Més d'un miler de persones protesten a Vic contra les retallades

Els sindicats han qualificat la manifestació de la vaga general com un "gran èxit".

Pere Pratdesaba
14 de novembre del 2012
La manifestació ha sortit de la plaça de l'Estació de Vic.
La manifestació ha sortit de la plaça de l'Estació de Vic. | Adrià Costa
La manifestació, al seu pas per la rambla del Passeig. Foto: Adrià Costa

Més d'un miler de persones s’han concentrat aquest migdia al centre de Vic per protestar contra la política econòmica del govern espanyol, les retallades i per denunciar el que consideren un fracàs de les dues reformes laborals aprovades els darrers anys. La manifestació era l’acte central a Osona de la vaga general i estava convocada pels sindicats i diverses entitats, com l’Associació dels Drets Socials d’Osona.

La protesta ha tingut un seguiment important, tot i que amb menys mesura que a la convocatòria de la vaga general del passat 29 de març, on es van reunir unes dues mil persones. Els sindicats s’han mostrat molt satisfets i l’han qualificat d’”èxit”. El secretari general de CCOO, Miquel Sánchez, ha dit que hi havien assistit unes 3.000 persones, una xifra força desproporcionada, que contrasta amb el miler que han quantificat des de la Guàrdia Urbana de Vic.

La manifestació ha sortit amb uns minuts de retard, a un quart d’una, des de la plaça de l’Estació, ha pujat pel carrer Verdaguer i ha tirat cap a la rambla del Passeig, on ha finalitzat pels volts de la una. En aquest punt, s’han pronunciat diversos parlaments. Al llarg del recorregut hi ha hagut una discreta presència policial, amb agents dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana.

La comitiva, amb gent de totes les edats, estava encapçalada per una gran pancarta, en la qual es podia llegir “Osona amb la vaga general”, i per representants sindicals, entre els que hi havia els dos secretaris generals comarcals d’UGT i CCOO, Cesc Poch i Miquel Sánchez. Darrere, altres cartells amb frases com “Prou retallades, vaga general”, “Roben als infants per donar-ho als bancs”, “Osona en defensa de la sanitat i els serveis públics” o “La cultura no és un luxe”. Els manifestants han cridat consignes com “No es una crisi, és una estafa”, “Rajoy dimissió”, “Drets socials també són drets nacionals” o “Escolta Convergència, s’acaba la paciència”.

Al mig de la manifestació s’ha situat una segona columna, amb unes 300 persones, representants de l’esquerra anticapitalista, amb membres de la CUP, el Casal Manel Viusà i la CGT, entre d’altres. Aquest grup portava al davant una gran estelada gegant.

A la manifestació s’hi han pogut veure representants osonencs dels partits progressistes, que han donat suport a la vaga. Entre aquests, hi havia Xavier Tornafoch, Arnau Martí i Iñaki Escudero (ICV-EUiA), Nil Puigivila i Georgina Rieradevall (CUP), Sergi Vilamala (PSC), Jordi Casals, Marta Rovira, Joan López i Joan Ballana (ERC).

‘La lluita continua’

Als parlaments, al mig de la rambla del Passeig, Sánchez ha instat els presents a continuar “la lluita” i s’ha felicitat per la “massiva” assistència a la manifestació, en l’organització de la qual hi han participat “moltes entitats”.

Poch, per la seva banda, ha pres el testimoni i ha dit que el país està en un moment “de canvi”, en el que s’han de preservar els drets socials. “No volem un país per regalar-lo a la Caixa”, ha cridat.

El representant del sindicat USTEC també ha pronunciat unes paraules i ha defensat la preservació dels serveis públics “de qualitat”. Ha finalitzat el seu discurs amb la lectura del poema de Joan Brossa “Revolució construïda”.

Antoni Iborra, portaveu de l’Assemblea de Drets Socials d’Osona, ha culpat “les grans corporacions, les entitats financeres i alguns polítics” de la crisi econòmica que està patint la classe treballadora. “La salut i l’educació no es toquen”, ha afegit.

Els organitzadors han clos l’acte instant els presents a assistir a la gran manifestació que s’ha convocat aquesta tarda a les 6 a Barcelona.

Tot seguit, una noia, en representació de l’esquerra independentista, ha llegit un comunicat que ha qualificat les retallades d’”injustes i inútils per sortir de la crisi”. “Volem un sistema mes just per a tothom”, deia el text.

Notícies publicades de la vaga general


 La manifestació ha sortit de la plaça de l'Estació de Vic. Foto: Adrià Costa
Arxivat a