La CUP omple el Sucre en el seu acte central a Osona

L'esquerra independentista es presenta com a hereva del llegat històric de lluita de les classes populars catalanes.

Redacció
16 de novembre del 2012
576_1353060334_MG_6014
576_1353060334_MG_6014
Cesk Freixas, David Fernández, Oleguer Presas, Georgina Rieradevall, Ramon Ripoll Foto: Albert Alemany

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) va omplir ahir l'auditori del Sucre amb prop de 300 persones en el seu acte electoral central de la comarca d'Osona. Ambient eufòric, oradors  populars ben coneguts com Oleguer Presas o Cesk Freixas i la presentació d'uns perfils polítics molt diferenciats de la resta d'opcions van marcar la vetllada.

El cap de llista per Barcelona, el periodista David Fernández, va fer un extens repàs a la gènesi i justificació de la CUP, assenyalant que quan els pregunten qui són, responen que "som els somnis dels nostres avis i àvies que hem tornat a la palestra política". Així, la CUP es configura com l'herència de les lluites populars més heroiques del segle XX i, en concret, de l'esquerra independentista que va començar a prendre forma a partir de 1968. En base a una crítica demolidora del sistema capitalista i les conseqüències que ha tingut per als més febles l'actual crisi econòmica, Fernández va introduir formes de producció i economia alternatives, bastides al voltant dels models cooperatius als quals ja es vinculen "mil milions de persones arreu del món".

Prèviament, havia obert l'acte el vigatà Ramon Ripoll demanant uns moments de silenci per a les persones que havien mort per culpa de les hipoteques. Tot seguit, va recordar la seva participació a la Marxa de la Llibertat de l'any 1976, on va aprendre que "som un sol poble des de Salses a Guardamar i de Fraga fins a Maó". Malauradament, aquella fase històrica va acabar amb una decepció personal al veure com canviaven els partits polítics. però després d'uns anys, Ripoll va trobar la CUP, un grup de gent "noble", en la qual es va integrar i de la qual n'està "orgullós de formar-ne part".

El cantant Cesk Freixas va insistir també en la definició dels Països Catalans com l'autèntic marc nacional del poble català i va reclamar una "república confederada dels Països Catalans", com a resultat d'unes lluites socials que arrenquen de fa molts segles. Així, va assenyalar que les tradicions de combat dels catalans no són solament les del Principat -com ara les Bullangues del segle XIX- sinó les que també van desplegar-se al País Valencià i les Illes. I va detallar el procés de construcció de la CUP portat a terme en els darrers anys des de la base de casals, associacions i grups locals com una baula més d'aquesta tradició de lluita i organització popular.

L'esportista Oleguer Presas, exjugador del Barça, va avisar que per la seva timidesa li costava molt participar en l'acte -"ho estic passant molt malament", va reconèixer-, però va refermar-se en l'obligació de ser-hi per contrarrestar els silencis comunicatius amb què xoca la CUP per difondre el seu missatge, i que això era determinant per a ell.

L'advocat Antoni Iborra, membre de l'Assemblea pels Drets Socials d'Osona, va centrar el seu parlament en la denúncia del feixisme i el racisme. Sense esmentar cap nom propi en concret, Iborra va alertar que l'extrema dreta feixista ha trobat, a través de la xenofòbia, la forma d'introduir-se a la comarca d'Osona, i va cridar la gent a no deixar-se confondre perquè darrere de tot no hi ha altra cosa que "els feixistes". Iborra va reivindicar la solidaritat i la germanor universals amb tothom, vingui d'on vingui, perquè les persones som totes les mateixes.

La candidata número 2 per Barcelona i regidora per Vic, Georgina Rieradevall (foto, a la dreta), va pronunciar un potent discurs en què va anunciar la nova forma de fer política de la CUP, guiada per la intenció d'anar al Parlament per donar "la sobirania al poble" i fer una altra política "en favor del bé comú". La CUP no creu que Artur Mas sigui el "cavaller blanc" que vingui a portar la llibertat de Catalunya, perquè el seu és un partit que fa la política neoliberal del sistema capitalista, i va rebutjar el que ofereix "aquest salvador".

També hi va haver una dura crítica a ERC, que va definir com "un partit que des de l'inici d'aquest mandat ha seguit els passos del senyor Artur Mas, el pacte fiscal, i ara que el poble ha sortit al carrer i ha manifestat la seva voluntat, ara diu que sí que s'apunta a la independència, quan ha estat set anys de poltrona governant amb el tripartit, i no va triar pas el país. I ara diu que si ha de fer costat al senyor Mas i ha de triar entre el país i l'esquerra, triarà el país. Com es pot triar entre la cama dreta i l'esquerra si per avançar necessitem les dues? Com es pot triar?". A continuació, entre els forts aplaudiments del públic, Georgina va continuar: "Jo només dic que la gent que tingui algun dubte a votar Convergència o Esquerra, que voti Convergència, perquè és que Esquerra fa pena: és la còpia barata de Convergència, és la còpia barata de Convergència!", va cridar ennmig de més aplaudiments.

Alternant amb cada parlament, es projectaven vídeos relacionats amb la campanya electoral, entre els quals hi havia el més conegut, #SomUnitatPopular, que està obtenint records d'audiència a la xarxa, pel que fa al 25N, i que podeu veure aquí .

L'acte va ser transmès en directe a través del servidor Livestream, i el podeu veure en aquest mateix lloc web.

També podeu veure aquí l'entrevista publicada aquest dijous per Osona.com amb la candidata Georgina Rieradevall , en la qual respon les preguntes adreçades pels lectors d'osona.com.

Arxivat a