El govern espanyol fa cas de Falange i investigarà Sant Pere de Torelló

L'administració central ha sol·licitat un informe a l'Advocacia de l'Estat sobre la moció on es va declarar el municipi "territori català lliure".

Q.Sallés/Redacció
07 de novembre del 2012
L'alcalde Jordi Fàbrega es dirigeix als veïns de Sant Pere de Torelló, després del ple.
L'alcalde Jordi Fàbrega es dirigeix als veïns de Sant Pere de Torelló, després del ple. | Albert Alemany
L'alcalde Jordi Fàbrega es dirigeix als veïns de Sant Pere de Torelló, després del ple on es va declarar Sant Pere de Torelló 'territori català lliure'. Foto: Albert Alemany

"Li comunico que per aquesta delegació del govern s'està tramitant aquesta petició i que en relació a les mocions aprovades s'ha solicitat informe a l'advocacia de l'Estat". Aquesta és la part dispositiva de la resposta de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna, a la petició de Falange Espanyola de les JONS d'investigar els ajuntaments de Sant Pere de Torelló  i Argentona (Maresme) per haver-se declarat "territoris catalans lliures", en una moció que a la població d'Osona es va aprovar el passat 3 de setembre . De fet, fins a dia d'avui, a la comarca han seguit l'exemple de Sant Pere de Torelló un total de 24 municipis més , que han aprovat la Declaració municipal d'independència.

La formació feixista va registrar el passat 25 de setembre a la delegació espanyola una petició per tal que "actués" contra la decisió d'aquests consistoris d'aprovar unes mocions que atempten contra "l'ordre constitucional" i  que Falange descriu com "actes de rebel·lia".

La reposta de Maria de los Llanos és clara i evacua el tràmit informant a Falange que s'ha demanat el preceptiu informe de l'Advocacia de l'Estat, l'estament del poder judicial que vetlla pels interessos jurídics de l'administració central i assessora els organismes de l'estat.

Falange, a través d'un comunicat amb què ha fet pública la decisió de la delegació del govern espanyol, ha mostrat la seva satisfacció per la rapidesa de les diligències però advertint que estarà amatent per evitar que l'expedient es dilati per "tèrboles decisions condicionades per les eleccions del 25N".