Folgueroles, Montesquiu, Sant Quirze i Torelló, nous «territoris catalans lliures»

El PSC de Torelló també dóna suport a la Declaració municipal d’independència.

Pere Pratdesaba
31 d'octubre del 2012
Els 11 regidors de l'Ajuntament de Folgueroles, amb l'estelada, després d'aprovar la moció.
Els 11 regidors de l'Ajuntament de Folgueroles, amb l'estelada, després d'aprovar la moció. | Joan Busquiel
Els 11 regidors de l'Ajuntament de Folgueroles, amb l'estelada, després d'aprovar la moció. Foto: Joan Busquiel

Folgueroles, Torelló, Sant Quirze de Besora i Montesquiu ja són “territoris catalans lliures”, després que els respectius plens aprovessin, via moció, la Declaració municipal d’independència. La moció insta el Parlament a prendre mesures per tal d’accelerar el procés d’independència de Catalunya, entre d'altres propostes, de manera semblant a com s’ha fet en d’altres poblacions de la comarca i del país. La proposta a les tres poblacions s’inspirava en diverses mocions, com la inicial de Sant Pere de Torelló, la de Vic o la d’Arenys de Munt, entre d’altres.

Folgueroles va aprovar la seva moció per unanimitat, en el decurs del ple del passat dilluns. Els tres grups del consistori (IpF, CiU i ERC) van consensuar un text. Al ple, que va tenir un caràcter molt emotiu, un representant de cada una de les tres formacions va llegir una part de la moció.

A Sant Quirze de Besora, al ple de dilluns, es va aprovar una moció consensuada entre els dos grups del consistori (CiU i ERC).

Al ple de Torelló, celebrat també el dilluns, la moció va rebre el suport de CiU i ERC-JpT, els dos grups que la van portar a la sessió, d’ICV-EUiA-E i, després de la modificació d’un dels punts, del PSC. PxC hi va votar en contra.

En la justificació de la proposta, el regidor d’ERC-JpT, Jordi Casals, va recordar que Torelló ja es va adherir a l’Associació de Municipis per la Independència i que el ple va acordar que l’estelada lluís a la façana de la Casa de la Vila. El portaveu de CiU, Manel Romans, va defensar la necessitat que les administracions estiguin al costat de la ciutadania i les seves aspiracions, com en el cas del dret del poble català a decidir el seu futur. Finalment, tant ICV-EUiA-E com el PSC van donar suport a la moció, i en el cas d’aquesta dearrera formació, Marc Fontserè va agrair “la cintura de l’equip de govern” per acceptar l’esmena d’un dels punts de la moció. PxC hi va votar en contra en considerar que, amb l’actual marc constitucional, la proposta “és il·legal”.

A Montesquiu, també hi va haver unanimitat a favor del “territori català lliure”. La moció es va aprovar aquest dimarts al vespre, amb un text consensuat per les tres formacions del consistori (CUP, CiU i ERC).

Amb Folgueroles, Torelló i Montesquiu ja són 23 els municipis d’Osona que han aprovat la moció independentista. Els altres 19 municipis on també ha prosperat són: Santa Eulàlia de Riuprimer , Roda de Ter, El Brull , Taradell , Alpens , Olost , Espinelves , Sant Pere de Torelló , Collsuspina, Santa Eugènia de Berga, Sant Vicenç de Torelló, Tona, Prats de Lluçanès , Manlleu, Sant Julià de Vilatorta, Calldetenes, Vic , Seva i Tavèrnoles .

L'únic lloc de la comarca on no s'ha aprovat la moció és a Les Masies de Voltregà .

Article de Jordi Casals: "Torelló, territori català lliure i sobirà"

Arxivat a