Un premi culmina el gran homenatge del Grup Fotogràfic Manlleu a Hoshino

El ripollès Joan Masdeu guanya el primer guardó en memòria del desaparegut fotògraf, amb un autoretrat sota la via làctia.

Redacció Osona.com
12 de novembre del 2012
L'autoretrat sota la via làctia de Joan Masdeu es va emportar el Premi Muntanya de  Llibres.
L'autoretrat sota la via làctia de Joan Masdeu es va emportar el Premi Muntanya de Llibres. | Joan Masdeu
L'autoretrat sota la via làctia de Joan Masdeu es va emportar el Premi Muntanya de Llibres. Foto: Joan Masdeu

L'autoretrat sota la via làctia, del ripollès Joan Masdeu, es va emportar el Premi Muntanya de Llibres, màxim guardó de l'homenatge en memòria del desaparegut fotògraf japonès Michio Hoshino, organitzat pel Grup Fotogràfic Manlleu (GFM). Segons Lynn Schooler, jurat del concurs i biògraf de Hoshino, el mèrit narratiu recau en "el simbolisme de la figura humana dins la vasta extensió de la galàxia". I és que el concurs no premiava simplement una fotografia atractiva visualment, sinó que buscava el concepte "dins la natura", directriu gràfica que va marcar l'obra de Hoshino.

Segons Schooler, moltes de les imatges presentades complien els requisits, fent-ne difícil la selecció final. "En Michio em va dir una vegada que una bona fotografia havia d'explicar una història sencera. Ha estat molt difícil jutjar les obres participants, perquè moltes d'elles complien aquest requisit. Des del simbolisme de l'home envers la immensitat de la galàxia, fins a les formigues arrenglerades en un filferro. Cada un dels fotògrafs representats aquí ha aportat una bona història, il·lustrant el que significa per als éssers humans i els nostres companys animals ser part d'un mateix entorn", apunta el biògraf.

El segon premi, gentilesa del Restaurant Mandarín de Vic, va ser per la imatge “Churchill” de Rita Gómez. A la conclusió de l’acte, l’autora és mostrava molt satisfeta amb el guardó obtingut: “Haver guanyat el segon premi és un plaer i un gran honor. Hoshino ha estat un gran referent dins la meva carrera fotogràfica”. Gómez destacava també el magnetisme que havia despertat en ella l’entorn on treballava Hoshino, definint-lo com “un paisatge idíl·lic, el meu món somiat”.

Un dels moments més emotius de l’acte va ser la conferència “Alaska, terra salvatge”, de l’escriptor i fotògraf Jordi Canal-Soler, qui va aportar experiències de primera mà sobre la figura del fotògraf japonès, ja que durant el seu periple per Alaska va conèixer gent que havien tractat amb ell. “Era una gran persona, fins a l’extrem de regalar un abric a un indigent que es va trobar en un dels seus viatges, quedant-se ell en mànigues de camisa. Allà el consideren un mite”.

Fotografia de familia amb els guanyadors del concurs. Foto: Xevi Vilaregut/GFM

L’emotivitat de l’acte es va encomanar al assistents. Marc Munill guanyador del cinquè premi, lloava la sensibilitat en l'organització de l'acte: "Felicito el GFM per poder crear una atmosfera tan càlida en un acte així. Generalment les entregues de premis són activitats fredes, amb gent que té poc a veure amb el concurs pertinent. Crec que la voluntat d'organitzar un homenatge enlloc d’un concurs fotogràfic, ha estat un gran encert".

El vicepresident del GFM, David Fajula, destacava la feina feta per tota l’entitat durant el procés d’organització: "Hem mogut cel i terra, durant els darrers 10 mesos hem mantingut un contacte regular amb el Japó i Alaska, visitant ambaixades, parlant amb amics i familiars de Hoshino i buscant patrocinadors. Però quan veus que la gent respon d'una manera tant emotiva, que a més de 8.000 quilometres de distància un centenar de persones s'han involucrat en un projecte tan maco, te n'adones que han valgut la pena totes les hores de treball". I és que confessen des de l'entitat que al principi tenien un cert grau d'incertesa: "Quan va néixer el projecte, patíem perquè no fos una cosa deslluïda, amb poca participació. Comprometre gent de tres continents volia dir mobilitzar paquets, veredictes i enviaments. Però tothom va respondre, començant pel biògraf i la família de Hoshino". Fajula afegeix que un dels punts d'inflexió durant el transcurs de l'organització va ser l'aparició a la premsa dels Estats Units d’un article parlant del GFM al diari The Juneau Empire.
 
Des del GFM valoren com una “meravellosa coincidència” que just una setmana després d’aquest acte s’inauguri una exposició retrospectiva de l’obra de Hoshino a la Fujifilm Gallery de Tòquio, on esperen que es faci esment de la iniciativa manlleuenca. El president del GFM, Eduard Crispi, valora molt positivament l’homenatge, i deixa entreveure la intenció d’organitzar més actes similars: “Una petita entitat com el GFM ha aconseguit tenir ressò internacional, ha estat un treball de preparació extraordinari per a un grup com el nostre, i més estant immersos en diverses activitats commemoratives dins del nostre 30è aniversari. L'èxit que hem obtingut però, ens fa pensar en nous reptes".

Des de l’entitat no amaguen la voluntat conservacionista del projecte, intenció relaxada per les paraules de Naoko Hoshino cap a la iniciativa manlleuenca: “Agraeixo moltíssim la voluntat i la feina del GFM per presentar l’obra del meu marit a Europa. La relació entre la natura i la gent era el tema central de la seva feina. Espero que aquest homenatge sigui una bona oportunitat per a tots els que han participat en aquest projecte per reflexionar sobre la natura i la nostra relació amb ella”.

Aneu al web del Grup Fotogràfic Manlleu




El segon premi va ser per la imatge 'Churchill'. Foto: Rita Gòmez
Arxivat a