seran rebuts pels guies que els distribuiran en grups d’un màxim de 15 persones. Aleshores es faran visites alternades a les sis sales on s’exposen guarniments, cistells i eines. Després, si fa bo, hi haurà un esmorzar a l’aire lliure, o a la sala d’acollida si el clima ho exigeix. Cap al migdia es farà un recorregut pels voltants de la casa, identificant l’era, les hortes, les quadres, els femers, les basses i les diferents dependències agrícoles. Abans de dinar, al Camp Els Ametllers s’experimentarà amb les tasques agrícoles pròpies de la temporada: llaurar, estripar, trullar, rasclar la terra amb animals de treball,  sembrar cereals i farratges, i plantar patates, cigrons i blat de moro.

Si no fa mal temps, s’aprofitarà per dinar al tros per rememorar els àpats dels jornalers d’abans, un bon moment per comentar les vicissituds de la feina. Havent dinat, es caminarà pels contorns del camp, amb la finalitat d’observar i identificar marges, recs, arbres i altres elements de l’entorn; i a les quatre de la tarda es donarà per acabada la visita. Aquestes sessions seran  obertes i personalitzades per a grups d’alumnes de primària, secundària i estudiants universitaris, però també  per a grups de turisme rural.

Tal com expliquen Jacint Torrents i Santi Ponce, professors de la Universitat de Vic, entre els objectius d’aquest projecte destaca la  “recerca sobre la producció i el consum dels cereals d’hivern; les investigacions a partir de la restitució experimental d’espècies vegetals i animals junt amb tècniques agrícoles avui desaparegudes i que permetin prendre consciència del futur de l’agricultura. Volem vetllar per la conservació de  les diverses col·leccions i implicar en l’activitat de l’ecomuseu els col·lectius interessats, ja sigui els particulars o entitats,  escolars, pagesos i menestrals en actiu, amb interès per entendre i posar en valor el passat del seu ofici”.

Els impulsors de la xarxa de l’Ecomuseu del Blat, conformada inicialment per diversos masos i col·leccions, tenen la intenció de  formar guies turístics. I a banda de difondre el seu web, editaran materials didàctics per a les escoles i textos divulgatius per a les cases de turisme rural, on es destacarien els valors patrimonials amb una oferta de rutes i l’organització de seminaris. Finalment també tenen previst endegar projectes de restauració, conservació i divulgació dels patrimonis rurals públics i privats.

ECOMUSEU DEL BLAT (Col·leccions del mas El Colomer, Taradell).
Montserrat Lleopart / Tel 93 887 00 15 / E-MAIL: maselcolomer@hotmail.com

El mas El Colomer de Taradell. Foto: Toni Coromina
Arxivat a