L'augment de les taxes judicials irrita els advocats

Una vintena d’advocats es concentra a Vic per reclamar la retirada de la nova llei del govern central.

Pere Pratdesaba
12 de novembre del 2012
Una vintena d'advocats han portestat davant del jutjat de Vic per les noves taxes  del Govern del PP.
Una vintena d'advocats han portestat davant del jutjat de Vic per les noves taxes del Govern del PP. | Adrià Costa
Una vintena d'advocats ha portestat davant del jutjat de Vic per les noves taxes del Govern del PP. Foto: Adrià Costa

Una vintena d’advocats s’ha concentrat aquest migdia davant dels jutjats de Vic per reclamar la retirada de les noves taxes judicials que, si no hi ha res de nou, el govern central aprovarà la setmana que ve. La protesta dels advocats s’ha fet extensiva a tots els jutjats de l’Estat espanyol, sota el lema “No a les taxes, justícia per a tothom”, i ha estat convocada pel Consejo General de la Abogacía Española, que ha redactat un manifest. La mesura ha rebut el suport del Col·legi d’Advocats de Vic, que ha convocat els seus col·legiats.

El manifest del Consejo General és molt explícit i recomana al govern espanyol que es deixi “d’experiments o iniciatives improvisades que no tenen cap eficàcia i que només tendeixen a impedir o retallar l’accés dels ciutadans a la justícia”. El vertader problema, segons el document, és “el deplorable estat” de l’Administració de Justícia.

Les noves taxes judicials suposaran un recàrrec variable d’entre 150 i 1.200 euros i un de fix del 0,5% per a cada procediment. A efectes pràctics, això suposa, per exemple, que un ciutadà que no vulgui accedir a l’advocat d’ofici haurà de pagar 150 euros d’entrada per litigar una multa de 100 euros, o un treballador haurà de fer efectius 500 euros per un recurs per la seva invalidès.

Segons els advocats, les noves taxes fomentaran la discriminació entre rics i pobres, i la majoria dels ciutadans quedaran completament desprotegits, veien conculcat el seu dret a acudir als Tribunals de Justícia, donat el seu encariment. Els més afectats seran les classes mitjanes, ja que els més pobres continuaran accedint a l’advocat d’ofici (gratuït i sense taxes), i els més rics no tenen massa problemes en pagar una mica més. “Molta gent optarà per no litigar”, opina Antoni Molas, degà del Col·legi d’Advocats de Vic.

"Volen solucionar el col·lapse judicial impedint l’accés a la justícia”, argumenta el seu col·lega Abel Pié, degà del Col·legi d’Advocats de Manresa, que estava a Vic per feina i s’ha adherit a la protesta. “I el que cal és una reforma profunda de tot el sistema”, defensa.
Documents
Arxivat a